Annie Lööf på presskonferensen. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Annie Lööf på presskonferensen. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Lugnet får sparken från Tillväxtverket

Publicerad

Tillväxtverkets kritiserade generaldirektör Christina Lugnet får sparken, uppger näringsdepartementet på måndagen.

Regeringen har inte längre förtroende för henne efter Dagens Nyheters avslöjande granskning av myndigheten.

- Jag kan konstatera att man inte följt sina interna riktlinjer och att förtroendet för Christina Lugnet är kraftigt naggat i kanten från regeringens sida, säger Annie Lööf.

Näringsdepartementet skickade på måndagseftermiddagen ut ett pressmeddelande.

- Den verksamhet som Tillväxtverket ansvarar för är oerhört viktig och för att myndigheten ska kunna fortsätta utvecklas och göra ett bra jobb krävs en generaldirektör som både har näringslivets, medborgarnas och regeringens fulla förtroende, säger näringsminister Annie Lööf.

Christina Lugnet har tre år kvar av sitt förordnande som generaldirektör. Hon kommer nu att "placeras i regeringskansliet/näringsdepartementet där hennes kunskaper och erfarenheter kommer tas till vara", uppger näringsdepartementet.

"Har förtroende för styrelsen"

Efter att pressmeddelandet skickats ut höll Annie Lööf en presskonferens vid regeringskansliet. Näringsministern återkommer gång på gång till att förtroendet för Christina Lugnet som generaldirektör är förbrukat.

- Framförallt handlar det om hanteringen av skattebetalarnas pengar, säger Lööf.

Styrelsen ser dock ut att få sitta kvar.

- För mig handlar det om generaldirektören och förtroendet för generaldirektören. Jag har förtroende för styrelsen, säger Lööf.

Styrelsen har även beslutat att göra en internutredning av myndigheten.

Brutit mot reglerna

I slutet av juli kunde Dagens Nyheter avslöja att myndigheten Tillväxtverket vid återkommande tillfällen brutit mot sina egna regler för representation.

Granskningen visade att Tillväxtverket sedan 2010 lagt 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, samt ytterligare 9 miljoner kronor på internutbildning och konferenser. Inte sällan har det kombinerats med dyra middagar på fina restauranger. Dessutom har ledarmöten på slott och herrgårdar hållits, liksom avdelningskonferenser i Åre med liftkort och spa. Skattepengar har också gått till vin- och chokladprovningar samt en ribbåtstur i Stockholms skärgård.

Oklarheter kring upphandling

Av restaurangnotan för medarbetardagen på Grand Hotel, framgår att bara middagen kostade 1 476 kronor per person, mer än dubbelt så mycket som de egna riktlinjerna tillåter.

Dessutom har det framkommit oklarheter kring om medarbetardagen upphandlats på rätt sätt.

Verket har bokfört bland annat middagar och fester som seminarier i stället för representation, vilket gör att momsen blir lägre. Ett tilltag som balanserar på gränsen till vad som är tillåtet, enligt en jurist på Skatteverket som DN pratat med.

Vad har gått snett på Tillväxtverket?

- Det får vi återkomma till, men jag kan konstatera att man inte följt sina interna riktlinjer och att förtroendet för Christina Lugnet är kraftigt naggat i kanten från regeringens sida.

Vem kommer att leda Tillväxtverket nu?

- När regeringen fattar beslut på torsdag så kommer vi att dra i gång sedvanlig process, vi kommer att upprätta en kravprofil och rekryteringsprocessen kommer att gå i gång för att så snabbt som möjligt få en ny generaldirektör på plats.

Vad tror du att man ska göra för att vi ska undvika att sådant här händer i framtiden?

- För mig är det viktigt just att en generaldirektör – som har hand om viktig verksamhet och hanterar skattebetalarnas pengar – besitter förtroende. Därför är det viktigt att kontinuerligt ha en dialog med företrädare men också att generaldirektören känner att man bär det yttersta ansvaret för att interna riktlinjer och lagstiftning följs.

Är det fler inom Tillväxtverket som du saknar förtroende för?

- Som näringsminister uttalar jag mig bara för vilket förtroende jag har för generaldirektören.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag