Lugnet får sparken från Tillväxtverket

Annie Lööf på presskonferensen.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Tillväxtverkets kritiserade generaldirektör Christina Lugnet får sparken, uppger näringsdepartementet på måndagen.

Regeringen har inte längre förtroende för henne efter Dagens Nyheters avslöjande granskning av myndigheten.

- Jag kan konstatera att man inte följt sina interna riktlinjer och att förtroendet för Christina Lugnet är kraftigt naggat i kanten från regeringens sida, säger Annie Lööf.

Näringsdepartementet skickade på måndagseftermiddagen ut ett pressmeddelande.

- Den verksamhet som Tillväxtverket ansvarar för är oerhört viktig och för att myndigheten ska kunna fortsätta utvecklas och göra ett bra jobb krävs en generaldirektör som både har näringslivets, medborgarnas och regeringens fulla förtroende, säger näringsminister Annie Lööf.

Christina Lugnet har tre år kvar av sitt förordnande som generaldirektör. Hon kommer nu att "placeras i regeringskansliet/näringsdepartementet där hennes kunskaper och erfarenheter kommer tas till vara", uppger näringsdepartementet.

"Har förtroende för styrelsen"

Efter att pressmeddelandet skickats ut höll Annie Lööf en presskonferens vid regeringskansliet. Näringsministern återkommer gång på gång till att förtroendet för Christina Lugnet som generaldirektör är förbrukat.

- Framförallt handlar det om hanteringen av skattebetalarnas pengar, säger Lööf.

Styrelsen ser dock ut att få sitta kvar.

- För mig handlar det om generaldirektören och förtroendet för generaldirektören. Jag har förtroende för styrelsen, säger Lööf.

Styrelsen har även beslutat att göra en internutredning av myndigheten.

Brutit mot reglerna

I slutet av juli kunde Dagens Nyheter avslöja att myndigheten Tillväxtverket vid återkommande tillfällen brutit mot sina egna regler för representation.

Granskningen visade att Tillväxtverket sedan 2010 lagt 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, samt ytterligare 9 miljoner kronor på internutbildning och konferenser. Inte sällan har det kombinerats med dyra middagar på fina restauranger. Dessutom har ledarmöten på slott och herrgårdar hållits, liksom avdelningskonferenser i Åre med liftkort och spa. Skattepengar har också gått till vin- och chokladprovningar samt en ribbåtstur i Stockholms skärgård.

Oklarheter kring upphandling

Av restaurangnotan för medarbetardagen på Grand Hotel, framgår att bara middagen kostade 1 476 kronor per person, mer än dubbelt så mycket som de egna riktlinjerna tillåter.

Dessutom har det framkommit oklarheter kring om medarbetardagen upphandlats på rätt sätt.

Verket har bokfört bland annat middagar och fester som seminarier i stället för representation, vilket gör att momsen blir lägre. Ett tilltag som balanserar på gränsen till vad som är tillåtet, enligt en jurist på Skatteverket som DN pratat med.

Vad har gått snett på Tillväxtverket?

- Det får vi återkomma till, men jag kan konstatera att man inte följt sina interna riktlinjer och att förtroendet för Christina Lugnet är kraftigt naggat i kanten från regeringens sida.

Vem kommer att leda Tillväxtverket nu?

- När regeringen fattar beslut på torsdag så kommer vi att dra i gång sedvanlig process, vi kommer att upprätta en kravprofil och rekryteringsprocessen kommer att gå i gång för att så snabbt som möjligt få en ny generaldirektör på plats.

Vad tror du att man ska göra för att vi ska undvika att sådant här händer i framtiden?

- För mig är det viktigt just att en generaldirektör – som har hand om viktig verksamhet och hanterar skattebetalarnas pengar – besitter förtroende. Därför är det viktigt att kontinuerligt ha en dialog med företrädare men också att generaldirektören känner att man bär det yttersta ansvaret för att interna riktlinjer och lagstiftning följs.

Är det fler inom Tillväxtverket som du saknar förtroende för?

- Som näringsminister uttalar jag mig bara för vilket förtroende jag har för generaldirektören.

Hit gick pengarna - ett urval av middagar

19 januari
Holiday Club Åre
53 354 kronor
Konferens med vin och middag
 

21 februari
Almåsa Konferens
392 430 kronor
Konferens med helpension, middag, vin och öl
 

25 maj
Cirkus och Hasselbacken
554 076 kronor
Medarbetardag med middag, musik och underhållning
 

16 juni
Engsholms slott
101 934 kronor
Konferens, middag och båtutflykter
 

19 september
Djurönäset Konferens på Värmdö
112 245 kronor
Konferens, middag, vin och aktivitet.
 

31 oktober
Högbo brukshotell
208 900 kronor
Konferens, middag, chokladprovning och vinprovning


Källa: Dagens nyheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.