Lufthansa ställer in över 3 000 flygningar

Se senaste nytt med Expressen TV
Lufthansa ställer in 3 100 flygningar i sommar.
Foto: FEDERICO GAMBARINI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tyska Lufthansa ställer in 3 100 flygningar i sommar. En av orsakerna är att många anställda insjuknat i covid, vilket försvårat en redan ansträngd personalsituation.

– Tyvärr kommer det knappast att bli bättre under sommaren. Enda lösningen just nu är att minska antalet flygningar, säger styrelseledamoten Detlef Kayser till tyska Die Welt.

– Tyvärr kommer det knappast att bli bättre under sommaren. Enda lösningen just nu är att minska antalet flygningar, säger styrelseledamoten Detlef Kayser till tyska Die Welt.

Lufthansa, ett av Europas största flygbolag, räknar inte med att trafiken når ”normala” nivåer förrän nästa år. De nu aviserade inställda flighterna motsvarar cirka fyra procent av bolagets totala kapacitet under den aktuella perioden.

Flera har tvingats sjukskriva sig

Reslusten har åter väckts bland européerna efter att virusrestriktionerna lättats. Alla flygbolag och flygplatser har inte klarat anstormningen av resenärer, vilket lett till långa köer. Den nya coronavågen har dessutom tvingat flygpersonal att sjukskriva sig.

Oro på på arbetsmarknaden i flera länder underlättar inte situationen. Anställda kräver löneökningar till följd av den stigande inflationen, och flera flygbolag hotas av strejker, bland andra British Airways och Ryanair. Också i Skandinavien har SAS-piloterna varslat om strejk.

Ryanair uppger att mindre än två procent av bolagets cirka 3 000 flygningar i fredags påverkades av strejker. Vissa störningar väntas också under helgen i Frankrike, Italien och Spanien, tillstår det irländska lågprisbolaget, eftersom flygledningen i Marseille strejkar.

Pilotens hyllas för hjälteinsatsen under resekaoset

Piloten hjälper till att packa väskor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.