Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luf-kravet: Inför köttskatt i Sverige

Klimatspecial: Så påverkas klimatet av det du äter.
Romina Pourmokhtari (L).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Få politiker förespråkar köttskatt.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Köttskatt, slopade flygplatsbidrag höjd dieselskatt.

Det är några av Liberala ungdomsförbundets nya klimatförslag. 

– Det är obekväma frågor, men jag tror att vi ungdomsförbund måste gå i täten för att knuffa fram våra partier, säger Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari.

Luf vill profilera sig på klimatområdet och har tagit fram ett eget förslag för en grön skatteväxling, som skulle sänka skatten på arbete med 10 miljarder kronor mer än vad januaripartierna gör i dag.

I korthet innebär förslaget att fler klimatskadliga verksamheter beskattas medan en mängd subventioner och skattebefrielser slopas. Dessa verksamheter ska kunna stå på egna ben, anser Romina Pourmokhtari. 

– Växthusutsläpp i Sverige måste beskattas likformigt. De som släpper ut ska betala för konsekvensen av sina utsläpp. Vi måste sätta villkor för att marknaden ska anpassa sig och börja agera klimatsmart på riktigt, säger hon. 

– Grodan kokar långsamt. Klimatkrisen kommer att få långt mycket större konsekvenser än corona. 

Luf: ”Ineffektiva subventioner”

Även miljöpremier skrotas i förslaget. Bland annat vill man ta bort solcellsstödet och klimatbonusen till miljöbilar. I ett första steg tycker Romina Pourmokhtari i stället att dieselskatten ska höjas till motsvarande nivå som bensinskatten.

 – Det är ineffektivt att pilla med småsubventioner, det ger ingen stor effekt. I stället för att använda skattemedel till olika bonusar borde vi höja priserna på fossila bränslen. Då kommer konsumenterna att köpa miljöbilar.

Ungdomsförbundet förespråkar också skatt på flygbränsle, och anser att svenska kommuner ska ”sluta pumpa in pengar i olönsamma flygplatser” samt att staten ska sälja sina andelar i SAS. Däremot vill de slopa regeringens utskällda skatt på plastpåsar.

– Debatten har handlat lite väl mycket om livsstil i stället för kostnadseffektiv klimatpolitik. Punktskatter på naturgrus, kemikalier och plastbärkassar är inte effektivt. Plastpåsar har en mindre klimatpåverkan än papperskassar om hela livscykeln räknas in. Plastskatten skulle kunna ersättas med exempelvis ett pantsystem.

Förespråkar köttskatt

Bland de mer kontroversiella förslagen finns en köttskatt, som Luf paketerar som en skatt på metangas. Köttindustrin bidrar till stora utsläpp och enligt såväl Jordbruksverket som forskare på SLU skulle en särskild skatt minska konsumtionen. Men hittills har regeringen undvikit frågan. En köttskatt är ”praktiskt lite svårt”, har miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) sagt till SVT.

– Rapporten är ganska kontroversiell. Vi går längre än något riksdagsparti gör i nuläget, säger Romina Pourmokhtari.

Kan man inte säga att en köttskatt också handlar om livsstil?

– Plastpåseskatten ger inte en önskad effekt, medan en metanskatt skulle leda till att färre äter kött och att det är något man unnar sig då och då. Det skulle vara en mer effektiv skatt som faktiskt påverkar utsläppen. 

LÄS MER: MP-kandidaten Rebecka Le Moine: ”Vi står inför en oåterkallelig katastrof”

LÄS MER: Greta Thunberg: Debatten befinner sig på sandlådenivå 

Klimatintervjun med Nyamko Sabuni

Liberalernas ledare i stor intervju om klimatutmaningarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.