Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luf avråder medlemmar: Prata inte med medier

Elias CollinFoto: Pressbild

I en stängd Facebookgrupp uppmanas medlemmarna i Liberala ungdomsförbundet att inte uttala sig i medier om de skandalomsusade L-topparna Cecilia Wikström och Emma Carlsson Löfdahl.

Det är förbundssekreteraren Elias Collin som skrivit inlägget, där han även kommer med rekommendationer om ”grejer att fokusera på istället” – bland annat att skriva motioner.

– Det är bra om vi fokuserar på vår politik, säger Elias Collin till Expressen.

Det stormar kring de två L-topparna Cecilia Wikström och Emma Carlsson Löfdahl.

Nyligen uppdagades att Wikström haft två avlönade styrelseuppdrag vid sidan av sitt heltidsjobb som EU-parlamentariker, vilket fått Jan Björklund att hota med petning från partiets lista till EU-valet.

I måndags avslöjade Aftonbladet att riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl hyrt sin makes bostadsrätt i andra hand – och betalat stora delar av hyran med bostadsersättning från riksdagen. I dag krävde partiledningen hennes avgång.

Och på fredagseftermiddagen postades alltså inlägget, skrivet av förbundssekreteraren Elias Collin, i Liberala ungdomsförbundets stängda Facebookgrupp:

”Jag tänkte bara att jag skulle nämna något kort om de senaste veckornas stormar kring Cecilia Wikström och Emma Carlsson Löfdahl. Först kan sägas att vi den senaste veckan har haft lite av en nyhetstorka och att det bidrar till att förstora upp den här typen av händelser”.

 

”Tänkte bara påminna er”

Collin fortsätter:

”Man kan så klart också säga mycket kring mediahanteringen av de både händelserna men jag tänkte bara påminna er om att också ni, när ni uttalar er, twittrar eller kommenterar det här kan komma att framställas som 'LUF-toppar', 'Ungdomsföreträdare', 'Liberalernas ungfomsfalang' eller liknande. Tänk därför på vad ni säger och uttrycker. Min rekommendation är att vi försöker prata så lite som möjligt om detta och inte spä på mediadrevet ytterligare.”

Collin avslutar inlägget med ett antal tips på ”grejer att fokusera på i stället” för att tala med medier – däribland politiken inför Europaparlamentsvalet samt att skriva motioner till kongressen.

Expressen når Elias Collin på telefon på fredagseftermiddagen. Han försvarar inlägget:

– Nej men jag tycker väl att det är tydligt vad partiet tycker och vad som har hänt där. Och det är bra om vi fokuserar på vår politik, säger Elias Collin.

Okej, men det ska väl stå medlemmar i politiska förbund fritt att uttala sig i en demokrati?

– Ja, absolut, och det tycker jag att det gör.

Du vill inte tysta folk här alltså?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att den som vill får yttra sig och jag har inte sagt något annat. Jag har gått ut med en rekommendation.

Har ni någon sådan policy annars att man ska tala så lite som möjligt med medier?

– Nej, gud nej, gud.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.