Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ludvig, 23, om att vara homosexuell i försvaret

Överbefälhavaren Micael Bydén deltar i Pride-paraden.
Ludvig Lundgren.
Foto: Privat / Privat
Ludvig Lundgren.
Foto: Tom Samuelsson / Tom Samuelsson

I de övre tonåren kom Ludvig Lundgren, 23, ut som homosexuell.

Men när han förra året skulle börja jägarutbildningen hos Försvarsmakten fanns en oro över hur hans sexuella läggning skulle tas emot.

– Jag var kluven kring hur öppen jag skulle vara.

Länge hade stockholmaren Ludvig Lundgren, 23, funderat på att göra en grundutbildning i Försvarsmakten. Både för den fysiska och psykiska utmaningen, men även på grund av sitt intresse för försvarspolitik.

– Jag hade börjat studera på juristprogrammet i Uppsala och hade kommit i gång där men kände att om det jag skulle göra en grundutbildning så passade det väldigt bra att göra det just då, säger Ludvig Lundgren.

Sagt och gjort. Sommaren 2019 pausade han studierna och inledde jägarutbildningen. En av de tuffaste grundutbildningarna man kan gå.

”Fanns så klart en oro”

Inför utbildningen var dock Ludvig kluven om han skulle vara öppen med sin sexuella läggning.

– Det fanns så klart en oro över hur det skulle tas emot att jag är homosexuell i en grupp som består av bara män i ett sammanhang som traditionellt sett är känt för att ha mycket machokultur och kanske inte vara så öppet för exempelvis homosexuella.

När han väl kom till plutonen och lärde känna människorna som var där kände han sig dock mer trygg och berättade för de personer han hade bäst kontakt med.

– Det togs emot jättebra. Jag behandlades med respekt och som vem som helst som var där för att göra sitt bästa inom försvaret, säger Ludvig.

Den tolfte juni i år var han klar med utbildningen. Nu har han sökt till hemvärnet och kommer tjänstgöra ett par dagar om året, men om det blir ytterligare jobb inom försvaret i framtiden återstår att se.

Vill hjälpa andra

Ludvig Lundgren hoppas att han, med sin berättelse, kan hjälpa någon som befinner sig i samma situation som han gjorde.

– Ännu fler ungdomar ska göra värnplikt i framtiden och det är klart att det finns många unga killar och tjejer som är oroliga kring hur det är att vara i Försvarsmakten.

Ludvig är även politiskt engagerat och blev nyligen utsedd till försvarspolitisk sekreterare för Fria moderata studentförbundet.

– I den rollen kommer jag arbeta för att Sverige i allmänhet ska få ett bättre försvar men också trycka mycket på att det endast är möjligt om alla rekryter och soldater känner sig respekterade och välkomna när man tjänstgör försvaret, oavsett sexuell läggning eller etnicitet.

Försvarsmakten, Lärarförbundet och Vårdförbundet förklarar varför de stöttar Pride.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.