Luciano Astudillo: Vi tycker att rut-avdraget ska slopas

Publicerad
Uppdaterad
Luciano Astudillo (S) och näringsminister Maud Olofsson möttes på söndagskvällen i "Agenda" i SVT i en debatt om rut-avdraget. Och Astudillo lämnade ett rakt besked i frågan:
- Vårt kongressbeslut står fast, vi tycker att avdraget ska slopas, sade han.
Det så kallade pigavdraget har tidigare varit något av ett rött skynke för socialdemokratin, men i veckan öppnade Mona Sahlin för att avdraget skulle kunna finnas kvar i förändrad form om oppositionen vinner valet.

"Skapar få jobb"

Inför kvällens debatt hade SVT förgäves försökt få socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin att debattera mot Maud Olofsson - men då hon hade privata angelägenheter var det i stället riksdagsledamoten Luciano Astudillo som tog debatten. Och han lämnade ett klart besked:.
- Vårt kongressbeslut ligger fast, vi tycker att avdraget ska slopas. Det är ett dyrt och dåligt avdrag som skapar få jobb, sade han.

Olofsson saknade Sahlin

Maud Olofsson sade att hon tycker det hade varit bra om Mona Sahlin själv hade varit på plats för att förklara hur hon resonerar.
- Men jag får väl tro på deras ord. Jag har bett riksdagens utredningstjänst undersöka saken, och det här är ett avdrag som betalar sig själv och 11 000 människor har äntligen fått jobb. Varför vill ni ta bort det?
Luciano Astudillo sade dock att uppgiften om att avdraget betalar sig själv inte stämmer.
- Det är dyrt och krångligt och det finns andra sätt att skapa fler jobb. Den här tjänstesektorn ska liksom andra kunna bära sin egen kostnad. Staten ska inte gynna en väldigt snäv bransch och jag tror de här företagen kommer att klara sig även utan avdraget, sade han.
Luciano Astudillo tycker, trots den senaste veckans många olika besked, att de rödgrönas inställning är tydlig.
–Det här stödet ska försvinna. Vi tror att tjänstesektorn måste kunna bära sig själv långsiktigt. De jobben är viktiga men vi kan inte ha konstgjord andning som bär upp sektorn, säger Astudillo till Expressen.se efter direktsändningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag