Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lucia 2021 – Här kan du fira och följa lucia

Tips inför december: Nissebus till nissedörren – 1 till 8 december.
Förra året sände SVT ett luciatåg från hembygdsgården i Jukkasjärvi.
Foto: HANS-OLOF UTSI / SVT

Sedan pandemin har många luciatåg ställts in och vissa har firats digitalt.

I år blir det äntligen som vanligt med ljus i hår när natten går tunga fjät. 

Här kommer årets stora luciaguide – med tider för luciafirandet i tv och radio, och vart du kan följa ett luciatåg på plats. 

Lucia firas varje år i Sverige den 13 december genom flera starka traditioner – luciasång, tåg och lussekatter. Högtiden är en både gammal och förhållandevis ny tradition som numera firas både i medierna och på plats i skolor, på arbetet eller i kyrkan.

Här listar vi några av luciafirandena som kommer äga rum detta år: 

Så sänds lucia i SVT, TV4 och SR

Årets Luciamorgon i SVT utspelar sig i byn Tällberg vid Siljans strand i Dalarna. Elever vid Musikkonservatoriet i Falun och en barnkör från Kulturskolan står för luciatåg och körsång. 

SVT sänder luciafirandet den 13 december klockan 07.00 och SVT2 kl 18.30 samma kväll. Allt går även att ses på SVT Play. 

Nyhetsmorgon i TV4 har enligt tradition besök av ett sjungande luciatåg någon gång under direktsändningen klockan 05.45–10.00.

Sveriges Radio sänder ett Luciatåg klockan 06.50, med Nacka Musikklasser. I Musik mot Midnatt klockan 21.00 sänds sedan Berwaldhallens luciakonsert från kvällen innan (söndagen den 12 december)

Sveriges lucia 2021: 

Sedan 1973 har 'Sveriges lucia' röstats fram bland ett antal kandidater genom en tävling av flera tidningar. Traditionen upphörde 2012 och sedan dess har ingen officiell lucia utsetts. Däremot finns det nu mera flera lokala lucior runtom i landet. 

Lucia Stockholm 2021: Här kan du fira

I Stockholm firas lucia traditionsenligt på Skansen med luciatåg och konsert i Seglora kyrka. 

På lördagen den 11 december sjunger Stockholms Universitetskör klockan 11.00, 13.00 och 14.30. Dagen efter är det Kongl. Teknologkörens tur vid samma tider.

Måndagen den 13 december är det luciatåg på Skansens område klockan 10.00 med elever från Sollentuna Musikklasser. 

Hela programmet på Skansen hittar du här

Luciatåg och konserter blir det också i St Görans kyrka, dagen efter, med Barnkören och Diskantkören, Kungsholms kyrka med Stockholms musikgymnasium, Katarina kyrka, Oscarskyrkan, Essingekyrkan och Engelbrektskyrkan.

Lucia Göteborg 2021: Här kan du fira 

I Göteborgs domkyrka arrangeras en Luciakonsert med bland annat domkyrkans Goss- och Flickkörer samt Gustavi Ungdomskörklockan. Även i Hagakyrkan är det konsert med kyrkans ungdomskör och juniorkör, samt stråkkvartetten Quartiett.

Hvitfeldtska Musikgymnasiet kommer att lussa på stan, institutioner och arbetsplatser den 13 december. Bland annat på Stora Saluhallen klockan 13.00 och Nordstadstorget klockan 16.00. 

Hotel Eggers i Göteborg firar lucia med sång på balkongen, klockan 07.00 och 08.30. Kören som sjunger heter Corus Acusticus.

Lucia Malmö 2021: Här kan du fira  

Förra året firades Malmös lucia digitalt. I år åker luciatåget i kortege med häst och vagn från Malmöhus slott till Stortorget klockan 17.30. 

På måndagen den 8 november släpptes biljetter till luciafirandet i Johanneskyrkan med Malmö akademiska kör klockan 18.30 och 20.00. Biljetterna är slutsålda. 

Andra orter i Sverige: Här kan du fira lucia 2021

Uppsala domkyrka firar lucia med luciakonserter av elever från sångklasserna årskurser fem till nio, samt tillvalet Extramusiken vid Katedralskolan, den 12 december. 

I Bomhus kyrka och Strömsbro kyrka i Gävle blir det luciatåg klockan 18.00, respektive 19.00 – den 13 december. Dagen efter blir det skönsång i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle. 

Linköpings lucia firas i Linköpings konsert & kongress luciakvällen klockan 20.00.

Helsingborg firar lucia i Sankta Maria kyrka 19.00, söndag den 12 december och måndag den 13 december. Sången står Vox Angelica och Helsingborgs Gosskör för. 

Även i Raus kyrka i Helsingborg lussar kören Vox Angelica, men också T-kören, söndagen den 12 december 16.00 och måndagen den 13 december 18.00. 

Umeå har luciafirande i Umeå stads kyrka den 12 december klockan 18.30 och 20.00. Sången står Turbulens, Näktergalarna och Umeå stads ungdomskör för. 

Det här visste du inte om Lucia

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.