Foto: Getty Images
 Foto: Getty Images

Lubitz vårdades av minst fem doktorer

Publicerad

Germanwings ägare Lufthansa vill inte kommentera varför uppgifter om Andreas Lubitz hälsa inte har nått det tyska luftfartsverket.

Nya uppgifter i Der Spiegel säger att han vårdades av minst fem doktorer.

– För en ung man fick han hjälp från förvånansvärt många läkare, säger en utredare till Der Spiegel.

Lufthansas vd Carsten Spohr uppgav efter kraschen i de franska alperna att andrepiloten Andreas Lubitz hade klarat alla de medicinska tester som krävdes för att bedömas lämplig att flyga. I förra veckan medgav flygbolaget dock att de kände till för sex år sedan att Lubitz hade haftt problem med allvarlig depression. Lubitz avbröt sin utbildning i mitten av 2009 på grund av sin psykiska hälsa, men återvände senare.

Nu väcks fler frågor kring vilken information Lufthansa har skickat vidare till den myndighet som utfärdar pilotlicenser, det tyska luftfartsverket LBA. Myndigheten uppger för Welt am Sonntag att de inte haft kännedom om Lubitz tidigare psykiska problem förrän tre dagar efter kraschen, då de fick tillgång till hans journaler via Lufthansa.

Lufthansa har inte velat kommentera uppgifterna med hänvisning till den pågående utredningen, skriver AFP.

Samtidigt har Der Spiegel publicerat uppgifter om andrepilotens kontakter med läkare.

Hade minst fem läkare

Tidningen har läst en rapport kring Lubitz behandlingar, som visar att han haft kontakt med minst fem läkare. Det rör sig om både psykiatriker, men även en neurolog, enligt uppgifterna i Der Spiegel.

– Medicinska journaler har hämtats in från fem läkarmottagningar, säger en utredare till tidningen enligt The Times.

Utredningen kring kraschen i franska alperna förra tisdagen pågår fortfarande, men arbetet på nedslagsplatsen i närheten av orten Seyne-les-Alpes har avslutats. Detta skedde efter att den andra svarta lådan hittades tidigare i veckan.

De första analyserna visade att Andreas Lubitz medvetet flög planet mot en bergsvägg, samt att han ökade hastigheten inför kraschen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag