Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lubitz fruktade att bli blind – dolde synfel

Andreoiloten Andreas Lubitz som medvetet störtade Germanwings-planet in i en bergvägg i de franska alperna i mars. Foto: Getty Images

Andrepiloten Andreas Lubitz som kraschade Germanwingsplanet i franska Alperna var olämplig att flyga.

Det bekräftas nu av flera läkare.

Men läkarna kunde inte rapportera sina misstanka till Lubitz arbetsgivare på grund av de tyska lagarna.

– Det har gjort det möjligt för oss att utan tvivel bekräfta att Andreaz Lubitz medvetet förstört planet och medvetet dödade 150 människor, inklusive sig själv, säger åklagaren Brice Robin enligt AP.

Den 24 mars i år kraschade den tyska andrepiloten Andreas Lubitz ett Germanwingsplan i franska Alperna. Ombord fanns totalt 150 personer.

Nu bekräftar den franska åklagaren Brice Robin att Lubitz fruktade att bli blind och att de många läkare som undersökt honom menar att han var olämplig som pilot, rapporterar AP.

Undersöktes av sju läkare

Lubitz hade träffat sju läkare månaden innan han kraschade planet. Han hade också träffat psykiater.

Några av de läkare han träffade menar att Lubitz var instabil. Men läkarna kunde inte delge Lubitz arbetsgivare sina misstankar på grund av de tyska lagarna.

I Tyskland riskerar läkare fängelse om de delar information om sina patienter om de inte har bevis för att patienten skulle kunna begå ett brott eller skada sig själv.

– Det har gjort det möjligt för oss att utan tvivel bekräfta att Andreaz Lubitz medvetet förstört planet och medvetet dödade 150 människor, inklusive sig själv, säger Brice Robin enligt AP.

Fruktade att minsta sin karriär

Enligt utredningen låste Lubitz cockpit och flög planet in i en bergsvägg i franska Alperna. Innan Lubitz krashade planet sak han ha undersökt självmordsmetoder på nätet.

Enligt åklagaren ska Lubitz också ha undersökt sina synproblem och fruktade att förlora sin karriär som pilot om han blev blind.

Offren ska nu begravas

Familjerna tar just nu emot de omkomna passagerarna och begravningar kommer att ske under de kommande dagarna och veckorna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!