Andreoiloten Andreas Lubitz som medvetet störtade Germanwings-planet in i en bergvägg i de franska alperna i mars. Foto: Getty Images
Andreoiloten Andreas Lubitz som medvetet störtade Germanwings-planet in i en bergvägg i de franska alperna i mars. Foto: Getty Images

Lubitz fruktade att bli blind – dolde synfel

Publicerad

Andrepiloten Andreas Lubitz som kraschade Germanwingsplanet i franska Alperna var olämplig att flyga.

Det bekräftas nu av flera läkare.

Men läkarna kunde inte rapportera sina misstanka till Lubitz arbetsgivare på grund av de tyska lagarna.

– Det har gjort det möjligt för oss att utan tvivel bekräfta att Andreaz Lubitz medvetet förstört planet och medvetet dödade 150 människor, inklusive sig själv, säger åklagaren Brice Robin enligt AP.

Den 24 mars i år kraschade den tyska andrepiloten Andreas Lubitz ett Germanwingsplan i franska Alperna. Ombord fanns totalt 150 personer.

Nu bekräftar den franska åklagaren Brice Robin att Lubitz fruktade att bli blind och att de många läkare som undersökt honom menar att han var olämplig som pilot, rapporterar AP.

Undersöktes av sju läkare

Lubitz hade träffat sju läkare månaden innan han kraschade planet. Han hade också träffat psykiater.

Några av de läkare han träffade menar att Lubitz var instabil. Men läkarna kunde inte delge Lubitz arbetsgivare sina misstankar på grund av de tyska lagarna.

I Tyskland riskerar läkare fängelse om de delar information om sina patienter om de inte har bevis för att patienten skulle kunna begå ett brott eller skada sig själv.

– Det har gjort det möjligt för oss att utan tvivel bekräfta att Andreaz Lubitz medvetet förstört planet och medvetet dödade 150 människor, inklusive sig själv, säger Brice Robin enligt AP.

Fruktade att minsta sin karriär

Enligt utredningen låste Lubitz cockpit och flög planet in i en bergsvägg i franska Alperna. Innan Lubitz krashade planet sak han ha undersökt självmordsmetoder på nätet.

Enligt åklagaren ska Lubitz också ha undersökt sina synproblem och fruktade att förlora sin karriär som pilot om han blev blind.

Offren ska nu begravas

Familjerna tar just nu emot de omkomna passagerarna och begravningar kommer att ske under de kommande dagarna och veckorna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag