Det är ett parti tydligt märkt av det senaste årets interna strider som möts i Västerås i helgen. Och när Liberalernas ledare Nyamko Sabuni klev upp på scenen på partiets landsdagar på fredagen var det med budskapet att striden är över och samarbetet med Socialdemokraterna – som hon och hennes anhängare varit emot – ligger fast under mandatperioden.
– Så länge Stefan Löfven levererar kommer vi hålla vår del och se till att samarbetet blir framgångsrikt. Och det har börjat bra och vi har fått igenom flera viktiga beslut, sa Sabuni och lyfte fram språkkravet för medborgarskap och avskaffandet av värnskatten som exempel.
Förhoppningen från partiledningens sida är att man genom att i större uträckning ”gilla läget” och lyfta januarisamarbetets fördelar ska skapa lugn i leden.
I grunden ligger dock konflikten om vilken sida man ska tillhöra i svensk politik fortfarande olöst och senast inför valet 2022 räknar de flesta med att det återigen kommer bli en stenhård kamp om partiets vägval.

Samsyn om M och KD
Oavsett på vilken sida man stått i striden om januariavtalet finns det dock en relativt stor samsyn om att utvecklingen inom Kristdemokraterna och Moderaterna går åt fel håll. Och att det kan försvåra möjligheten att återskapa ett bredare borgerligt samarbete, där Liberalerna ingår.
– Den väg som M och KD slagit in på, där det allt mer uppfattas som att de skapar ett nytt maktblock med SD, kommer påverka våra möjligheter att återgå till de borgerliga. Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor måste fundera på hur långt ut på den kanten man kan gå innan man utesluter möjligheten för ett traditionellt borgerligt samarbete, säger en av partiets tungviktare.
Även Allan Widman, som var en av de starkaste motståndarna till S-samarbetet, menar att Ulf Kristersson måste tänka sig för.
– Det är självklart så att när de gamla allianspartierna uppenbart driver ifrån varandra underlättar det inte en rekonstruktion av alliansen. Om Kristdemokraterna och Moderaterna ser ett värde i att kunna återskapa ett bredare borgerligt samarbete bör man tänka på hur man agerar, säger han, men poängterar också att Ulf Kristersson än så länge hållit kursen ganska väl.

Edholm: ”Orolig”
Bland de som slogs för det nya S-samarbetet i partiet är tonläget mot M och KD klart tuffare.
– Jag är orolig över framför allt utvecklingen i Kristdemokraterna, som nu tycks omfamna en del av de värderingar som Sverigedemokraterna står för. Och det kommer göra det svårare att samarbete, det går inte komma ifrån, säger Stockholmspolitikern Lotta Edholm, som väntas väljas in i partistyrelsen.
Hon poängterar att hon själv samarbetar med M och KD i Stockholms stadshus, men förutsättningen är att SD hålls helt utanför. Och där måste Ulf Kristersson bli tydligare, säger hon.
– Att det liberala partiet skulle acceptera att samarbeta med SD förstår jag inte. Det är en helt omöjlig tanke för mig.
Även Jan Jönsson, också han L-profil från Stockholm som väntas ta plats i partistyrelsen, pekar på hur Moderaternas och Kristdemokraternas utveckling kan omöjliggöra ett borgerligt samarbete.
– Jag är mycket oroad över utvecklingen, som tydligt går i en riktning som närmar sig Sverigedemokraterna. Hur ska vi då få ihop någon form av borgerligt samarbete?

”Historisk uppgift”
Att Ulf Kristersson ”står pall” blir avgörande för möjligheten att samarbeta med M, menar Jan Jönsson.
– Jag tycker att vi har en uppgift som socialliberalt parti att mota de här krafterna som nu blåser inte bara över Sverige utan hela västvärlden. Det är en historisk uppgift att hålla de här krafterna borta från makten och det ska vi alltid vara väldigt tydliga med, säger han.
Nyamko Sabuni är betydligt mer återhållsam i sina kommentarer om utvecklingen i M och KD, men även hon säger att partiernas utveckling kommer påverka Liberalernas ställningstagande.
– Beroende på var de ligger kommer det påverka vårt val. Vi vill få igenom så mycket liberal politik som möjligt. Om politiken inte är liberal minskar chansen till samarbete. Precis samma gäller Socialdemokraterna, säger hon.