Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L:s valberedning föreslår Sabuni som partiledare

Nyamko Sabuni har nominerats till partiledarposten för Liberalerna.
Nyamko Sabuni förelås som ny partiledare för Liberalerna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Valet stod mellan Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Olle Schmidt, valberedningens ordförande.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Erik Ullenhag.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalernas valberedning nominerar Nyamko Sabuni till ny partiledare.

Nyamko Sabuni ”har det stöd och de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti”, skriver valberedningen i ett pressmeddelande.

– Jag är tacksam för det förtroende som majoriteten medlemmar, 18 länsförbund och valberedningen visar mig, säger Nyamko Sabuni i ett uttalande.

Valberedningen var dock inte enig om att nominera Sabuni, och två av sju ledamöter reserverade sig till förmån för Erik Ullenhag.

Liberalernas valberedning föreslår Nyamko Sabuni som ny partiledare. 

Det klubbades igenom på ett möte på måndagseftermiddagen.

– Valberedningen anser att Nyamko Sabuni har det stöd och de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti, säger Olle Schmidt, ordförande i Liberalernas valberedning, och fortsätter:

– Hon är kompetent, politiskt erfaren men har samtidigt också kunskap av hur näringslivet fungerar, en viktig egenskap för en liberal ledare. Med Nyamko får Liberalerna en ledare med ett tydligt ledarskap och politiskt mod. 

Nyamko Sabuni: ”Jag är tacksam för förtroendet och står till förfogande”

Nyamko Sabuni själv säger i ett uttalande att hon är tacksam för förtroendet, och att partiledarkandidaten Johan Pehrson - som drog sig ur kampanjen i går - ställer sig bakom henne i och med valberedningens nominering.

– Jag är tacksam för det förtroende som majoriteten medlemmar, 18 länsförbund och valberedningen visar mig, säger Nyamko Sabuni.

– Med det enorma stöd som finns känns det naturligt att ge valberedningens ordförande, Olle Schmidt, beskedet att jag står till förfogande som Liberalernas partiledare. 

– Jag uppskattar samtidigt min motkandidat Johan Pehrsons tydliga ställningstagande för stöd till valberedningens kandidat. Nu ser jag fram emot landsmötet på fredag.

Valberedningen oenig - ledamöter reserverade sig

Trots att valberedningen nominerade Nyamko Sabuni var ledamöterna inte eniga. 

Två av sju ledamöter reserverade sig till förmån för Erik Ullenhag.

Monica Brohede Tellström och Joakim Rönnbäck, har utifrån bland annat Stockholms läns och Liberala ungdomsförbundets nomineringar, gjort en annan bedömning och reserverat sig till förmån för Erik Ullenhag”, skriver valberedningen i SvD Debatt.

– När man sitter i valberedningen har vi ansvar för att väga samman väldigt många olika faktorer. För mig väger det tungt dels att partiet i sina nomineringar inte har varit enigt, det har funnits reservationer i de olika förbunden - man tycker olika, säger Monica Brohede Tellström till Expressen TV.

Monica Brohede Tellström:

– Då har jag valt att föreslå en partiledare som har en väldigt tydlig ideologisk kompass som alltid pekar i en socialliberal riktning i alla lägen och har ett ödmjukt ledarskap som jag tror passar väldigt väl i vårt parti just nu.

Hur kommer det sig att du inte stöder Nyamko Sabuni?

– Det var helt enkelt så att när jag sammanvägde de här olika faktorerna så kom jag fram till att Erik Ullenhag är precis rätt person för det här uppdraget.

Ullenhag optimistisk: ”Vi ses på landsmötet!”

Erik Ullenhag har kommenterat valberedningens förslag på sin Facebooksida, där han skriver: ”Vi är många som vill se Liberalerna vara en konstruktiv rörelse i svensk politik. Jag vill bidra till ett parti som är framstegsdrivet och som präglas av humanism. 

”Det bästa vi kan göra är att arbeta så hårt som möjligt för det parti vi vill vara i framtiden och hur vi ska lyckas göra Sverige, Europa och världen bättre.”

Han avslutar med ett optimistiskt ”Vi ses på landsmötet!”

Står mellan Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag

Valberedningens förslag innebär egentligen inte särskilt mycket i praktiken. De 183 ombud som ska rösta fram Jan Björklunds efterträdare på fredag är fortfarande fria att rösta som de vill.

– Vi föreslår en kandidat. Hur ombuden röstar har inte vi med att göra men de får en rekommendation om vem vi föredrar, sa Olle Schmidt tidigare under måndagen.

– Valberedningens beslut har tung betydelse. Nu har Nyamko stöd i folkopinionen, medlemsomröstningarna, länsförbunden och valberedningen. Hon har vunnit alla omröstningar hon kan vinna, det vore väldigt konstigt om hon inte blir partiledare på fredag, säger Robert Hannah, riksdagsledamot (L).

”Inte avgjort än”

– Det är inte avgjort än. Jag tror det blir omröstning på fredag. Stockholmsförbundet och ungdomsförbundet kommer att ta strid för Ullenhag, men jag tror och hoppas att Sabuni vinner, säger han.

De två kandidater som kvarstår är Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. De har fått stöd av 19 respektive två förbund.

Men flera ombud har gått ut med att de, i strid mot länsförbunden de representerar, kommer att rösta på Erik Ullenhag i stället för Nyamko Sabuni.

”Viktigt att lösa konflikterna”

– Ett mycket väntat beslut av valberedningen, men anmärkningsvärt att den inte är enig utan att två reserverar sig. Det visar hur svår splittringen är i partiet och att den blir svår att överbrygga, säger Svend Dahl, chefredaktör på Liberala nyhetsbyrån.

– Det är viktigt att lösa konflikterna så att partiet inte ramlar ur riksdagen 2022. Det är svårt att se Ullenhag dra sig tillbaka givet hur svår konflikten är och hur många som inte vill se Sabuni som partiledare.

– Det blir konflikt på landsmötet om ledarfrågan går till omröstning. Jag har svårt att se partiet överleva ytterligare tre år av konflikt, säger han.

Också Susanne Nyström, ledarskribent på liberala Eskilstuna-Kuriren, anser att Liberalerna inte har råd med flera år av interna konflikter.

– Vi får se om Ullenhag väljer att stå kvar. Jag hoppas att han gör det så att landsmötet får flera kandidater att ta ställning till, det är en demokratisk aspekt, säger Susanne Nyström.

– Jag hoppas att striden inte blir för uppslitande. Det håller inte med falangstrider i ett litet parti som har 3,5 procent, säger hon.

Johan Pehrson drar sig ur

Tidigare kandiderade även Johan Pehrson till partiledarposten men på söndagen meddelade han att han drar sig ur partiledarstriden. Pehrson hade inte fått något av länsförbundens stöd. 

– Jag har noterat att det stöd som finns från länsförbunden och medlemsomröstningarna inte har fallit ut till min fördel. Det har framför allt varit ett fokus på Erik och Nyamko, säger han.

Han vill inte svara på vem han ställer sig bakom innan valberedningen har lagt fram sitt förslag.

– Man har en valberedning så att den kan ta hänsyn till all samlad information och göra en bedömning av vad ett parti behöver. Deras arbete är väl förankrat ute i landet och jag har för avsikt att stödja dem, säger Johan Pehrson.

Statsvetaren Jenny Madestam förklarar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.