Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Dan Eliasson, den nuvarande rikspolischefen, har inte jobbat som polis. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENDan Eliasson, den nuvarande rikspolischefen, har inte jobbat som polis. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Dan Eliasson, den nuvarande rikspolischefen, har inte jobbat som polis. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

L:s känga mot Eliasson: Krav på polisbakgrund

Publicerad

SÄLEN. Liberalerna och Jan Björklund vill återinrätta beredskapspolisen och anställa 2000 trygghetsvakter.

Orsaken är bristen på "riktiga" poliser. 

– Otryggheten ökar och förtroendet för rättsväsendet minskar. Vi måste stärka rättsstaten, säger Jan Björklund. 

Samtidigt vill de också införa ett krav på att högre polischefer ska ha polisiär bakgrund.

Förslaget presenterades av Jan Björklund och Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad på en presskonferens under Folk och försvars rikskonferens i Sälen på tisdagen. 

Enligt Liberalerna har Sverige i dag för få poliser och läget är så akut att beredskapspolisen behöver återinrättas. 

– Det här skulle vara möjligt att ha på plats inom ett år. Då skulle vi kunna kalla in 3000 beredskapspoliser om det behövs, säger Jan Björklund. 

Björklund föreslår höjda polislöner

Under presskonferensen redogjorde partiledaren också för Liberalernas program för utveckling av polisen. 

– Vi måste få poliser att stanna kvar i yrket, och då är lönefrågan viktig. 

Partiet föreslår att polislönerna höjs i genomsnitt med 4000 kronor i månaden från och med i år. 

– Staten har ett ansvar för att rättssamhället fungerar, säger Björklund. 

Krav på polisiär bakgrund

Partiet, som tidigare framfört avgångskrav mot rikspolischefen Dan Eliasson, vill också att högre polischefer framöver ska ha en polisiär bakgrund. 

– Det är naturligt att de som har de högsta befattningarna har polisbakgrund, precis som det är inom försvaret eller i skolorna. 

Roger Haddad berättade också om fler åtgärder för att minska avhoppen från polisen. 

– De behöver en drägligare arbetsmiljö, inte minst poliser i yttre tjänst. 

Vill ge kommunerna statsbidrag

Liberalerna säger nej till regeringens förslag om en "akademisering av polisutbildningen" – och föreslår samtidigt att kommunerna ska få statsbidrag för att anställa trygghetsvakter. 

– Utöver beredskapspolisen tror vi att 2000 trygghetsvakter skulle kunna anställas i närtid.  

Det är sedan tidigare känt att Liberalerna också vill skapa ett europeiskt FBI inom EU.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag