Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LR:s ordförande kritisk till förslaget

Stefan Löfven, Gustaf Fridolin. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Åsa Fahlén.

På en presskonferens i dag presenterade regeringen sin nya satsning på skolan.

Men förslagen gick inte hem hos ordförande för Lärarnas riksförbund, Åsa Fahlén.

– Jag blir lite trött. Jag tycker inte att man kommer åt grundproblemet, säger hon.

I dag höll statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin presskonferens i Vasastan i Stockholm. De presenterade där sin nya planerade satsning på den svenska skolan.

– Alla barn ska få en ärlig chans i skolan, sade Gustav Fridolin under presskonferensen.

Anledningen till att man nu väljer att satsa på skolan är de sjunkande kunskapsresultaten. Förslagen innebar bland annat fler platser på lärarutbildningar och obligatoriska lovskolor. Man berättade också att man kommer att börja kalla höstlovet för ”läslovet”, för att på så sätt kunna främja läsningen bland svenska elever.

– Vi gör insatser för att man ska läsa mer i skolan och utanför skolan och att föräldrar ska läsa mer med sina barn. Vi inför ett läslov, sade Gustav Fridolin.

Angriper problemet från fel håll

Men på Lärarnas riksförbund är man inte helt positivt inställda till regeringens förslag. Ordförande Åsa Fahlén är särskilt kritisk till att man väljer att satsa så mycket på fler utbildningsplatser.

– Det är att angripa problemet från helt fel håll. Problemet i dag är inte att det finns för få platser, utan problemet är att det är för få som vill bli lärare. Det är för få som söker och det är för stora avhopp. Det är inte tillräckligt attraktivt helt enkelt, säger hon.

Hon är likt regeringen inne på att det är viktigt att höja lönerna för att göra läraryrket mer attraktivt. Men hon menar att det inte räcker med det.

– Man måste också påbörja ett stort arbete kring att faktiskt komma åt arbetsmiljön. Det är väldigt tufft ute i många skolor, det är tuffa miljöer och det är en väldigt hög arbetsbelastning, säger Åsa Fahlén.

För många som har dålig läskondition

Satsningen på läsning är hon positivt inställd till.

– Det är något som är eftersatt i samhället i dag. Det är för många elever i dag som har för dålig läskondition, man orkar inte läsa längre texter, säger hon.

Utöver ett läslov planerar regeringen att införa en obligatorisk lovskola för de elever i årskurs 8–9 som inte klarar målen.

– Har man inte tänkt sig att den vanliga skolan ska ha förmåga att hjälpa alla elever utifrån där de är. Att skolan just ska vara kompensatorisk. Så jag kan tycka att man borde kanske titta lite på vad det är i den ordinarie skolverksamheten som vi behöver förbättra för att alla ska nå de resultat som de kan. Då känner jag, att litar man inte på sin egen plan A, säger Åsa Fahlén.