Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lovisa: "Ser det som ett rättsövergrepp"

"De hade monopol på sanningen" säger Lovisa.

Deras barn ramlade från ett skötbord.

Det ledde till polisutredning, misshandelsmisstankar och ingripande från socialtjänsten.

- De hade monopol på sanningen.

- Det var så märkligt. I alla andra livssammanhang finns en logisk följd av handling och konsekvens men här var vi satta i en mardröm utan att själva haft det minsta med den att göra. Och dessutom bakbundna av alla som satt oss i den. Och bristen på vetenskaplig logik bakom deras teorier kan sätta vem som helst i samma mardröm.

Det berättar Lovisa, 36. Hösten 2010 blev hon och pappan Andreas, 37, misstänkta för barnmisshandel mot sitt barn. Enligt föräldrarna hade barnet, fem och en halv månad gammalt, ramlat från ett skötbord och fått ett benbrott. Sedan de sökt vård ledde det till anmälningar till socialtjänsten och polisen. Paret kom att misstänkas för misshandel av polisen. En förundersökning inleddes och de satt i långa förhör. Efter socialtjänstens ingripande diskuterades också omhändertagande men barnet fick tillåtelse att bo hos mor- och farföräldrarna. Socialtjänsten påpekade dock att de kunde omhänderta barnen om inte mor- och farföräldrarna kunde ha barnen alla tider på dygnet.

Barnläkaren Gabriel Otterman skrev ett intyg om att dottern kan ha misshandlats, men åklagaren valde att lägga ner i brist på övrig bevisning. Barnet fick komma hem.

- Jag ser det som ett rättsövergrepp. Barnskyddsteamet är ett bra initiativ i grunden men det är som att man tror att man är vita riddare och hugger på allt som rör sig.

Först långt senare fick Lovisa kontakt med allmänläkaren Lina Davidsson som engagerat sig i skakvåldsfallen.

Då gjordes tester som visade att dottern i samband med misstankarna haft sådan d-vitaminbrist att nivåerna var i nivå med rakit, en bristsjukdom som ger mjukt skelett.

- Man inriktade sig så på misshandelspåret att vi aldrig fick veta vad som hänt vår dotter. Under hela första året efter att vi fått reda på det här så stoppade jag henne varje gång hon försökte hoppa för att jag var rädd att det kunde vara någonting. Vi hade inte fått någon förklaring. Jag vågade inte låta henne hoppa.

Barnläkaren Gabriel Otterman har valt att inte kommentera.