Lovisa, 14, våldtogs - berättar på Facebook

Lovisa Nystrand, 14, var kompis med en några år äldre kille. På onsdagen dömdes han för våldtäkt mot barn.

Nu har hon valt att gå ut på Facebook i en film där hon berättar om övergreppet.

Bland kommentarerna på sidan väller stödet in för hennes mod, och hennes föräldrar berättar för Expressen.se hur stolta de är över den styrka hon visar.

– Jag vill att tjejer i min ålder ska våga anmäla sådant här, säger Lovisa Nystrand, till Expressen.se.

"Jag är 14 år. Bara 14 år och 4 månader. Jag har varit med om någonting hemskt".

Så börjar Lovisas Nystrands mycket uppmärksammade Facebook-video "Hur allt gick till".

I filmen berättar hon med hjälp av lappar med text på om vad som hände en kväll i slutet av sommaren.

Lovisa Nystrand var kompis med en några år äldre kille. Den 21 augusti var de hemma hos honom och Lovisa berättar att hon då blev våldtagen. Hon anmälde övergreppet till polisen samma natt.

– Jag bor i Linköping, och det är inte en så stor stad. Det kändes som om alla visste om det, säger Lovisa Nystrand.

På onsdagen kom domen. Killkompisen dömdes till två års fängelse för våldtäkt av barn.

Stor spridning

Efter att domen kom lade Lovisa Nystrand ut filmen på Facebook. Den fick snabbt stor spridning.  På mindre än ett dygn har fler än 25 000 personer gillat inlägget, det har delats mer än 850 gånger och Lovisa har fått nästan 600 kommentarer.

Stödet är stort.

– Jag vill att tjejer i min ålder ska våga anmäla sådant här, säger Lovisa Nystrand till Expressen.se.

Både hennes mamma och pappa är stolta över att dottern vågar uppmuntra andra tjejer att anmäla om de utsatts för våldtäkter eller sexuella övergrepp:

– Jag är så otroligt stolt över min dotter, hon är en så stark tjej, hon kommer att kunna gå hur långt som helst, säger mamma Anne Nystrand, och får medhåll av Lovisas pappa, Magnus Nystrand:

– Barnen är det viktigaste jag har, och jag är stolt över henne till hundra procent, säger Magnus Nystrand.

Lovisa Nystrand har mått väldigt dåligt över det hon varit med om, men samtidigt känner att hon har fantastiska människor runtomkring sig:

– Mina föräldrar, lärare och kompisar har verkligen stöttat mig. Och videon la jag till en början upp för att visa mina kompisar vad som hänt. Det har gått så mycket rykten, säger hon.

"Kränkt och skallad"

I videon beskriver Lovisa Nystrand hur hon "ibland inte orkade" och hur hon har blivit "kränkt, hotad och skallad av några" efter anmälan.

– Nu försöker jag att gå i skolan så mycket jag orkar. Men när domen kom... Det kändes som en lättnad, säger Lovisa Nystrand.

Gärningsmannen sitter nu häktad. Hans advokat säger till Expressen.se att han hade hoppats på ett mildare straff. Advokaten har ännu inte talat med sin klient om domen och det är därför oklart om de ska överklaga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.