Miljöpartiets historiska intåg i Rosenbad 2014, då man för första gången satte sig i en regering, gick inte som planerat för partiet.
I en rad symbolladdade frågor tvingades man backa under förnedrande former: Det gällde allt från partiets bestämda nej till Förbifart Stockholm och den utlovade nedläggningen av Bromma flygplats till Vattenfalls tyska brunkol och migrationspolitiken.
Nu har partiet återigen hamnat i en rad konflikter med Socialdemokraterna i flera politiskt mycket laddade frågor, men ska man tro miljöpartisterna kommer utfallet bli ett annat denna gång – i alla fall i vissa av frågorna.
Ett av de mer uppmärksammade bråken rör migrationen och ett uttalande av statsminister Stefan Löfven i Sydsvenskan, där han gjorde klart att han vill halvera det svenska flyktingmottagandet.
Bolund markerade
Det fick MP-språkröret Per Bolund att snabbt markera sitt avståndstagande.
”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens”, skrev han på Facebook, och även kollegan Isabella Lövin tog avstånd.
”S har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitiken ska vara rättssäker, effektiv och human”, skrev hon på Twitter.
Ett annat exempel som inte fått lika mycket uppmärksamhet men som har potential att få stora politiska konsekvenser är den planerade utbyggnaden av Arlanda.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gick i början av veckan ut i en stor intervju i Dagens industri och berättade om hur regeringen ville bygga en ny landningsbana på Arlanda, och samtidigt stänga Bromma flygplats.
Men de som trodde att Miljöpartiet skulle bli glada över löftet om Bromma tog fel. Isabella Lövin gick snabbt ut och välkomnade avvecklingen av Bromma flygplats, men när det gällde den nya landningsbanan på Arlanda var tonläget ett annat.
Lövin: ”Inte regeringens inriktning”
– Det är inte regeringens inriktning, slog hon fast i Dagens Industri.
– Att ta beslut om ökad flygkapacitet i dag, det är inte i enlighet med vare sig vad klimatlagen säger eller hur vi ska bygga ett fossilfritt välfärdssamhälle, sa hon till tidningen.
Det finns även fler exempel på infekterade konflikter, som den planerade utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil, även det en olöst fråga på regeringens bord där MP gått ut hårt emot.
Enligt Expressens källor i Miljöpartiet är markeringarna delvis uttryck för en ny strategi som går ut på att partiet ska vara tuffare och inte enbart prioritera att framstå som regeringsdugligt.
Arlanda hetaste frågan
– Det är en början på det. Vi kommer att ha en tydligare röst som kommer tvinga S gå med på en grönare politik. För när vi höjer rösten så här är det i slutändan regeringsmakten som står på spel, säger en MP-källa.
När det gäller Arlanda är det enligt de miljöpartister Expressen pratat med ingen tvekan om vem som kommer tvingas backa. Att MP skulle sitta i en regering som fattar beslut om kraftigt utökad flygkapacitet under rådande klimatkris är uteslutet, menar flera i partiet.
– Vi kommer inte gå med på en ny landningsbana. Det är ingen kabinettsfråga, men det är nära att bli en om S står på sig, säger en källa.
För S är frågan om Arlanda känslig. Partiet har investerat mycket prestige i att Arlanda ska byggas ut, och som det uppfattas lovat näringslivet och Wallenbergsfären – som är starkt pådrivande – att så också ska bli fallet.
– Jag skulle säga att det är S som sitter illa till här. Man har lovat näringslivet något man inte kommer kunna leverera, säger en miljöpartist.
Oavsett hur det går i de respektive konflikterna ser man dem internt i MP som uttryck för partiets nya tuffare strategi. Men det handlar också om den nya klimatlagen, som Miljöpartiet drev igenom förra mandatperioden, och som säger att regeringen har en skyldighet att föra en politik som lever upp till klimatmålen.
Flera i Miljöpartiet pekar på att S underskattat betydelsen av lagen, och miljöpartisterna använder också den i det interna förhandlingsspelet i regeringen – inte minst kopplat till just Arlandabråket – och pekar på att en ny landningsbana inte är förenlig med klimatlagen.
Gahrton: ”Jättebra att man markerar”
En som i dag är nöjd över det högre tonläget från MP-ledningens sida är partiveteranen Per Gahrton, som länge krävt att partiet ska tuffa till sig mot S.
– Jag tycker det är jättebra att man markerar så här. Miljöpartiet har varit för lågmälda under den första mandatperioden. Och vi måste nu få några tydliga framgångar där sossarna får böja sig för oss, säger han.
Per Gahrton, som i dag leder Gröna seniorer och därmed har en plats i partistyrelsen, menar att det finns ett starkt internt tryck på att vara tydligare och mindre kompromissvilliga. Frustrationen är enligt honom stor över att partiet inte dras med i klimatvågen som nu sveper över världen.
– Tålamodet håller på att tryta. Man tycker att vi fått kompromissa mer än rimligt. Hela den globala miljörörelsen och de stora framgångarna för våra systerpartier ute i Europa gör att man tycker: Varför är inte vi med på det tåget och det är den uppgiften partiledningen nu har ändra på, säger Per Gahrton.
Samtidigt är det interna stödet för att Miljöpartiet ska sitta kvar i regeringen alltjämt stort, och de flesta i partiet anser också att man fått igenom mycket.
Oro inom Socialdemokraterna
Men det har i regel varit komplexa lagstiftningar och svårdefinierade reformer som är svåra att sälja in till väljarna. Att vinna även de mer symbolladdade frågorna är därför viktigt, menar flera miljöpartister Expressen talat med. Och flyget är en tydlig sådan.
Från S sida tonar man ned bråket kring Arlanda, och menar att det inte är så bråttom, vilket skulle kunna tolkas som att man redan är på väga att backa för MP i frågan, om inte annat fram till nästa val.
Men det finns också en oro inom S för att Miljöpartiet – pressat av svaga opinionssiffror – ska bli ytterligare en huvudvärk för Stefan Löfven, som redan har åtskilliga bekymmer att hantera. Från LO är kravet också tydligt uttalat att S-ledningen inte får ge efter mer till Miljöpartiet, vare sig det gäller klimatpolitiken eller migrationen.