Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövins nya känga
till Donald Trump

Isabella Lövin (MP).
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.
Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Bilden, där Isabella Lövin (MP) skickar en passning till Donald Trump, blev en världsnyhet.

Nu riktar sig den vice statsministern återigen mot den amerikanska presidenten och dennes lagstiftning som rör abort.

"All erfarenhet visar att den här typen av beslut inte minskar antalet aborter" skriver Isabella Lövin i The Guardian.

Det var under förra veckan som vice statsminister, tillika Miljöpartiets språkrör, Isabella Lövin lade upp en bild på Facebook där hon, flankerad av enbart kvinnor, skriver under en ny klimatlag.

Bilden fick internationell spridning, mycket på grund av dess likhet med en bild på USA:s president Donald Trump, när denne skriver under en exekutiv order som avser stoppa bistånd till organisationer som bland annat informerar om, och utför, aborter.

Den omtalade bilden med Isabella Lövin.
Foto: Johan Schiff / AP TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen publicerade Lövin även en text i The Guardian där hon riktade skarp kritik mot Trumps beslut, och hänvisade till de effekter en sådan lag kan få.

"President Donald Trumps beslut att förbjuda amerikanskt bistånd till alla organisationer som på något sätt förespråkar kvinnors rätt till abort är högst olyckligt. All erfarenhet visar att den här typen av beslut inte minskar antalet aborter" skriver Isabella Lövin.

"För oss är svaret självklart"

Vidare skriver Lövin att liknande beslut förvisso har tagits av flera nyinstallerade presidenter i USA, men att den nya lagen är mer långtgående och således mer skadlig.

Hon menar att lagen förhindrar de framsteg som har gjorts när det kommer till mödradödlighet.

"Drygt 800 kvinnor dör fortfarande varje dag på grund av komplikationer vid graviditet eller barnafödande, och majoriteten av dessa dödsfall äger rum i fattiga länder. Dessa kvinnor och flickor behöver inte mindre stöd – snarare motsatsen" skriver Lövin.

"Detta är absurt"

I texten tillägger Isabella Lövin att det är oklart exakt hur Trumps policy kommer att påverka stödet till humanitära organisationer och demokratisk utveckling världen över.

Men hon menar att lagen i fråga oavsett är kontroversiell, eftersom den bygger på felaktiga premisser.

"Det finns fortfarande många kvinnor som inte kan bestämma över vem de ska gifta sig med, vem de ska ha sex med eller när de ska skaffa barn. Detta är absurt, och bör läggas till historien. Frågan kvarstår, vem ska bestämma över kvinnans kropp, om inte hon själv? Sverige har en feministisk regering. För oss är svaret självklart"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.