Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövins kaxiga passning till Trump

Bilden på vice statsminister Isabella Lövin omgiven av kvinnliga medarbetare har fått stor spridning.
När Donald Trump skrev under en exekutiv order som sätter stopp för stöd till abortkliniker var han omgiven av idel män.Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Här är Sveriges vice statsministers – Isabella Lövins – passning till Donald Trump.

Via Facebook har hon lagt upp bilden.

Den har nu spridit sig till flera internationella medier.

Kort efter att Donald Trump installerades som USA:s nya president dök en bild upp där presidenten skrev under en exekutiv order som sätter stopp för stöd till abortkliniker. På bilden var Trump helt omgiven av män, något som av många setts som en symbol för män som tar makten över kvinnors liv och kroppar.

Lövin svarar på Trumps bild

Nu svarar Sveriges vice statsminister – och ett av Miljöpartiets språkrör – Isabella Lövin på bilden. Efter att själv ha undertecknat Sveriges nya klimatlag på torsdagen la Lövin ut en bild på Facebook, tagen på ett liknande sätt men enbart med hennes kvinnliga medarbetare vid regeringskansliet.

Intill bilden, som fått stor spridning, skrev Isabella Lövin:

"Alla framtida regeringar kommer bli tvungna att minska utsläppen av växthusgaser. För en bättre planet och en bättre framtid."

I en kommentar till Expressen skriver hon, via sin pressekreterare Mikaela Kotschack, att det är upp till var och en att tolka bilden.

Bilden internationellt uppmärksammad

”Vi är en feministisk regering, det syns i den här bilden. Sedan är det upp till var och en att tolka den", skriver hon.

Flera internationella medier har uppmärksammat bilden. Bland annat The Guardian, Politico och Washington Post.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.