Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin om klimatet: ”Handlar inte om skuld och skam”

Se hela Maggie Strömbergs intervju med Isabella Lövin.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Världen stängde ner under coronapandemin. Ändå kommer utsläppen i år att vara högre än vad som krävs för att nå klimatmålen.

Det är en viktig lärdom för politiker, enligt klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP)

– Nu slutade alla flyga, ändå minskade inte utsläppen tillräckligt. Det här handlar inte om att sluta arbeta eller sluta resa, säger hon i Expressens ”Fem dagar om framtiden”.

När coronasmittan spred sig från land till land slutade människor att resa och minskade sin konsumtion. Två faktorer som ofta lyfts som vägen ut ur klimatkrisen. Men enligt flera rapporter kommer utsläppen för 2020 att minska med omkring åtta procent, vilket inte är tillräckligt mycket för att nå FN:s klimatmål.

– Det här är ju en jätteviktig lärdom. Det handlar inte om att sluta arbeta eller sluta resa. Vi måste ställa om de tunga industrierna, vi måste få bort kolkraftverken och se till att jordbruket blir hållbart. Det är de här stora tekniksprången vi måste göra för att få ner utsläppen, säger Isabella Lövin.

I klimatdebatten är det ofta stort fokus på enskildas livsstil. Det talas om flygresor, köttätande och bilism. Men Isabella Lövin håller inte med om att det är för mycket skuld och skam i klimatfrågan.

– Vi behöver politik som gör skillnad på riktigt. Det handlar inte om skuld och skam utan om att vi faktiskt måste beskatta bensin och diesel så pass att man gynnar elektrifiering och biodrivmedel som är hållbara. Det ska inte lastas på individen men det måste vara en tydlig politik för det här. 

Varför ska man man ha fokus på drivmedel om det inte spelar någon roll att vi stänger ner hela världen?

– Men det handlar inte bara om det. Det handlar om jordbruk, det handlar om industri och att vi måste ha en natur som har förmåga att suga upp koldioxid. Man får inte skövla skogar och ödelägga kustområden så att det börjar läcka koldioxid. Det är lätt att fokusera på vad som kommer ut ur avgasrören eller skorstenen, men det är så viktigt att man har en politik för alla delar.

Så du tycker fortfarande att man ska förändra sin livsstil som enskild svensk medborgare?

– Det är klart att det spelar roll, men det som spelar mest roll är att man som medborgare engagerar sig och förstår vad de politiska partierna har för klimatpolitik. De jättestora utsläppsminskningarna får vi när vi gör tekniksprång så att stålindustrin slutar använda kol i sina masugnar, säger Isabella Lövin. 

Precis som många andra har Isabella Lövin jobbat hemifrån mycket under coronakrisen. Hon tycker att det behövs ett mer flexibelt förhållningssätt till arbetstid och att jobba hemifrån, men att det är upp till fack och arbetsgivare att förhandla om det. 

– Det är en stor fördel att vi får i gång en form för digitala möten som gör att alla slipper bo i storstäder. Sen har det blivit tydligt att det är många som inte kan jobba hemifrån, inom vården, polisen och alla som står för kollektivtrafiken.

Själv har hon fått kritik för att ha flugit världen runt på olika möten. Hon säger att det var viktigt som biståndsminister att möta människor och se resultatet av det arbete som Sverige finansierar. Men hon tycker att många av de internationella klimatmötena skulle kunna hållas via videolänk i stället.

– Man kan också ifrågasätta om man behöver ha stora möten varje år. Det finns verkligen potential att effektivisera det här. Då har vi också mer tid att jobba med substansen i frågorna, säger hon.

Är det viktigt att stå vid samma kaffeautomat när man förhandlar?

– Det ska vi inte sticka under stol med. Om man bara skulle sitta med olika Skypemöten och få parterna att mötas utifrån sina jättekomplicerade önskemål, skulle det bli ganska svårt. En del löser man ut vid kaffeautomater och i pauserna, så är det definitivt.

Förra veckan aviserade Isabella Lövin att hon ska lämna politiken. Tidigare har hon varit miljöjournalist och skrivit den uppmärksammade boken Tyst hav. Hon vill fortsätta arbeta med klimat- och miljöfrågan på något sätt, men på vilket sätt vet hon inte.

– Det enda jag vet är att jag har lust att skriva mer, mer tid att reflektera, säger hon.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det ”kolindustrin”. Rätt ska vara stålindustrin.

 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podd om politik: Exit Isabella Lövin – entré Annie Lööf 

Centerpartiets partiledare är tillbaka från föräldraledigheten. I måndagens Fem dagar om framtiden intervjuades hon av Expressens Maggie Strömberg.
Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.