Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin: ”Det finns en gräns för varje parti”

MP överväger att lämna regeringen ifall S gör upp om en bred överenskommelse om migrationen.
Miljöpartiets språkrör, Isabella Lövin.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annika Hirvonen Falk (MP).Foto: FREDRIK HJERLING

Socialdemokraterna förhandlar just nu med oppositionen om migrationspolitiken – utan regeringspartnern Miljöpartiet.

Samtidigt kräver Moderaterna skriftliga garantier från S om att partiet är villigt att köra över MP.

– Vi vill veta att det blir skarp politik så att det är meningsfullt för oss, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M.

Miljöpartiet har under helgen suttit i krismöte. Detta efter att Socialdemokraterna i förra veckan lämnat sitt bud till de andra partierna i migrationskommittén. Beskedet var bland annat att partiet – efter att ha förhandlat med de borgerliga partierna M, C, L och KD – accepterar ett volymmål för asylmottagandet.

En majoritet på MP:s partistyrelsemöte i söndags lutade åt att lämna regeringen om Socialdemokraterna gör upp med oppositionen.

– Vi är tydliga med att vi inte kommer vara med och förverkliga någon politik som vi inte står bakom. Det är inte hållbart att vår regeringspartner gör upp om något annat, säger språkröret Isabella Lövin i Expressen TV.

Kan ni sitta kvar i en regering där koalitionspartnern själv förhandlar med oppositionen?

– Såklart så har man ett kollektivt ansvar i en regering. En regering tar ansvar för alla beslut som tas. Det är principen för ett samarbete och det kommer vi absolut inte kompromissa med, säger Isabella Lövin.

Vill ha skriftliga garantier

Nu uppger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard att partiet fått muntliga garantier av S, vilket Aftonbladet var först att rapportera. 

– Vi har liksom övriga kommittén fått garantier från Socialdemokraterna om att de är beredda att driva genom detta i riksdagen tillsammans med de som ingår i överrenskommelsen, säger hon till Expressen. 

Som försäkring vill Moderaterna enligt Maria Malmer Stenergard ha skriftliga garantier från Socialdemokraterna om att de är beredda att gå vidare utan Miljöpartiet.

MP om M-kravet: Oacceptabelt

Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson för MP, förklarar i Sveriges Radio Studio Ett att hon uppfattat M:s krav – som hon sågar.

– Det är helt oacceptabelt att i det läge Sverige befinner sig, i en pandemi, att ställa krav på vad som i praktiken är någon form av regeringsspricka för att få igenom sina förslag, säger hon i programmet.

De mest omdiskuterade frågorna är ett årligt volymmål för asylsökande och tuffare regler för familjeåterförening. Något MP vägrar gå med på.

– Jag är väldigt orolig för den väg som jag hör att Socialdemokraterna gått in på. Jag har sett deras bud och är mycket orolig för att vi skulle få en av EU:s mest restriktiva flyktingpolitik, säger Annika Hirvonen Falk i Studio Ett.

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, kommenterar M-kravet på Twitter.

”Vad är en underskrift från M värt? Hur många uppgörelser har Kristersson svikit den här mandatperioden? Finns det en mjukare ryggrad i svensk politik?”, skriver han.

”Har orsakat en spricka”

Aida Badeli, språkrör Grön ungdom, tycker att S beter sig illa.

– Det är Socialdemokraterna som har orsakat en spricka genom att gå bakom ryggen på Miljöpartiet, säger hon.

Nu är det upp till S om MP ska stanna i regeringen, anser Aida Badeli.

– Vill de sitta i regering eller vill de driva en inhuman migrationspolitik som inskränker asylrätten och splittrar barnfamiljer?

”Finns en gräns”

I P1-morgon säger Isabella Lövin att ”det finns en gräns för varje parti” och att det inte går att kompromissa om grundläggande värderingar.

– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier tar olika beslut, säger språkröret till P1.

Isabella Lövin om uppgifterna att MP överväger att lämna regeringen.
Hör statsvetaren Jenny Madestams analys av Miljöpartiets vägval.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.