Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.
Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: Olle SporrongSpråkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: Olle Sporrong
Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: Olle Sporrong

Lövin om att förlora
sin mamma i tonåren

Publicerad

Hon var bara 14 år när cancern tog hennes mamma.

- Som barn är det allra värsta man kan tänka sig att en förälder ska gå bort. Och så händer det. Jag har upplevt väldigt starkt att det känns viktigt att göra någonting bra av livet eftersom jag fått förmånen att leva längre än vad hon fick, säger Isabella Lövin.

Tonårstjejens förlust var ofattbar, och smärtan outhärdlig.

Cancern hade tagit hennes älskade mamma. Sjukgymnasten som själv vigt sitt liv åt att hjälpa svaga och sjuka fick bara 41 år på jorden.

- Jag tror inte att jag var så bra på att hantera det. Det var mer de omkring mig som kunde hjälpa till. Min pappa och hans fru - de var ju skilda mina föräldrar när mamma dog - trädde in väldigt mycket och stöttade mig, säger språkröret och vice statsministern Isabella Lövin.

Döden kom flera gånger.

Året efter dog också mormor - av sorg. Och sedan morbror - i en trafikolycka.

Du har i en intervju sagt att din mammas död präglat dig väldigt mycket. Vad menar du då?

- Jag tror att för de allra, allra flesta - när man är i den åldern, eller när man är barn - så är det allra värsta man kan tänka sig att en förälder ska gå bort. Och så händer det - och då fortsätter livet ändå. Fast man tror inte att det ska kunna fortsätta. Även om det är den mest fruktansvärda upplevelse man kan vara med om så går det ändå till slut. Man överlever. Livet fortsätter. Och jag har kanske extra mycket en uppgift att göra någonting bra i mitt liv.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.Foto: Olle Sporrong

Du är själv 53 i dag. Händer det att du tänker på hur livet kunde ha blivit om hon funnits kvar?

- Ja, det tänker jag ofta på. Mina vänners mammor lever ju på bara, de fortsätter leva på år efter år och är hur pigga som helst. De gör spännande saker, läser på universitetet, de är ute och reser och gifter om sig. Vad mamma hade kunnat vara med om under alla dessa år.

En stor sorg är att hon aldrig fick träffa sina barnbarn - och de fick aldrig möta sin mormor.

- Men jag har också upplevt väldigt starkt att när jag har fått förmånen att få leva längre än vad hon fick, då känns det viktigt att göra någonting bra av det livet när man nu har det.

I dag är barnen vuxna och utflugna och hon bor med maken, konstnären Lasse Nilsson, i ett hus på Värmdö utanför Stockholm - i ett valdistrikt där Moderaterna i förra valet fick 51 procent av rösterna.

- Men då bodde jag inte där, haha.

Du flyttade alltså dit trots att Moderaterna fått 51 procent?!

- Ja. Jag tror att jag är nära väldigt många av våra väljare, men det är viktigt också att bredda sitt tilltal. Jag hoppas väl kunna nå ut bättre till Värmdöborna nästa gång.

Du har sagt att både du och Lasse vet att detta inte är för evigt. "Det finns ett liv efter politiken för oss", sa du i tidningen Femina i våras. Vad är det för liv du ser framför dig efter politiken?

- Jag vill gärna återgå till mitt skrivande. Det vore, tror jag, också spännande att få fortsätta med det. Så vi får se. Livet kanske är långt, om man har tur.

Fick stora journalistpriset

För tio år sedan var hon journalist och författare. Den hyllade boken "Tyst hav - Jakten på den sista matfisken" gav henne till och med Stora journalistpriset i berättarklassen.

- Jag kan längta tillbaka till att sitta och skriva, säger hon.

Skriver du på kvällar och nätter fortfarande?

- Jag försöker väl hinna med, men ärligt talat läser jag mer rapporter än vad jag hinner skriva.

Blir det en bok om din ministertid?

- Nu har jag ju varit politiker sen 2008. Det är åtta år snart, och jag tror att jag har haft en idé om en bok för varje år som gått.

Så det blir åtta böcker?

- Det började med arbetstiteln "Den ofrivillige politikern", men det ändrar sig över tiden. Det är klart att det är en väldigt spännande resa som jag har gjort.

Du är inte här frivilligt alltså?

- Nej, men jag hade inte tänkt att bli politiker, utan det var någonting jag blev tillfrågad om.

Miljöpartiet ville att hon kandiderade för partiet i EU-valet, med det specifika uppdraget att reformera den ohållbara fiskeripolitiken.

- Det var ofrivilligt så tillvida att jag fick fråga mitt samvete. Om jag tackar nej till det här och vet att jag har chansen att verkligen gå in och förändra på riktigt, det som tillåter det här överfisket som tömmer våra hav. Skulle jag då kunna se mig själv i spegeln?

Sagt och gjort.

- Så jag gick in i politiken och blev väldigt överraskad över hur stort inflytande man kan ha som politiker. Som journalist eller vanlig medborgare har man nog inställningen att allt sköter sig självt, och sen har man de här figurerna som går omkring och säger olika saker och som man kan klaga på. Man förstår kanske inte riktigt hur stor makt eller hur stort inflytande de folkvalda har. När jag insåg att jag kan göra väldigt stor skillnad i EU-parlamentet, så kändes det mer och mer som en plikt att fortsätta.

"En enorm utmaning för mig"

I maj i år utsågs hon till språkrör för Miljöpartiet och någon vecka senare blev hon Sveriges vice statsministern.

Största förändringen?

- Mer arbete får man ju säga. Jag har fått lära mig väldigt mycket nytt på kort tid. Min politiska resa har ju gått väldigt snabbt. Det började med fiskeripolitik och EU-parlamentet, sen när jag kom in i regeringen har utrikespolitiken och biståndspolitiken varit ett enormt stort område för mig. Men nu ska jag ju också företräda Sverige och också kunna debattera för Miljöpartiets del i alla politikområden. Så det är klart att det har varit en enorm utmaning för mig. Men nu tycker jag att jag har tagit mig igenom de svåraste sakerna, partiledardebatt och Almedalstal.

Lövin under sitt tal i Almedalen tidigare i år.Foto: Olle Sporrong

Vad har varit svårast och tuffast då?

- Att få tiden att räcka till tror jag, för jag vill ju göra det allra bästa jag kan - både för mitt parti men också för Sverige, så det finns inget utrymme för att göra bort sig på den här positionen.

Vad innebär det att vara Sveriges vice statsminister?

- Det är en väldigt, väldigt fin titel som jag är enormt stolt över. Det innebär att jag också är ställföreträdande för statsministern när jag är utomlands. Framför allt i relation till andra länder så är det en väldigt viktig titel. Det innebär att jag är både vice statsminister, klimat- och biståndsminister. Det skickar en väldigt stark signal att Sverige har en vice statsminister som också är klimatminister och biståndsminister. Det visar var den här regeringen lägger väldigt stor vikt. Det är ju våra prioriteringar, både klimatet och global solidaritet.

Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin.Foto: Sven Lindwall

Många hoppades att det skulle vända när Åsa Romson byttes ut, men enligt den senaste partisympatimätningen från Statistiska Centralbyrån skulle Miljöpartiet, om det vore val i dag, bara få 4,5 procent. Varför har det inte vänt?

- Jag tror inte på, och jag hade inte förväntat mig det heller, att det skulle bli någon Lövineffekt. När man går in i regering för första gången - och vi är ett litet parti tillsammans med ett större parti - då tar det ett tag innan man kan bevisa att man gör skillnad i regeringsställning. Vi har ju nästan två år kvar till nästa val och jag är helt övertygad om att när vi kommer dit, då kommer det vara så mycket solceller på taken och så många människor som funderar på att köpa en elbil på grund av att vi har ökat antalet laddstolpar för elbilar i hela landet.

Har fixat 5 000 laddstolpar

Enligt Isabella Lövin har regeringen fixat 5 000 nya laddstolpar runtom i landet sedan den tillträdde.

- De andra partierna, på andra sidan blockgränsen, har inte alls de här satsningarna. Vi har verkligen satt i gång den här stora omställningen.

Tidigare språkröret Åsa Romson.Foto: Alex Ljungdahl

Laddstolparna ska rädda er?

- Jag är helt övertygad om att vi förtjänar det stödet. Och som ny partiledare kan jag säga att när jag har satt mig in i vad de andra partierna har i sina program... Jag menar, Anna Kinberg Batra kan stå i partiledardebatten och prata i 15 minuter utan att nämna miljö eller klimat en enda gång. Och man vill sänka skatten på bensin.

Men regeringen tar utmaningen på allvar, enligt Isabella Lövin.

- Människor har väl antagligen läst den här nyheten om att Arktis var 20 grader varmare än normalt i november. 20 grader?! Det är ju nu, och vi måste agera nu! Det här är ingenting vi kan skjuta på framtiden eller lägga på någon annan. Vi måste göra omställningen här och nu, och den här regeringen gör det.

Det har varit ett extremt turbulent år för Miljöpartiets del. Bostadsminister Mehmet Kaplan avgick och språkröret Åsa Romson lämnade in. Vilka kontakter har du och partiledningen haft med Mehmet Kaplan sedan han slutade?

- Jag har inte haft några kontakter med Mehmet, och jag kan inte svara på om det är någon annan som har det. Men Åsa Romson finns ju kvar i partiet och sitter som ordförande i EU-nämnden.

Hur känns det i dag att Mehmet Kaplan bara öppnade dörren, gick ut - och försvann?

- Det är klart att det känns konstigt. Sen hade han ju brustit i omdöme och lämnade av den anledningen.

Vad har ni lärt er av det som hände under våren?

- Jag tror att vi har lärt oss att vi har klarat av det. Vi har verkligen tagit ansvar i en tid när väljarna förväntar sig det, och när människor vill att någon ska ta ansvar och vara trygg och stabil. Då har vi stått kvar. Visst har vi självklart fått kompromissa med många saker, men vi har ju vägt det här väldigt noggrant för att se om det skulle vara bättre om vi lämnade regeringen. Där finns det en enormt stark övertygelse i partiet - hos kongressen och i riksdagsgruppen - att vi gör mer nytta genom att sitta kvar i regering och ta ansvar.

Men har ni på allvar vid något tillfälle faktiskt övervägt att lämna regeringen?

- Ja, det är ju ingen hemlighet. Vi är ju ett väldigt demokratiskt parti, och vi har haft de här sakerna uppe under de kriser som varit kring migrationsöverenskommelsen till exempel. Vi har låtit både partistyrelse och riksdagsgrupp vara med och ta de här besluten.

Så han kan inte räkna med ert helhjärtade stöd under hela mandatperioden, Stefan Löfven?

- Nej, det är klart att i politiken är ju ingenting fullständigt säkert. Det är ju politik och det är frågan om förtroende och vad man tror på. I de här fallen så har vi diskuterat inbördes internt inom Miljöpartiet och kommit till de besluten som gjort att vi sitter kvar i regering, och det är jag väldigt stolt över.

"EU måste ta ett mycket större ansvar"

Hur mycket tror du på kraftfulla åtstramningar av Sveriges invandringspolitik, egentligen?

- Om du frågar mig om jag står upp för asylrätten så är svaret: Absolut, till hundra procent. Om det skulle ske ett krig i Norge eller Finland och människor började söka sig till Sverige för att rädda sina liv, då har de en rätt enligt flyktingkonventionen att komma till Sverige. Precis samma sak gäller om man kommer från något annat land, i södra Europa eller söder om Europa. Den går inte att kompromissa med. Sen är frågan hur vi ska kunna se till att det blir ett långsiktigt hållbart flyktingmottagande i världen, och då ser vi ju behov av att hela Europa, hela EU, måste ta ett mycket större ansvar.

Den förra finansministern Anders Borg har sagt att han i dag ångrar den tidigare migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet. Vad säger du om hans kommentarer i dag?

- Jag tycker det är egendomligt att inte stå upp för en politik som ju har, i den tidigare regeringens ögon, varit framgångsrikt och som man inte har beklagat sig över under den tid som den fördes. Jag tycker att det är ganska egendomligt att göra den här omtolkningen av sin egen regeringstid.

Han kallar er politik för extrem?

- Det tycker jag är extremt dumt av honom att säga så, för så är det inte. Vi har en inställning till asylrätten som är väl grundad i internationell rätt, sen handlar det om vad som gör det bäst för människor när de ska integreras. Då handlar det om permanenta uppehållstillstånd. Alla vet att det ger en större möjlighet för människor att kunna planera sin framtid och komma in på arbetsmarknaden. Nu önskar vi ju att alla länder i Europa skulle kunna ha en lika klok migrationspolitik, så att vi inte skiljer oss åt så mycket. Resultatet som blev förra året var ju att vi var tvungna att anpassa oss till resten av EU.

Om du jämför Moderaternas förra partiledare Fredrik Reinfeldt med den nuvarande, Anna Kinberg Batra, på vilka avgörande punkter tycker du att dom skiljer sig åt?

- Jag har egentligen ingen lust att sitta här och fundera så mycket över det. Jag tror att det är uppenbart för var och en att det är väldigt stor skillnad när det gäller just migrationspolitiken.

Hoppas på sakpolitikens år

På frågan om förväntningar och förhoppningar inför nästa år konstaterar Isabella Lövin att en kraftfull klimatlag väntar. Utsläppen ska minska - till varje pris.

- Vi ska genomföra Parisavtalet i Sverige.

Isabella Lövin ser också fram emot havskonferensen i New York nästa sommar.

- Ett tillfälle att mobilisera världen för att rädda haven. Vi har en utveckling i dag där vi kommer att se mer plastskräp än fisk i haven 2050, om vi inte gör något radikalt. Vi måste hjälpa fattiga länder att skydda deras vatten från illegalt fiske, och vi måste se till att bromsa utsläppen av både kemikalier, gifter och plastskräp.

Vice statsministern hoppas också att 2017 ska bli sakpolitikens år - och inte populismens.

- Vi ska prata om vad det är som gör världen bättre och tryggare på riktigt. Vi ska inte måla upp de diffusa hotbilderna av det fasansfulla som eventuellt kan drabba oss, och som ingen riktigt kan sätta fingret på. Vi måste tala om hur vi ska lösa de konkreta problemen som vi ser, och också bygga ett bättre, ljusare och tryggare samhälle för oss alla, säger hon.

Den sista frågan då: Du ska nu få chansen att ge en julklapp till en annan partiledare: Vem får vad?

- Det kom en väldigt bra bok i år som heter gratislunchen, av författaren Therese Uddenfeldt. Den vill jag gärna ge till Anna Kinberg Batra. Den handlar om vårt beroende av olja och fossila bränslen. Det finns inga gratisluncher, det vet väl alla vid det här laget - utom möjligtvis hon, som företräder ett parti som vill sänka bensinskatten trots att vi måste se till att vi styr om och ser till att vi kan få en bra infrastruktur för elbilar och biobränslen.

Miljöpartiets ledare

Namn: Isabella Lövin.

Född: 3 februari 1963.

Bor: Villa på Värmdö utanför Stockholm.

Familj: Maken Lasse Nilsson, 57, dottern Ester, 28, och sonen Gunnar, 25.

Partiledare sedan: 13 maj 2016.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag