Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lövin kan köras över av MP-kongressen

Isabella Lövin och partiledningen riskerar att köras över på MP-kongressen i frågan om flyktingamnesti. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Språkröret Gustav Fridolin har tidigare haft svårt att försvara flyktinguppgörelsen. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Biståndsminister Isabella Lövin har inte hunnit väljas till språkrör förrän hon är i hetluften i Miljöpartiet.

Hon och partiledningen riskerar nu att köras över på MP-kongressen i frågan om flyktingamnesti.

Förslaget går dessutom stick i stäv med regeringens politik.

– Det skulle vara en försvårande faktor för ett fortsatt regeringssamarbete, säger statsvetaren Niklas Bolin.

Fakta: MP-kongressen

Kongressen hålls i Karlstad den 13-15 maj. Isabella Lövin och Gustav Fridolin föreslås bli nya språkrör. Amanda Lind föreslås bli ny partisekreterare.

Partiets lokalavdelningar utser kongressombuden. Generellt sett brukar 250-300 ombud med rösträtt komma.

Det är en så kallad temakongress, vilket innebär att det inte är fri motionsrätt. Alla motioner måste vara på temat global, hållbar utveckling.

Flera av motionerna handlar om flyktingpolitik, bland annat finns krav på en flyktingamnesti, att reglerna för anhöriginvandring återställs, att medicinska åldersbedömningar inte ska förekomma och att MP ska ta avstånd från beslutade åtstramningar i asyl- och migrationspolitiken.

Partistyrelsen har i sin proposition för en global, hållbar utveckling förslag på att MP ska verka för förbättringar i svenskt flyktingmottagande och för etablering av nya invånare, så att Sverige så snart som möjligt ska kunna återgå till mer humana flyktinglagar.

Källa: TT och Miljöpartiet.

Miljöpartiets valberedning meddelade på måndagen att man vill se biståndsminister Isabella Lövin som nytt språkrör i partiet. Isabella Lövin har inte ens hunnit bli vald förrän hon kastas in i hetluften.

Flera tunga miljöpartifästen vill ha en flyktingamnesti och kräver i en motion till partikongressen att partiet börjar driva frågan. Men partistyrelsen säger nej – liksom Isabella Lövin.

Förslaget kräver att "jakten på papperslösa och antalet tvångsutvisningar" kraftigt ska minska. Ett förslag som går på tvärs mot den flyktingpolitik som den rödgröna regeringen driver för tillfället.

– Vi har väldigt många människor i migrationssystemet just nu och en sådan amnesti skulle innebära en betydlig försening för behandling av de ärendena, så det är inte aktuellt, säger Isabella Lövin till TT.

Handläggningstider blir för långa

Partistyrelsen säger nej till att ge amnesti åt de 25 000–40 000 gömda och papperslösa som bedöms leva i Sverige. Motiveringen är att Migrationsverket behöver lägga resurserna på alla asylansökningar som nu väntar på behandling.

"Om en flyktingamnesti skulle genomföras just nu skulle handläggningstiderna bli ännu längre för alla som sökt skydd eftersom", skriver partistyrelsen och uppmanar kongressen att avslå motionen.

– Partistyrelsen har yrkat avslag med en väldigt god motivering. Jag hoppas att kongressen godtar det, säger Lövin till TT.

Men motionen har stöd i flera tunga lokalavdelningar, hittills av bland andra Örebro, Uppsala, Stockholm, Göteborg, Lidköping och av Grön Ungdom.

– Jag har ganska stora förhoppningar. Jag tror att det är ganska många medlemmar som är besvikna efter höstens snabbt omsvängda migrationspolitik. Jag tror att det finns ett väldigt brett stöd ute i landet, säger Niclas Persson, kommunalråd i Örebro till TT.

”Viktigt att klargöra Miljöpartiets identitet”

Han får medhåll från Göran Larsson, gruppledare i MP Örebro, som hoppas att Lövin och partistyrelsen ändrar sig.

Vår grundläggande inställning har varit otydlig sedan vi hamnat i regeringsställning. Den här motionen är därför viktigt för att klargöra Miljöpartiets identitet, säger han.

Statsvetaren Niklas Bolin, verksam vid Mittuniversitet, menar att förslaget går i linje med MP:s tidigare hållning.

– Det här skulle vara ett kraftigt avsteg från regeringens politik, men i linje med vad Miljöpartiet tidigare stått för. Men det tordes inte finnas någon majoritet för att få igenom ett sådant förslag i riksdagen. Inte heller skulle S gå med på det, säger han och konstaterar:

– Det skulle vara en försvårande faktor för ett fortsatt regeringssamarbete. Det blir en utmaning för språkrören att hantera det i relation till Socialdemokraterna.

En annan fråga som partiledningen och språkrören kan få problem är den om id-kontroller. Riksdagsledamoten Rasmus Ling röstade emot när Miljöpartiet gick med på att införa id-kontroller. Han kritiserar kontrollerna i en intervju med DN, mot bakgrund av måndagens olycka där en båt med asylsökande kapsejsade vid Öresundsbron

Fridolin: "Det är skit"

Besvikelsen över att Miljöpartiet i regeringsställning varit med om att lägga flyktingpolitiken på EU:s lägsta nivå är stor inom partiet. Dessutom har språkröret Gustav Fridolin haft svårt att försvara politiken, bland annat beskrev han flyktinguppgörelsen som "skit", vilket Sveriges radio rapporterat om.

– Det är uppenbart att flyktingfrågan varit en stor huvudvärk för språkrören, säger Niklas Bolin.

LÄS MER: Fridolin om opinionen: Skiter jag egentligen i