Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin: Ingen bensin i Sverige om elva år

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP).Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sluttankat snart?Foto: NTB scanpix

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) vill att fossila bränslen förbjuds i Sverige lagom till 2030.

– Vad som händer om vi inte fasar ut fossila bränslen till dess är att det blir svårare att nå våra klimatmål, och vi utsätter världen för en ännu större risk, säger hon till Aftonbladet.

Förslaget får nu hård kritik från Socialdemokraterna:

– Jag tycker det är helt världsfrånvänt, säger Anna-Caren Sätherberg (S), jämtländsk riksdagsledamot.

Som en del av januariavtalet mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna ska inga bensin- eller dieselbilar säljas i Sverige 2030.

Men Isabella Lövin, miljöpartistisk klimat- och miljöminister, vill se mer långtgående åtgärder.

– Som miljöpartist vill jag gärna se ett förbud för fossila bränslen till 2030, säger hon till Aftonbladet.

Vill nå klimatmålen

Anledningen till att ministern vill genomföra förbudet handlar främst om att nå de tuffa klimatmålen. I Parisavtalet, som Sverige har skrivit under, åtar sig de medverkande länderna att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader.

Ett totalt stopp för fossila bränslen skulle kunna göra det enklare för Sverige att hålla vad man lovat, enligt Isabella Lövin.

– Vad som händer om vi inte fasar ut fossila bränslen till dess är att det blir svårare att nå våra klimatmål, och vi utsätter världen för en ännu större risk, klimatkrisen är ju redan här, säger hon till Aftonbladet.

Måste få med sig riksdagen

Hindret för att få till ett fossilbränsleförbud finns i riksdagen.

– Vi ser att det finns ett stort motstånd från bland annat M, KD och SD som gärna vill framhålla hur litet och obetydligt Sverige är, men det stämmer inte, alla måste ta ett ansvar, säger Isabella Lövin.

Redan i februari i fjol lanserade miljöpartisterna Isabella Lövin och Gustav Fridolin idén om ett förbud mot fossila drivmedel 2030 på DN Debatt.

”Det blir ett viktigt steg för att nå 100 procent förnybar energi och för att minska vårt importberoende av länder med fossil energiproduktion.”, skrev de då.

Anna-Caren Sätherberg: ”Helt världsfrånvänt”

Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Jämtland, tycker att Isabella Lövins utspel är orealistiskt:

– Jag tycker att det är helt världsfrånvänt. Jag bor i Jämtland, och hon säger att vi inte ska ha bensin inom elva år, säger Sätherberg.

– Vi har ju faktiskt en överenskommelse som säger att vi ska sluta sälja bilar om elva år, och det kan jag köpa, men att tro att vi ska kunna bygga ut en infrastruktur med laddstolpar och allting.

På Socialdemokraternas partikongress i Örebro i helgen ligger stort fokus på landsbygdsfrågor, säger Anna-Caren Sätherberg:

– Här inne är det enda vi pratar om i dag landsbygd – landsbygdens förutsättningar, hur det faktiskt ser ut i verkligheten. Och det tycker jag att Isabella Lövin har missat helt.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.