Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lövin har stoppat raset för Miljöpartiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Isabella Lövin valdes till nytt språkrör tillsammans med Gustav Fridolin.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Åsa Romson fick lämna sin post.
Foto: Sven Lindwall

Åsa Romson åkte ut och med henne många andra - in kom nya flera nya med Isabella Lövin i spetsen.

Och med utrensningarna tycks raset i opinionen för Miljöpartiet ha upphört.

I Demoskops junimätning har de fallande siffrorna till och med vänt.

I de senaste opinionsmätningarna från SvD/GP/Sifo, Tv4/Novus och DN/Ipsos har siffrorna pekat nedåt för MP, enligt Väljaropinionen som är Ekots sammanställning av de tre undersökningarna. Partiet får där 4,2 procent av stödet, vilket är en minskning med 1 procentenhet.

Och i SCB:s senaste stora partisympatiundersökning hade MP tappat till 4,7 procent, jämfört med 5,9 procent i november 2015 då SCB:s förra undersökning gjordes. Men i Demoskops juniundersökning stoppar raset och siffrorna vänder till och med uppåt - låt vara mycket marginellt.

- Man ska inte dra några stora växlar på att de ökar något. Möjligen har fallet bromsats upp något, men de är kvar på låga nivåer, säger Anders Lindholm, vd på mätinstitutet Demoskop.

"Någon form av smekmånad"

Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Stockholms universitet, tycker att det är överraskande att siffrorna för alla partier ligger så pass stilla, trots politisk turbulens.

- Krisen är inte över för Miljöpartiet. Det är en kort stiltje, skulle jag säga, säger hon.

Den 13 maj valdes Isabella Lövin och hon ersatte då Åsa Romson. Mätningen är gjord mellan den 31 maj och 8 juni och en Lövin-effekt kan då ha inträtt, menar Lindholm.

- Man kan fundera på hur mycket det har betytt. Men det kan vara så att Lövin har någon form av smekmånad, och Romsons förtroende var i botten, säger Anders Lindholm.

Isabella Lövin.
Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

Redan tidigare hade bostadsminister Mehmet Kaplan tvingats bort och sedan Lövin tillträdde har flera andra personer lämnat - eller tvingats bort från sina poster.

Som Expressen berättat har flera personer slutat inom MP. Totalt har två ministrar gått, partisekreteraren har avgått och två riksdagsledamöter petats från sina uppdrag.

"Risken är uppenbar"

I samband med partiets kongress avgick partisekreteraren Anders Wallner och de kritiska riksdagsmännen Carl Schlyter och Valter Mutt har petats från uppdragen som ordförande för EU-nämnden respektive utrikespolitisk talesperson.

Presschefen Adam Bergsveen har slutat och Gustav Fridolins planeringschef Magnus Johansson har dessutom varit sjukskriven i två månader.

Enligt Anders Lindholm har Miljöparitet tidigare tappat mark i stort sett i alla riktningar. Men nu när partitet har förlorat så många sympatisörer att det är de med starkast sympatier som finns kvar.

Frågan är hur den gemensamma energiöverenskommelsen som presenterades på fredagen påverkar MP. En del i uppgörelsen är möjligheten att bygga ut tio nya kärnkraftsreaktorer. En stark symbolfråga för MP-väljare som kan innebära ytterligare ras för MP.

- Den risken är uppenbar. Även om många har gått ut och sagt att de ställer sig bakom, säger Maja Lemne.

MP-ledningen ser positivt på de nya siffrorna och anser att regeringens politik ligger bakom de siffrorna. Nyblivna partisekreteraren Amanda Lind säger:

- Glädjande att våra siffror stabiliserats och att stödet för regeringen som helhet stärkts. Arbetslösheten sjunker, vi gör stora investeringar i bostäder, skola, naturskydd och klimat. Det märks att regeringen gör skillnad.

Feministiskt initiativ vinnare

Men statsvetaren Mikael Gilljam vid Göteborgs universitet menar att det är för tidigt att tala om en stabilisering.

- Jag skulle inte våga dra någon slutsats utifrån det. Antingen vill man se samma resultat i fler undersökningar, eller se att trenden håller över tid, säger han.

Anders Lindholm ser en tydlig vinnare efter MP-raset - Feministiskt initiativ.

- De biter sig fast på en nivå som visar att det fortfarande är möjligt för dem att utmana. Det finns ett naturligt utbyte med MP, säger Anders Lindolm.

Men FI-ledaren Gudrun Schyman tror snarare att partiet går framåt på grund av sitt engagemang när det gäller mänskliga rättigheter.

- Det är inte bara Miljöpartiets kris, det är inte så enkelt. Snarare politikens kris, säger hon och fortsätter:

- En del kommer säkert från Miljöpartiet. Men det är en pågående trend som pågått hela året.

Mätningen visar också att de två regeringspartierna tar tillbaka andelar. Alliansen ligger fortfarande före de rödgröna, skillnaden är 1,7 procentenheter.

I mätningen får alliansen 40,3 procent och de rödgröna 38,6 procent. SD ökar något, +1,0 procentenheter till 17,4 procent.

- Det är notabelt att utspelen från de andra partierna i flyktingfrågan inte får någon större effekt. Strömmarna har inte vänt åter, säger Anders Lindholm.

S ökar - M backar

S ökar mest, +1,5 procentenheter, och det är strax under felmarginalen. Partiet har nu 26,4 procent. Inom alliansen är förändringarna små med svagt nedåtgående för Moderaterna som nu ligger på 24,7 procent i Demoskops mätning. Det är en tillbakagång på -0,8 procentenheter.

Resultatet för alla partierna i demoskops junimätning

Statistisk säkerhet: Ingen förändring är statistiskt säkerställd. (Den socialdemokratiska uppgången ligger strax under gränsen.)

Miljöpartiet 5,3%

Socialdemokraterna 26,4%

Vänsterpartiet 6,9%

Miljöpartiet 5,3

Moderaterna 24,7%

Liberalerna 5,1%

Kristdemokraterna 3,5%

Centerpartiet 6,9%

Sverigedemokraterna 17,4%

Så gick undersökningen till

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 31 maj-8 juni 2016.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Partisekreterarna om de senaste opinionssiffrorna från Demoskop

Acko Ankarberg Johansson, KD:

Jämfört med förra månaden: +0,2

Jämfört med valet 2014: -1,1

1 "Vi har haft en svag uppgång i flera mätningar på sistone. SCB förra veckan skiljde ut sig."

2 "Denna undersökning visar att vi måste hålla i det arbete som på pågår i hela partiet inför valet 2018. Det är låga nivåer men går åt rätt håll."

Maria Arnholm, L:

Jämfört med förra månaden: -0,5

Jämfört med valet 2014: -0,3

1 "Vi är såklart inte nöjda med siffran, men jag är övertygad om att dagens samhällsutmaningar som skolan, integrationen och jobben möts bäst med liberala lösningar där individens valfrihet och självbestämmande står centrum."

2 "Vi fortsätter att utveckla vår politik med förslag för ett mer liberalt Sverige."

Tomas Tobé, M:

Jämfört med förra månaden: -0,8

Jämfört med valet 2014: +1,4

1 "Moderaterna ligger över vårt valresultat. Vi tänker fortsätta ta tag i Sveriges samhällsproblem med ökande utanförskap och otrygghet."

2 "Moderaterna har en plan för ett starkare Sverige. Det saknar Stefan Löfven. Sverige behöver fler enkla jobb, utökad undervisningstid i skolan och fler poliser."

Michael Arthursson, C:

Jämfört med förra månaden: -0,5

Jämfört med valet 2014: +0,8

1 "Centerpartiet ligger stabilt över valresultatet och har gjort det i nästan alla mätningar det senaste året."

2 "Alliansen leder stort över regeringspartierna. Men alliansen behöver bli ännu starkare. Centerpartiet och Annie Lööf har en nyckelroll för att mejsla fram en tydlig och attraktiv reformpolitik inför nästa val."

Richard Jomshof, SD:

Jämfört med förra månaden: +1,0

Jämfört med valet 2014: +4,6

1 "Det verkar som att trenden för SD åter pekar uppåt, vilket naturligtvis är glädjande. Det visar att vår trovärdighet är hög."

2 "Vi kommer fortsätta med att bedda och fördjupa vår politik. Att vi är på rätt väg framgår med tydlighet eftersom att flera andra partier nu har börjat med att ta våra förslag mer eller mindre rakt av."

Amanda Lind, MP:

Jämfört med förra månaden: +0,2

Jämfört med valet 2014: -1,5

1 "Glädjande att våra siffror stabiliserats och att stödet för regeringen som helhet stärkts. Arbetslösheten sjunker, vi gör stora investeringar i bostäder, skola, naturskydd och klimat."

2 "Vi är fullt fokuserade på att fortsätta driva miljö- och klimatpolitik för ett grönt samhällsbygge, både i regeringen och i kommuner och landsting i hela landet."

Aron Etzler, V:

Jämfört med förra månaden: -1,1

Jämfört med valet 2014: +1,2

1 "Svårt att veta exakt var vi ligger, men snittet är 7-8 procent, vilket är en bra grund inför valet."

2 "Just nu måste Sveriges stora miljöskandal vara i fokus. Att regeringen kan bränna upp brunkol som motsvarar 24 år av våra utsläpp måste förhindras. Vi är det enda partiet som tar strid. Därför behöver vi ett större stöd!"

Carin Jämtin, S:

Jämfört med förra månaden: +1,5

Jämfört med valet 2014: -4,7

1 "Vårt opinionsläge har förbättrats jämfört med början på året. Välfärdssatsningar, fokus på att alla som kan jobba ska jobba och ansvarstagandet i migrationspolitiken är rätt för Sverige och bra för vårt parti."

2 "I takt med att vi utvecklar den svenska modellen när Moderaterna utmanar den kommer stödet för oss att fortsätta växa."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.