Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lövin får lära sig av Löfven inför debatten

Isabella Lövin gör debut i kvällens partiledardebatt. Foto: Olle Sporrong
Stefan Löfven har delat med sig av sina tips inför debatten. Foto: Olle Sporrong

På söndagskvällen är det debut för nya MP-språkröret Isabella Lövin när programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson pressar ledarna för de åtta riksdagspartierna i Agendas partiledardebatt.

– Klart jag är nervös, säger Lövin, som haft Stefan Löfven som "lärare".

– Vi träffas för att förbereda oss ihop, medger statsministern.

Klockan 20 på söndagskvällen drabbar partiledarna samman i Agenda-studion i Sveriges Television – inför publik. Först 20 minuter före sändningen får de veta vilka ämnen som ska debatteras.

– Innan dess är det locket på. Men vår utgångspunkt är förstås att ha en debatt där väljarnas viktigaste frågor debatteras, säger programledaren Mats Knutson, och fortsätter:

– Den här gången har vi också haft en omröstning där över 30 000 väljare deltagit för att rösta fram sina viktigaste frågor. Resultatet från den omröstningen presenterar vi också under kvällen.

Isabella Lövin: Klart att jag är nervös

För nya språkröret Isabella Lövin, som i onsdags utsågs till minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister, är det premiär.

– Klart jag är nervös. Det är första gången jag deltar i en partiledardebatt, men jag är också väldigt taggad för att prata om allt bra vi gör och om de verkliga samhällsproblemen. Vi måste ställa om till en hållbar framtid där människor mår bra, säger hon.

De senaste dagarna har Lövin bland annat gått i "kurs" hos statsminister Stefan Löfven. Förberedelserna inför debatten har sett ut så här:

– Riven ingefära och honung i varmt vatten, promenader, samtal med kloka medarbetare och statsministern, samt hårt pluggande.

Alla riktar in sig på Stefan Löfven

Stefan Löfven:

- Jag läser och fördjupar mig inom olika sakfrågor och laddar genom att gå långa promenader. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och jag träffas också för att förbereda oss ihop.

När de andra partiledarna tydligt pekar ut sina motståndare med namn svarar Isabella Lövin kort att motståndaren i kvällens debatt är – "samhällsproblemen".

Och budskapet är att det går bra för Sverige.

- Regeringens politik ger resultat, säger hon.

Alliansledarna hävdar motsatsen och samtliga fyra riktar in sig på Stefan Löfven.

- För att han saknar en plan och det försvagar Sverige, säger Anna Kinberg Batra.

- Min huvudmotståndare är statsministern, som tyvärr helt tycks sakna krisinsikt i den situation vi befinner oss i, säger Centerledaren Annie Lööf.

Jan Björklund: Stefan Löfven förstår inte allvaret

Samma motståndare har Liberalernas Jan Björklund.

- Stefan Löfven som inte förstår allvaret i att många av de nyanlända inte kan "utbildas in på svensk arbetsmarknad".

Mats Knutson och Anna Hedenmo har förberett kvällens debatt under lång tid och under den senaste veckan har de jobbat stenhårt med manus, frågor och olika vinklar i ämnena.

- Det har hänt oerhört mycket i svensk politik sedan förra debatten. Flyktingkrisen har lett till att flera partier i grunden omprövat sin politik, Miljöpartiet har gått igenom sin allvarligaste kris, flera ministrar har tvingats lämna regeringen och Stefan Löfven har genomfört en regeringsombildning för att försöka vända den negativa spiralen. Det är alltså upplagt för en mycket spännande debatt, konstaterar Knutson.

Vad är svårast med att leda den här typen av debatter?

- Det viktigaste är att försöka få till en debatt som tv-tittarna tycker är engagerande, spännande och intressant. Att välja debattämnen där de politiska skillnaderna är tydliga. Sen handlar det om att försöka se till att alla partiledare behandlas rättvist i debatten.

 

Så laddar partiledarna inför debatten

Stefan Löfven, statsminister (S):

Hur laddar du inför debatten?

Stefan Löfven (S) Foto: Anna-Karin Nilsson

– Jag läser och fördjupar mig inom olika sakfrågor och laddar genom att gå långa promenader. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och jag träffas också för att förbereda oss ihop. Under söndagen ska jag dessutom hedra de svenskar som deltagit i internationella insatser genom att hålla tal på Veterandagen.

Vilket är ditt huvudbudskap?

– Jag kommer lyfta fram det Sverige som gör mig stolt. Det som bygger på allas arbete, jämlikhet och en stark generell välfärd som vi betalar tillsammans. Då krävs gemensamma investeringar i jobb, skola och välfärd. Vi behöver ett samhällsbygge. Vi ska utveckla den svenska modellen - inte avveckla den.

Vem är din huvudmotståndare - och varför?

– Min huvudmotståndare är ju egentligen inte oppositionen i studion utan samhällsproblemen. Men den jag främst riktar mig mot i oppositionen är Anna Kinberg Batra som förespråkar en avveckling av den svenska modellen med lägre löner, nedskärningar och fortsatt vinstjakt i välfärden.

 

Isabella Lövin, språkrör (MP):

Hur laddar du inför debatten?

– Med riven ingefära och honung i varmt vatten, promenader, samtal med kloka medarbetare och statsministern samt hårt pluggande.

Isabella Lövin (MP) Foto: Olle Sporrong

Vilket är ditt huvudbudskap?

– Det går bra för Sverige nu. Regeringens politik ger resultat och vi ser hur utvecklingen vänder med fler jobb, bostäder, lärare i skolan och rekordstora klimat- och miljösatsningar som bidrar till att modernisera Sverige. Oppositionen däremot verkar drabbats av idétorka och kommer dragande med ytterligare skattesänkningar och neddragningar som lösning på alla problem.

Vem är din huvudmotståndare - och varför?

– Samhällsproblemen.

 

Jonas Sjöstedt, partiledare (V):

Hur laddar du inför debatten?

– Jag har läst på under veckan och nu under helgen har jag varit hemma och laddat batterierna med min familj.

Vilket är ditt huvudbudskap?

Jonas Sjöstedt (V) Foto: Jens L'Estrade

– Med Vänsterpartiets politik bygger vi ut välfärden. Det blir större jämlikhet och rättvisa för kvinnor och de med låga inkomster.

Vem är din huvudmotståndare - och varför?

– Anna Kinberg Batra. Moderaterna riggade skattesystemet så att de nya bidragstagarna finns i Danderyd och Vellinge. De tar emot stora belopp i RUT- och ROT-bidrag och det är en stor orättvisa.

 

Jimmie Åkesson, partiledare (SD):

Hur laddar du inför debatten?

– Jag laddar med att delta på veterandagen, som är ett viktigt arrangemang.

Vilket är ditt huvudbudskap?

– De övriga partierna har skapat vårt lands största kris i modern tid. Det krävs politisk vilja och politiskt mod för att vända utvecklingen.

Jimmie Åkesson (SD) Foto: Jens L'Estrade

Vem är din huvudmotståndare - och varför?

– De övriga partierna har ett gemensamt ansvar för situationen. Det är svårt att urskilja någon enskild huvudmotståndare i det sällskapet.

 

Ebba Busch Thor, partiledare (KD):

Hur laddar du inför debatten?

– Jag laddar genom att spela fotboll med min son.

Vilket är ditt huvudbudskap?

– Att vi har en värderingskris som gör Sverige svagare. Vi ser denna kris i stenkastningen mot polisen som får fortgå, i bidragsberoendet som ärvs över generationer och när systemen får bli viktigare än medmänskligheten.

Vem är din huvudmotståndare - och varför?

Ebba Busch Thor (KD) Foto: Sven Lindwall

– Det är statsministern, för att han är ytterst ansvarig för Sveriges utveckling.

 

Jan Björklund, partiledare (L):

Hur laddar du inför debatten?

– Jag laddar med återträff med min årskurs på Karlberg, läser på och tar en långpromenad i Ursviksskogen.

Vilket är ditt huvudbudskap?

– Sverige behöver fler enkla jobb för att hantera vår stora integrationsutmaning med många nyanlända med låg utbildningsnivå och skolan måste fortsätta att sätta kunskap i fokus.

Vem är din huvudmotståndare - och varför?

– Stefan Löfven som inte förstår allvaret i att många av de nyanlända inte kan "utbildas in på svensk arbetsmarknad".

 

Jan Björklund (L) Foto: Johan Jeppsson

Annie Lööf, partiledare (C):

Hur laddar du inför debatten?

– Jag läser en hel del men ska givetvis fira min första morsdag tillsammans med dottern på söndag.

Vilket är ditt huvudbudskap?

- Vad Sverige behöver nu är politiker som visar handlingskraft och tar ansvar. Som levererar en politik för fler jobb och företag, en billigare och bättre integration och en ökad trygghet i hela landet.

Vem är din huvudmotståndare - och varför?

- Min huvudmotståndare är statsministern, som tyvärr helt tycks sakna krisinsikt i den situation vi befinner oss i. Han stod så sent som i onsdags och pratade om att vi behöver fler enkla jobb. Vi är många som vill ha svar på hur det ska gå till, när han och regeringen hittills har motsatt sig alla förslag på reformer för just detta. Debatten på söndag är ett utmärkt tillfälle att ge svar på det.

 

Annie Lööf (C) Foto: Mikael Sjöberg

Anna Kinberg Batra, partiledare (M):

Hur laddar du inför debatten?

– Tar det lugnt med familjen.

Vilket är ditt huvudbudskap?

- Jag har presenterat en plan för ett starkare Sverige. Med snart en miljon människor i utanförskap behövs konkreta förslag och en plan - det har jag.

Vem är din huvudmotståndare - och varför?

- Stefan Löfven. För att han saknar en plan och det försvagar Sverige.

Anna Kinberg Batra Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I