Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin: Bistånd ska inte motverka migration

Isabella Lövin riktar kritik mot EU:s politik i "Agenda".Foto: SVT
"Jag är kritisk till att många medlemsländer kan ha en argumentation och verkar tycka att biståndsmedel är någon slags utpressning", säger biståndsministern.Foto: Olle Sporrong

Bistånd ska gå till hjälp – inte att motverka migration.

Det säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) efter kritik mot EU:s politik.

– Jag är kritisk till att många medlemsländer kan ha en argumentation och verkar tycka att biståndsmedel är någon slags utpressning mot de här länderna för att stoppa migrationen, säger hon i söndagens "Agenda".

EU har förändrat sin biståndspolitik efter flyktingkrisen för ett år sedan. Det kan handla om en fond med villkorade pengar

– Det sänder signaler att man kan köpa sig fri. Man lägger över ansvar på länder längre bort, säger Åsa Sjöblom från Läkare utan gränser i programmet.

Lövin: "Svår situation"

Sverige tar varje år tre miljarder kronor och för över pengarna till EU. Isabella Lövin säger att hon inte är kritisk mot EU:s politik.

– Ja vi har ju en väldigt svår situation i världen i dag, med 65 miljoner människor på flykt och då så har EU, med olika dialoger och medel, också pratat med sina grannländer söder om Medelhavet. Det tycker inte jag är konstigt att man gör det, men det viktiga är att vi ser till så att biståndspengar inte används till fel saker. Det ska inte gå till att stoppa migration, säger Lövin i "Agenda".

"Tar upp frågorna"

Samtidigt anser hon att det är fel att bistånd går till utbildning av kustbevakning och polis för att skicka tillbaka folk på ett effektivare sätt.

– Det ska inte gå till det. Det handlar om i sådana fall pengar som får komma från en annan källa. Där har vi varit väldigt tydliga med det.

Sveriges roll ska vara att ställa kritiska frågor, menar hon.

– Vi tar ju upp de här frågorna, vi sitter med i olika kommittéer som har insyn i hur de här pengarna ska betalas ut eller hur de här så kallade landpaketen utformas. Här har vi tjänstemän som ställer frågor och hela tiden påpekar att vi får inte ta biståndspengar till det som inte är biståndsfält.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.