Lövin beredd släppa in C och L i regering

"Det är beklagligt att de här partierna än så länge stängt dörren för att ens diskutera", säger Isabella Lövin om Jan Björklund och Annie Lööf.
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).
Foto: Henrik Montgomery/TT

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) är beredd att släppa in Centerpartiet och Liberalerna i regeringen efter nästa val.

Det beskedet ger hon nu i Expressens säsongsavslutning av "Bara Politik – med Niklas Svensson".

– Ja, jag tycker att dagens blockpolitik är helt förlegad, säger hon.

För en vecka sedan öppnade Liberalernas partiledare Jan Björklund för att delta i en regering med Socialdemokraterna efter nästa val, när han gästade Expressens politikprogram "Bara Politik".

När MP-språkröret och vice statsministern Isabella Lövin kom till "Bara Politik" under onsdagen svarade hon på frågan om Miljöpartiet kan tänka sig att sitta i regering med Annie Lööf och Jan Björklund:

– Ja, vi vill få igenom så mycket grön politik som vi kan, och jag tycker att det är beklagligt att de här partierna än så länge stängt dörren för att ens diskutera. När man ser nu hur Moderaterna har öppnat upp för Sverigedemokraterna, då blir det väldigt svårt för väljarna att förstå hur man ska få en alliansregering utan inflytande av Sverigedemokraterna.

Lövin: "Blockpolitiken förlegad"

Det är en ärlig inbjudan från din sida till Centerpartiet och Liberalerna?

– Ja, jag tycker att dagens blockpolitik som den utmålas är helt förlegad. Det kan ju var och en se. Sverigedemokraterna är i dag en tredje kraft, och det visar sig nu att det är två av de borgerliga partierna som gärna vill arbeta med dem. Vad vill Liberalerna och Centerpartiet göra? Vill de jobba med det här blåa och bruna blocket, eller vill man gå ut mer mot mitten och arbeta med oss?


SE TIDIGARE AVSNITT: "Bara Politik – med Niklas Svensson"


I programmet kommenterar Isabella Lövin också opinionskrisen för det egna partiet. Enligt Svensk väljaropinion, som väger samman flera olika partisympatimätningar, skulle Miljöpartiet få 4,1 procent om det vore val i dag.

– Det är på valdagen som väljarna avgör vilket jobb vi har gjort i regering.

Du är inte orolig?

– Jag ser ju att vi gör en enormt stor skillnad i regeringsställning. Och det här är något som drabbar alla småpartier när de kommer in första gången i en koalitionsregering. Opinionssiffrorna går ner.

"Vi har en klar vision"

Enligt Lövin är det alltid lättare att sitta på läktaren och tala om vad som är fel "än att vara ner på plan och faktiskt dribbla bollen i mål".

– Men vi har en väldigt klar vision om vart vi är på väg, säger hon.

Vad säger du till de som menar att Gustav Fridolin är en stor belastning för partiet?

– Gustav är ju en fantastisk partiledare som har stått pall i den här enormt svåra övergången, att gå från läktaren och ner på planen och faktiskt börja förverkliga våra visioner. Det ska svenska folket också vara tacksamma för.

Isabella Lövin om...

... utsläppen av växthusgaser som ökat för tredje kvartalet i rad:

"Naturvårdsverket har tittat på de åtgärder som vi har levererat hittills och säger att vi kommer att klara att minska utsläppsgapet. Hela transportsektorn måste ju ställas om."

... vad som varit svårast med att sitta i regering:

"Det är naturligtvis identitetsbytet för hela partiet, att gå från att vara ett oppositionsparti som sitter vid sidan om till att nu göra hantverket på riktigt."

... kompromisserna när det gäller migrationspolitiken:

"Vi har tagit ansvar i ett läge som många beskriver som den kanske svåraste tiden i modern svensk historia."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.