"Det är beklagligt att de här partierna än så länge stängt dörren för att ens diskutera", säger Isabella Lövin om Jan Björklund och Annie Lööf."Det är beklagligt att de här partierna än så länge stängt dörren för att ens diskutera", säger Isabella Lövin om Jan Björklund och Annie Lööf.
"Det är beklagligt att de här partierna än så länge stängt dörren för att ens diskutera", säger Isabella Lövin om Jan Björklund och Annie Lööf.
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: Henrik Montgomery/TTAnnie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: Henrik Montgomery/TT
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).  Foto: Henrik Montgomery/TT

Lövin beredd släppa in C och L i regering

Publicerad

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) är beredd att släppa in Centerpartiet och Liberalerna i regeringen efter nästa val.

Det beskedet ger hon nu i Expressens säsongsavslutning av "Bara Politik – med Niklas Svensson".

– Ja, jag tycker att dagens blockpolitik är helt förlegad, säger hon.

För en vecka sedan öppnade Liberalernas partiledare Jan Björklund för att delta i en regering med Socialdemokraterna efter nästa val, när han gästade Expressens politikprogram "Bara Politik".

När MP-språkröret och vice statsministern Isabella Lövin kom till "Bara Politik" under onsdagen svarade hon på frågan om Miljöpartiet kan tänka sig att sitta i regering med Annie Lööf och Jan Björklund:

– Ja, vi vill få igenom så mycket grön politik som vi kan, och jag tycker att det är beklagligt att de här partierna än så länge stängt dörren för att ens diskutera. När man ser nu hur Moderaterna har öppnat upp för Sverigedemokraterna, då blir det väldigt svårt för väljarna att förstå hur man ska få en alliansregering utan inflytande av Sverigedemokraterna.

Lövin: "Blockpolitiken förlegad"

Det är en ärlig inbjudan från din sida till Centerpartiet och Liberalerna?

– Ja, jag tycker att dagens blockpolitik som den utmålas är helt förlegad. Det kan ju var och en se. Sverigedemokraterna är i dag en tredje kraft, och det visar sig nu att det är två av de borgerliga partierna som gärna vill arbeta med dem. Vad vill Liberalerna och Centerpartiet göra? Vill de jobba med det här blåa och bruna blocket, eller vill man gå ut mer mot mitten och arbeta med oss?

 

SE TIDIGARE AVSNITT: "Bara Politik – med Niklas Svensson"

 

I programmet kommenterar Isabella Lövin också opinionskrisen för det egna partiet. Enligt Svensk väljaropinion, som väger samman flera olika partisympatimätningar, skulle Miljöpartiet få 4,1 procent om det vore val i dag.

– Det är på valdagen som väljarna avgör vilket jobb vi har gjort i regering.

Du är inte orolig?

– Jag ser ju att vi gör en enormt stor skillnad i regeringsställning. Och det här är något som drabbar alla småpartier när de kommer in första gången i en koalitionsregering. Opinionssiffrorna går ner.

"Vi har en klar vision"

Enligt Lövin är det alltid lättare att sitta på läktaren och tala om vad som är fel "än att vara ner på plan och faktiskt dribbla bollen i mål".

– Men vi har en väldigt klar vision om vart vi är på väg, säger hon.

Vad säger du till de som menar att Gustav Fridolin är en stor belastning för partiet?

– Gustav är ju en fantastisk partiledare som har stått pall i den här enormt svåra övergången, att gå från läktaren och ner på planen och faktiskt börja förverkliga våra visioner. Det ska svenska folket också vara tacksamma för.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag