Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin backar i migrationsbråket med Löfven: ”Förvirring hos journalister”

”Förvirring hos rubriksättare och journalister”, säger Isabella Lövin.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Isabella Lövin menar att delar av det som beskrivits som et migrationsbråk mellan regeringspartierna handlar om ”en förvirring hos rubriksättare och journalister”. 

Samtidigt betonar hon, till skillnad från Stefan Löfven och Socialdemokraternas linje, att hon vill att Sverige ska hjälpa fler flyktingar – inte färre. 

– Rika länder måste ta sitt ansvar för att hjälpa de som i dag är på flykt. I det läget är det viktigare att vi prata om hur vi hjälper de människorna än hur vi ska hindra människorna att komma hit.

Strax innan partiledarna klev in i kammaren för en partiledardebatt i riksdagen på onsdagen svarade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin på Expressens frågor om det migrationsbråk som blossade upp mellan de två regeringspartierna i förra veckan. Bråket föranleddes av att statsminister Stefan Löfven uttalat sig om migrationspolitiken på ett sätt som vice statsminister Isabella Lövin menade kunde tolka som regeringens politik – vilket det inte är. Bland annat hade Stefan Löfven sagt att ”vi ska ha färre flyktingar – inte fler”. 

S har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar”, skrev Isabella Lövin då i ett inlägg på Twitter. 

Stefan Löfvens stab svarade sedan att han uttryckt sig i egenskap som socialdemokrat – och inte som statsminister. 

Och nu backar Isabella Lövin delvis i kritiken hon riktat mot honom. 

– Det här var kanske också förvirring hos rubriksättare och journalister som intervjuade Stefan Löfven. Han uttalade sig som partiordförande för S och inte som statsminister. Och det var det som vi behövde tydliggöra, säger hon till Expressen. 

Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt betonar hon vad som är regeringens linje i migrationspolitiken: 

– Regeringens linje är en effektiv och human flyktingpolitik och att Sverige ska ta sitt ansvar. Vi vill också se en fördelning mellan alla EU-länderna. Att alla ska ta sitt ansvar, säger hon.  

Tror du att ni och S kommer att kunna enas i migrationspolitiken? 

– Vi sitter i en bred utredning för den framtida migrationspolitiken nu. Här ingår alla partier och jag hoppas att vi ska kunna komma fram till något som garanterar en rättssäker och human flyktingpolitik som också står upp för asylrätten. Och vi ser just nu hur människor flyr för sina liv i norra Syrien. Rika länder måste ta sitt ansvar för att hjälpa de som i dag är på flykt. I det läget är det viktigaste att vi pratar om hur vi hjälper de människorna än hur vi ska hindra dem att komma till Sverige. 

Hur vill ni hjälpa människorna i Syrien nu? 

– Vi har precis annonserat att vi höjer stödet till det området med 100 miljoner kronor. Sverige är en av världens största biståndsgivare. Det är intressant att Sverigedemokraterna skär på biståndet precis just nu. Man tar bort 16 miljarder kronor som kan gå till att stödja och hjälpa människor som är i allra största utsatthet just nu. Det är bland annat den frågan jag kommer att ställa till Jimmie Åkesson i den här debatten. 

Under partiledardebatten passade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson – redan i sitt anförande – på att skicka en känga till regeringspartierna just för denna konflikt. 

– En vice statsminister som tillrättavisar sin chef. För regeringen är det mest genant. För Sverige är det skadligt, sade han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.