Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LoveNepal samlar in miljoner med kändisar och bluffar

LoveNepal hävdar att de inte konverterar barnen i Nepal, här är talespersonen Jonatan Alfvén med en av flickorna i djup bön. Flera barn har kors runt sina halsar och LoveNepal har nu också bekräftat vad de tidigare förnekat – de har varit med och drivit bibelskola för givarnas pengar.
Foto: LoveNepal/Love and Hope
LoveNepal har inte bara visat upp tre småtjejer som prostituerade, utan även bilder på hur de ser ut i dag. Bilden har spridits i svensk media, men även till press i Norge och Finland, i flera år.
Flera barn har samma kors på sig, grundaren Mikael Alfvén är präst med över 30 år som missionärer i stora delar av världen. Fram till februari 2016 var LoveNepal familjens missionärsorgansiation Mission Good News.
Foto: LoveNepal/Love and Hope
Uno Svenningsson.
Martin Lidberg.

Biståndsorganisationen LoveNepal har fått svenskarna att skänka miljontals kronor med gripande historier om hur de fritar barnsexslavar från bordeller i Indien och Nepal.

Frontfiguren Jonatan Alfvén har synts i TV-soffor, nyheter och Facebook-inlägg – som delats hundratusentals gånger. Media och kändisar har okritiskt hejat på.

Samtidigt har allt fler kritiska röster på sociala medier ifrågasatt organisationen.

Expressens undersökande reporter Josephine Freje har under en längre tid granskat LoveNepal - och kan nu i detalj skildra hur de påstådda hjältedåden är rena bluffen.

“Det räcker inte med skräcken en våldtäkt för med sig. De misshandlar dem, knäcker ben och leder.”

Det går inte att missa budskapet i LoveNepals Youtube-videos, över 800 intervjuer och egna publiceringar: De säger sig ha räddat över 600 barn från helvetet på jorden – ett liv som sexslav – till LoveNepals trygga barnhem i Nepal. Men inget av det är sant.

LoveNepal grundades av missionären och prästen Mikael Alfvén och hans fru Ing-Marie, för sju år sedan. Deras fyra barn jobbar i dag för organisationen och sonen Jonatan är talesperson.

“Han räddar barn från sexslaveri”, rapporterar SVT i maj 2016, om LoveNepals Jonatan Alfvén.

Jonatan Alfvén och Mikael Alfvén i "Nyhetsmorgon" i TV4.
Foto: TV4

”Svenska Jonatan, 23, riskerar sitt liv för sexslavarna”, skriver Aftonbladet samma månad, då Jonatan blir nominerad till Svenska Hjältar för LoveNepal.

– Vi har haft flickor som skurits med knivar i underlivet och fått bröstvårtorna avbitna. De behandlas som sexleksaker, säger Jonatan i Expressen, februari 2016.

Nyheter24 sammanfattar ganska väl medias bild av hur stor betydelse LoveNepals räddningsaktioner tycks ha för bordell-barnen i Asien:

”Den enda utvägen är att man får HIV eller blir räddad av organisationer som LoveNepal.”

LoveNepal får stöd av kändisarna

Kändisar som ABBA-Frida, Lasse Kronér, Carola Häggkvist, Hasse Andersson och Carolina Klüft är bara några av dem som poserat med LoveNepals skylt i sina händer.

”Jag stödjer LoveNepals kamp mot barnsexhandeln.”

Och de säger sig även ha kunglig uppbackning av prinsessan Madeleine och att de fått ett uppmuntrande brev från drottning Silvia.

Den 12 april i år gick LovenNepal (Love and Hope) ut med att de även har kunglig uppbackning. Prinsessan ska ha uppmuntrat dem att ta kontakt med mamma Silvias hjälporganisation.

– Vi har kunnat rädda och ta hand om 600 flickor, det är det jag sysslar med, förklarade Jonatan Alfvén i ett TV-inslag för Dagen, då han förra året blev utsedd till Årets Förebild 2016.

Men nu förändras bilden av LoveNepals verksamhet snabbt. Aftonbladet granskade nyligen organisationen. Även Expressen under lång tid tagit del av handlingar från barnhemmen i Nepal, där de över 600 barnen som LoveNepal sagt sig räddat ska hålla till.

Det visar sig snabbt att den absoluta majoriteten i själva verket är fattiga barn – inte sexslavar som LoveNepal utmålat dem som. Över Skype får Expressen tag i barnhemmens föreståndare, Raju Sundas som är grundare av den nepalesiska hjälporganisationen Lighthouse, en av landets största verksamheter för stöd till behövande barn.

Carola Häggkvist är en av flera stora svenska artister som visat sitt stöd för LoveNepal. Hon fick sin familjeresa betald av givarnas pengar, men svarar i mail att hon “inte tagit arvode”.
Foto: LoveNepal/Love and Hope

– Det är nästan inga av barnen som varit på bordell – vi har tre stycken med den bakgrunden nu – men de har definitivt inte räddats av LoveNepal, säger Raju Sundas.

Håkan Gabrielsson, som var med från dag ett när LoveNepal blev till, bekräftar bilden. Han menar att “vanliga fattiga barn” är svårare för dem att dra in pengar med.

– Det handlar om effektiv marknadsföring. Emotionella berättelser med detaljer och överdrifter för att få fler givare, säger Håkan Gabrielsson om LoveNepal.

LoveNepals Mikael Alfvén: Vi har blivit lurade

Men när Expressen träffar grundaren Mikael Alfvén hävdar han i stället att de blivit lurade om flickornas bakgrund av barnhemmets föreståndare, och fram till förra året vännen, Raju Sundas.

– Det har varit enorma överdrifter och osanningar. Det är så mycket information som vi fått genom åren som vi starkt ifrågasätter i dag, säger Mikael Alfvén.

"Den 12 april i år gick LovenNepal (Love and Hope) ut med att de även har kunglig uppbackning. Prinsessan ska ha uppmuntrat dem att ta kontakt med mamma Silvias hjälporganisation", säger Mikael Alfvén.
Foto: Expressen Ahlberg

Han hävdar att anledningen till att hans familj – som i långa perioder säger sig haft kontakt med barnen – aldrig märkt att barnen inte varit prostituerade, är för att de tränats att ljuga av föreståndaren Raju.

Enligt 90-girots föreskrifter ska det dock inte spela någon roll ens om en samarbetspartner gör allt för att luras – det är endast LoveNepal som har ansvar för att deras kontrollsystem fungerar.

Detta gäller för 90-konto

• Enligt de regler som gäller för 90-giro, som LoveNepal haft sedan våren 2016, får LoveNepal inte utelämna information på det sätt de gjort: ”

• “Om bildmaterial ingår som en del av reklamen för insamlingen bör materialet kunna identifieras och relateras till den faktiska situation som beskrivs och som faller inom ändamålet för insamlingen.”

• Om det visar sig att LoveNepal vilselett, utelämnat eller varit otrydlig om vad organisationen egentligen arbetar med strider det mot 90-girots föreskrifter, §7 och 6-8§§ som de sedan våren 2016 förbundit sig att följa då de fick 90-konto.

• Det är LoveNepals ansvar att ha kontrollsystem så att inte samarbetspartners kan vilseleda, enligt 90-girots föreskrifter §2.

Expressen erbjuds även på LoveNepals kansli att intervjua en av deras räddade flickor som är på besök. Hon har även visats upp av organisationen på Sverigeturné – och berättat om sin fruktansvärda tid som sexslav. Men det visar sig att LoveNepal inte heller har med hennes fritagning att göra – hon blev räddad av sin syster.

Expressen har pratat med sju svenska hjälparbetare på organisationer som är aktiva i Nepal och Indien. Och de har alla reagerat över orimligheten i det LoveNepal påstått.

– Jag tänkte direkt, det där låter ta mig fan inte rätt, säger en hjälparbetare som förklarar att ingen vågat prata öppet om lögnerna för att donationerna då minskar till alla organisationer.

Hela listan: LoveNepals kändisar:

Kändisar som antingen aktivt stöttat eller som LoveNepal använt sig av i sitt kampanjarbete

Prinsessan Madeleine

Drottning Silvia

Lasse Kronér

Tobias “Tobbe Trollkarl” Blom

Rickard Sjöberg

Bobby Odunco

Sport

Carolina Klüft

Peter Forsberg

IFK Göteborg

Kenneth Andersson

IFK Skövde

Stefan Nystrand

Curth Lundmark

Daniel Andersson

Mattias Sunneborn

Johan “Plexus Oldenmark

Niklas Wikegård

Daniel Moberg Karlsson

Martin Lidberg

Abgar Barsom

Kenneth Andersson

Artister

ABBA-Frida

Hasse Andersson

Carola Häggkvist

Tommy Nilsson

Jill Johnson

Angela Holland

Britta Bergström

Charlotte Perrelli

Efva Nyström

Frank Ådahl

Gladys del Pilar

Hannah Holgersson

Mikael Järlestrand

Thomas Nyman

Gabriel Forss

Daniel "the moniker" Karlsson

Linus Svenning

Uno Svenningsson

Emilia Lindberg

Lisa Miskovsky

Christian “Kicken” Lundqvist

Jan Johansen

Politiker

Birgitta Ohlsson

Stefan Löfven

Ebba Busch Thor

David Lega

Gunilla Carlsson

Morgan Johansson 

Hon har nystat i oklarheterna kring LoveNepal

En som varit öppen med sin kritik är juristen och äventyraren Anneli Wester från Göteborg, som började nysta i alla oklarheter kring LoveNepal för två år sedan då hon var på plats i Nepal för att hjälpa till efter jordbävningarna.

– Har man varit i Nepal och arbetat förstår man direkt att det är något som inte stämmer, säger Anneli Wester, som i sin granskning på Facebook publicerat avslöjanden och kritik genom ett omfattande material av dokument och fakturor från Nepal, som också Expressen tagit del av.

En som varit öppen med sin kritik är juristen och äventyraren Anneli Wester från Göteborg. Hon var först med att lägga ut dokument som visade på LoveNepals lögner. Hon har i två års tid granskat och ifrågasatt organisationen, något som LoveNepal och deras supportrar har kallat "konspirationsteorier".
Foto: Josephine Freje

LoveNepal och deras tusentals supportrar har beskrivit kritiken på nätet som “smutskastning” och "konspirationsteorier". Att organisationen i samband med kritiken bytt namn till Love and Hope samt ändrat adress fyra gånger på sju månader till olika postboxar – har enligt dem inget samband.

LoveNepal bekräftar nu att de flesta barnen som finns på hemmen i Nepal inte kommer från bordeller. Så vilka är det då de visar bilder på?

Det handlar om hundratals barn och unga kvinnor. Ofta med detaljerade beskrivningar om hur många gånger de våldtagits och torterats.

Tre flickor har visats upp mer än några andra. I TV4 Nyhetsmorgon, i februari 2016, är de uppe på storbildsskärm medan Mikael Alfvén drar den gripande historien – flickorna på fotona påstås nämligen vara anledningen till att LoveNepal grundades.

De tre flickorna har visats upp i många sammanhang, här i TV4:s "Nyhetsmorgon".
Foto: TV4

Det ska ha varit år 2009 som Mikael blev visad tre foton på prostituerade småflickor.

– Det tog mig djupt, mitt liv stannade. Jag ska vara ärlig och säga att jag grät hela natten, säger Mikael Alfvén när han tänker tillbaka på händelsen med fotona.

Men mannen som visade bilderna för Mikael – Håkan Gabrielsson som var med och startade det som LoveNepal nu hävdar är deras första barnhem – har något han länge velat berätta:

– Nej, jag har aldrig sagt att de var prostituerade. Fotona jag visade för Mikael var på fattiga barn som vi ville ge utbildning så att de inte riskerar att hamna i sexindustrin, säger Håkan Gabrielsson.

Så mycket har svenskarna donerat

2016: 31 912 356 kronor (varav 14 350 905 kronor, 44,9 procent, gick till ändamålet, LoveNepals förklaring är att de fick mer pengar än de kunde ge bort efter stort tryck i media)

2015: 18 550 077 kronor (varav 14 586 564 kronor, 78,6 procent, gick till ändamålet)

2014: 12 107 000 kronor (uppgift om hur mycket som gick till ändamålet saknas)

2013: 8 277 000 kronor (uppgift om hur mycket som gick till ändamålet saknas)

Totalt i gåvor 2013-2016 (fyra av sju) år: 70 856 000 kr

Källa: LoveNepal/Love and Hopes Årsredovisning 2016, sid 6-7

LoveNepals Mikael Alfvén: Han måste ha blivit manipulerad

När Expressen konfronterar Mikael Alfvén med Håkan Gabrielssons berättelse, säger han att Håkan måste ha blivit manipulerad av mannen han lägger allt ansvar på, Raju Sundas.

Genom barnhemmet kommer dock Expressen i kontakt med de tre personer som bäst borde veta om flickorna varit prostituerade – nämligen flickorna själva.

När de sätter sig framför kameran i sina blå-vita skolkläder känner jag igen dem direkt från bilderna som LoveNepal visat i media i flera år. De är äldre och längre, men ögonen går inte att ta miste på.

– Jag har aldrig varit på bordell, det är riktigt dåligt att vara där, säger den yngsta flickan Amrita som fyllt 13 år. Hon är den Love Nepal visat upp mest i media och marknadsföring.

Amrita är en av de tre flickor som LoveNepal har hängt ut som prostituerade, hon säger till Expressen: “Jag mår dåligt av det”. Amrita och de andra flickorna har aldrig satt sin fot på en bordell.
Foto: Raju Sundas, Nepal

Vill du säga något till Mikael och LoveNepal?

– Han borde be svenskarna och mig om ursäkt.

I ett mejl till Expressen skriver LoveNepal:

“Hade vi vetat om att någon av flickorna inte var prostituerade hade vi aldrig talat om det eller publicerat några bilder om det. Om det är som ni säger så önskar vi absolut att be om ursäkt för det.”

Men det handlar inte bara om tre flickor. Enligt en granskning av tre journaliststudenter på Mittuniversitetet – Ellen Johansson, Elle Wähämäki och Linus Lindgren – hade en femtedel av de identifierbara barn och unga kvinnor som LoveNepal publicerar på sin Facebook-sida ingen som helst koppling till LoveNepal eller sexhandel – det är i stället foton som köpts från bildbyrårer.

ABBA-Frida, Anni-Frid Lyngstad, höll insamling till LoveNepal på sin 70-årsfest, fansen samlade in 134 000 kronor till vad de trodde var räddade sexslavar i Nepal.

LoveNepal påstår i kampanjer och intervjuer att de har sju till tio barnhem och 80 anställda i Nepal.

Men LoveNepal har aldrig varit registrerade i Nepal, något som gör det både olagligt och byråkratiskt omöjligt att driva verksamhet där.

De barnhem och 80 anställda som LoveNepal sagt sig ha tillhör i verkligheten den organisation de nu ligger i konflikt med, Lighthouse, som drivs av Raju Sundas.

Mikael Alfvén menar de ändå har en “vi-känsla” då LoveNepal hävdar att de är stora sponsorer och känner sig engagerade. Det är därför de inte sagt som det är – att “våra barnhem” betyder “andras barnhem”.

Lasse Kronér.

LoveNepal: Det är för att skydda barnen

En annan förklaring varför den lokala organisationen inte nämnts är enligt LoveNepal för att skydda barnen från att bli kidnappade av hallickar.

– Dummaste jag har hört, vi har inga hallickar som kommer hit, här finns ju inte ens några bordellbarn, säger föreståndaren Raju Sundas.

– Alla kan komma åt adressen och se husen vår hemsida.

Även LoveNepals beskrivning av sitt första barnhem är en bluff. I deras informationsvideo på Youtube säger Mikael Alfvén: “34 barn kom i början, skygga, rädda”.

Grundaren Mikael Alfvén visar upp bilder på Youtube på de tre små flickorna som LoveNepal påstås ha räddat från prostitution – de har aldrig varit prostituerade och är inte räddade av LoveNepal.
Foto: LoveNepal, informationsvideo på Youtube

Men nu visar det sig att både barnen och hemmet redan fanns på plats när LoveNepal säger sig ha startat det.

Källan till det är Rajus Sundas, Håkan Gabrielsson – och Mikael Alfvén själv då Expressen träffar honom i Märsta:

– Vi blev introducerade till vår lokala samarbetspartner och då var det 30-34 flickor som var på ett hem, säger nu Mikael Alfvén.

Nu säger du att barnen och hemmet redan var där – i er egen video påstår ni motsatsen?

– Om jag misskommunicerat får jag ta på mig det, absolut inte medvetet. Vi kom in i allt det här i en otrolig tempohöjning.

Carolina Klüft.

Efter intervjun tar LoveNepal bort sin video, som legat på Youtube med felaktiga uppgifter i över fyra år.

Det är de modiga fritagningarna av barn från bordeller som LoveNepal hyllats mest för och som fått bidragsgivarna att öppna sina plånböcker.

– Vi tar oss in och lurar dem att vi är kunder. Jag pekar ut en tjej och betalar för henne, då är jag är helt inne i min roll, berättar Jonatan Alfvén för Smålands-Tidningen, i januari 2016.

Jonatan Alfvén skrev långt inlägg om LoveNepal

I januari 2016 skriver Jonatan Alfvén ett långt Facebook-inlägg om LoveNepals gripande kamp mot barnsexhandeln. Texten delas 95 000 gånger:

”Ta dig 5 minuter av ditt liv att läsa denna text. Jag har nämligen riskerat mitt liv för dessa 5 minuter.” Jonatan skriver om flickor som våldtas, får chilipulver i sina sår och elektriska stötar. ”Jag får en klump i halsen. Jonatan, börja inte gråta!”

Jonatan Alfvén med Ebba Bush Thor.
Foto: Kristdemokraterna/Youtube

Men det uppmärksammade bordellbesöket var i själva verket ett studiebesök, dagarna efter nyår 2016. Dessutom var det här den första gången som familjen Alfvén satte sin fot i en bordell - trots att de då hade de påstått att de räddat bordellbarn i sex års tid.

– Jag blev trött på att de i flera år pratade om något de aldrig sett, så jag ordnade en studieresa för hela familjen Alfvén till Delhi, säger föreståndaren Raju Sundas.

Besöket varade i 20 minuter och är enda gången Jonatan lekt ”sexkund” – vilket nu också bekräftats av LoveNepal.

Nästan uteslutande påstår LoveNepal att det är de som fritar och räddar. ”Vi” eller ”jag” är standard då de beskriver hur de utför riskfyllda aktioner.

Folkkära Hasse Andersson.

– Vi är där det händer, vi är vid bordellerna och vi är vid byarna, säger Jonatan till SVT, i maj 2016.

– När vi gör de här fritagningarna då, det är från Indien framför allt, där är det mycket, mycket dramatiskt då, säger pappa Mikael Alfvén till SR-programledaren Stina Wollter, i februari 2016, som fått torka sina tårar i studion efter Mikaels gripande berättelser om de barn de säger sig rädda.

Men de som fritar barnsexslavar är i verkligheten lokala eldsjälar – från organisationer som Maiti India – och den indiska polisen. Något som LoveNepal nu bekräftat.

Kenneth Andersson och hela IFK Göteborg har visat sitt stöd för LoveNepals påstådda kamp för barnsexslavarna – nu visar det sig att inget av det var sant.

LoveNepal svarar inte på vad de gör

Expressen har frågat upprepade gånger, utan att få tydligt svar, vad LoveNepal då menar att de gör – förutom att med givarnas pengar sponsrat lokala hjältar. De menar att deras roll är avgörande, men när vi får siffran för vad LoveNepal betalat till de lokala fritagnings-organisationerna motsvarar summan inte ens två procent av de nära 32 miljoner kronor som svenskarna gav dem förra året.

Expressen har fått del av fakturor som visar att hjälporganisationen LoveNepal bekostat familjen Alfvéns boende på lyxhotell och business class-biljetter. Även personer som inte officiellt jobbar för organisationen, exempelvis från Livets ord, har på givarnas bekostnad bott på ett av Nepals finaste hotell – Tibet International.

Här bodde familjen Alfvén för givarnas pengar, Tibet International som brukar ta emot prinsar och prinsessor är ett av landets finaste hotell.

En av fakturorna visar att familjen Alfvén bott i “presidentsviten” som kostar nästan dubbelt mot de andra rummen. Totalt gick det på 16 329 kronor för fyra nätter.

På LoveNepals hemsida står om boende:

“Det kan handla om allt från soffor hemma hos folk, till att vi hyr ett guesthouse eller bor på hotell. Hotellpriser varierar från land till land men inte mer än svenska standardpriser.”

Artisten Carola Häggkvist, hennes pojkvän och barn fick flyg, boende och mat betalade av givarnas pengar då LoveNepal 2015 ordnade julfirande i Nepals fattiga byar.

Men när Expressen ställer frågor kring resan svarar Mikael Alfvén:

– Eh... Carola var inte ute i några fattiga byar. Om det var något som vi sa, att det var målet att göra... nä, det blev nerkortat.

Carola har aktivt uppmanat sina fans att ge LoveNepal (Love and Hope) pengar. Här påstår hon att organisationen räddat 800 sexslavar – 200 fler än vad LoveNepal själv säger, som i verkligheten har fritagit 0 sexslavar.

När det kommer till kostnaden säger LoveNepal att de har svårt att ta fram en konkret summa, men att de fört över cirka 72 807 kronor till Lighthouse för delar av Carola-resan och för sitt korta och första studiebesök på bordell i Indien. Alla lyxfakturor Expressen sett går genom den nepalesiska organisationen.

LoveNepal hävdar att pengarna kommer från en anonym givare, som Expressen får prata med på telefon. Gåvan är en klumpsumma som går rakt in på givar-kontot. Så här skriver LoveNepal om hur pengarna där ska användas: “Skänkta pengar ska alltid gå till att rädda fler flickor ur människohandel och från sexslaveri.”

Men då är det ju LoveNepals pengar, och inte dina flygpengar?

– Absolut kan man kanske ändra på saker, men det är så här det har varit genom åren, säger Mikael Alfvén

Carola vid insamlingsmöte i Nepal. Året efter påstod LoveNepal att hon varit i fattiga byar och uppträtt för barnen, det tar LoveNepal nu tillbaka. Carola var aldrig i några fattiga byar, enligt grundaren Mikael Alfvén.
Foto: Raju Sundas, Nepal

Carola Häggkvist vill inte ställa upp på intervju om sin betalda familjeresa. På mejl svarar hon att hon inte tog något arvode och att det är så alla hjälporganisationer gör. Hon skriver:

– Det här låter som klassisk smutskastning med elaka påhopp för och undergräva människors förtroenden gentemot en välgörenhetsorganisation, mest sannolikt för att de har något själva de behöver dölja!

Många kritiska frågor har ställts i sociala medier om att LoveNepal egentligen är familjen Alfvéns missionärsorganisation och om deras starka kopplingar till Livets Ord, där Mikael Alfvén bland annat har predikat.

“De räddar barn ur bordeller” därför vill Ponnymamman, Ulrika Fåhraeus, av hela sitt hjärta ge dem sitt stöd. Hon skriver också “Och de gör det utan dyra adresser, stora administration och överbetalda chefer. De jobbar ideellt.” I själva verket har de lön och bor på lyxhotell för givarnas pengar.
Foto: Ponnymamman

"Ni kan ju föreställa er helvetet"

Få kanske känner till att LoveNepal inte ens existerade förrän i februari 2016, innan det gick organisationsnumret till familjen Alfvéns missionärsorganisation Mission Good News.

För kristna Kanal 10 för tre år sedan berättade Mikael Alfvén dock motsatsen – flera av de räddade sexslavarna har blivit “transformed” och frälsta.

– Ni kan inte föreställa er helvetet de har upplevt, men sen får de ta emot Guds kärlek i sina hjärtan, säger Mikael och visar bilder på LoveNepals räddade barn.

För kristna tidningen Världen Idag berättade Mikael i december 2013 att de nyligen döpt flera av sina flickor i Nepal.

Tommy Nilsson.

– Vi forcerar inte kristen tro på någon, men den kommer väldigt naturligt. Vi märker att vi måste byta ut deras biblar efter två år, för de är alldeles söndergråtna, säger Mikael till tidningen Världen Idag.

De granskande studenterna från Mittuniversitetet har även hittat en inspelad predikan av Mikael Alfvén där han i Livets ords Svedjeholmskyrkan för två år sedan påstår att en av LoveNepals flickor blivit botad från HIV genom bön.

Kan ni förstå att givarna vill veta om de ger pengar till en missionärsorganisation?

– Men målet har varit att hjälpa flickor, med allt vad det inneburit då, säger Mikael Alfvén.

Så mycket betalade LoveNepal för att ANDRA skulle frita barnsexslavar

• Totalt till fritagningar 1,5 år: 499 528.53 kronor

• Motsvarar max 1,6 procent av gåvorna under 2016.

Källa: LoveNepal, mejl efter intervjun

Så här mycket pengar har LoveNepal gett till Nepal:

2016: 3 miljoner (9,4 procent av 32 miljoner i gåvor)

Totalt: 25 miljoner, i snitt de sju aktiva åren i Nepal 2010-2016 blir det 3,6 miljoner per år. Eller max en tredjedel av gåvorna totalt.

(Då inkluderas också landköp och jordbävningsstöd utöver barnsexhandeln.)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.