Lovar Finland att inte svänga i Natofrågan

På tisdagsförmiddagen anlände de nordiska statsministrarna med sina respektive till Mariehamn på Åland.
Foto: Hanna Jakobson
Säkerhetsläget har försämrats över tid men det finns inget direkt hot mot Sverige. Det är Stefan Löfvens besked om återmilitariseringen av Gotland när han träffar sina nordiska kollegor under mötet på Åland.
Foto: Hanna Jakobson
Stefan Löfven lovar Finland att inte plötsligt svänga i Natofrågan. – Det är helt uteslutet, säger han. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Foto: Thierry Monasse/POLARIS IMAGES
Förra veckan fattade Sverige beslut om att återmilitarisera Gotland. Något Finland informerades om innan beslutet verkställdes.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

ÅLAND. Säkerhetsläget har försämrats över tid men det finns inget direkt hot mot Sverige.

Det är Stefan Löfvens besked om återmilitariseringen av Gotland när han träffar sina nordiska kollegor under mötet på Åland.

Samtidigt lovar Löfven Finland att inte plötsligt svänga i Natofrågan.

– Det är helt uteslutet, säger han.

Under två dagar träffas de nordiska statsministrarna på Åland för att diskutera samarbetet länderna mellan men högt upp på dagordningen står också frågan om säkerhetsläget på Östersjön.

Besöket om sker på inbjudan av Finlands statsminister Juha Sipilä och inleddes med en lunch och fortsatte med intervjuer i den åländska skärgården.

Förra veckan fattade Sverige beslut om att återmilitarisera Gotland. Något Finland informerades om innan beslutet verkställdes.

Enligt Dagens Nyheter grundades beslutet i ett nytt topphemligt ryskt hot men regeringen och överbefälhavaren upprepade att det inte beror på några enskilda händelser utan en längre utveckling.

Det är också det statsminister Stefan Löfven, S, säger till sina nordiska kollegor om beslutet.

"Sett under lång tid hur säkerhetsläget har förändrats"

– Vi har gett uttryck för att det inte är något direkt hot mot Sverige men vi har sett under lång tid hur säkerhetsläget har förändrats och försämrats. Den europeiska säkerhetsordningen utmanas när Krim annekteras och de aggressioner som pågår i Donbass-området i Ukraina, och andra tecken som gör att vi under en tid förbättrat vår egen militära förmåga och utvecklat samarbete med att hantera ett nytt läge, säger han.

När Expressen träffade finska statsministern Juha Sipilä sa han att demilitariseringen av Åland, som sträcker sig tillbaka till 1800-talet, står fast.

– Vår position och situation på Åland är väldigt tydlig, säger Sipilä.

Norges statsminister Erna Solberg säger att beslutet om Gotland är Sveriges eget.

– Det är upp till Sverige att bestämma själv. Vi är i en säkerhetssituation nu där vi förstår att det fodras nya prioriteringar, säger hon.

Löfven pressades av finsk press

Löfven pressades av finsk press om risken för att Sverige en dag har ansökt om medlemskap i Nato utan meddela Finland.

Det kommer inte att hända, försäkrade Löfven.

– Det är helt uteslutet. Positionen är väldigt tydlig. Vi kommer att fortsätta vara alliansfria, det är det som mest bidrar till avspänning. En förändring av det skulle skapa en helt ny situation och det vore oansvarigt, säger han.

Statsministern kommenterade också biträdande Nato-chefen Alexander Vershbows uttalanden om att Sverige och Finland sannolikt skulle få hjälp vid en säkerhetspolitisk kris i Östersjöområdet.

– Det måste Nato själv förklara vad det betyder. Jag kan inte tolka hans uttalanden. Jag konstaterar att när Joe Biden (USA:s vicepresident, reds anm) var i Sverige för inte så länge sen så sa han att detta är okränkbart territorium. Vad det innebär måste de själva svara på, säger Löfven som också lovar att samarbetet med Finland kommer att utvecklas, precis som de med andra länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.