Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louisianas abortlag stoppas

Abortmotståndare utanför USA:s högsta domstol efter att man underkänt lagen.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Personer som protesterade mot den kontroversiella lagen i Louisianas huvudstad.Foto: MELINDA DESLATTE / AP TT NYHETSBYRÅN

Den kontroversiella abortlagen i Louisiana underkänns. 

Det meddelar högsta domstolen i USA.

Louisiana har bland de mest restriktiva abortlagarna i hela USA.

Flera amerikanska medier rapporterar att den amerikanska högsta domstolen har underkänt Louisianas kontroversiella abortlag, med röstsiffrorna 5-4. Enligt domstolen bryter lagen mot den amerikanska konstitutionen, rapporterar Omni

Om lagen hade godkänts hade det kunnat leda till Louisiana bara haft en abortklinik i hela delstaten. 

Restriktioner för läkare

Louisiana vill inskränkta aborträtten genom att införa restriktioner för läkare som genomför aborter. Läkaren möjligheter till att genomföra aborter skulle ha försvårats genom att de skulle ha särskilda inskrivningsprivilegier och vara knutna till ett närliggande sjukhus, skriver TT. 

Högsta domstolen i USA består av nio medlemmar som nomineras av presidenten och de kan vara konservativa eller liberala i sin syn på hur grundlagen ska tolkar. Medlemmarna måste sedan godkännas av senatens medlemmar. 

Det här är andra gången sedan 2016 som högsta domstolen i USA underkänner en restriktiv abortlag. För fyra år sedan underkände man en liknande abortlag i Texas, skriver TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.