Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louisiana vill stoppa aborter i delstaten

Kathaleen Pittman jobbar på en abortklinik i Louisiana. Delstatens politiker vill stänga ner den. Louisiana kan bli den första delstaten utan en abortklinik. HD fäller avgörande i sommar.
Foto: REBECCA SANTANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Abortklinikien i Shreveport. Här genomförs 3 000 aborter per år, de flesta av kvinnor som har det dåligt ställt ekonomiskt.
Foto: REBECCA SANTANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Kathaleen Pittman arbetar vid fronten i USA:s abortstrid.

Abortmotståndarna vädrar morgonluft med den nya konservativt dominerade Högsta domstolen.

I juni kommer domen som kan stänga Pittmans abortklinik. 

USA:s Högsta domstol slog 1973 fast att aborter ska vara legala i USA:s alla 50 delstater. Abortmotståndarna har gjort sitt bästa för att ändra på det sedan dess.

Och med Donald Trump som president och med en majoritet av konservativa domare i HD så kan de nu vinna en viktig seger i ett mål där dom kommer att falla i sommar.

Det handlar om delstaten Louisiana, redan i dag en av de mest restriktiva delstaterna i USA vad gäller aborter. Där bor 4,6 miljoner människor.

För lagstiftarna där har genom åren infört olika restriktioner och bestämmer som ska göra det svårare för kvinnor att genomföra abort. Eller ha tillgång till abortkliniker.

De har lyckats rätt väl. Det finns i dag bara tre abortkliniker i hela delstaten.

– Våra lagstiftare har varit väldigt tydliga med att de skulle vilja låta Louisiana bli den första delstaten utan någon klinik över huvudtaget, säger Kathaleen Pittman på Hope Medical Group i Shreveport, Louisiana, en av de tre abortklinikerna.

Hon har ofta demonstranter utanför. ”Mata inte (eller prata med) demonstranterna” står det på en skylt vid ingången.

Vid ingången till Hopes abortklinik uppmanasbesökarna att inte mata eller prata med demonstranterna. Abortmotståndare protesterar ofta utanför.
Foto: REBECCA SANTANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Hit kommer gravida kvinnor som ibland rest upp till 50 mil för först en obligatorisk konsultation där de bland annat måste lyssna på fostrets hjärtslag och få olika typer av information om fostrets utveckling. Om de ändå vill genomföra aborten så bokas ett nytt besök.

De flesta som kommer är kvinnor med låga inkomster och kämpig ekonomi.

– Jag har arbetat här i 27 år. Det konstanta budskapet vi får höra är att de vill avbryta graviditeten eftersom de saknar finansiella resurser. Det är de som har minst, som lider mest, säger Kathaleen Pittman till AP.

Det finns i dag tre läkare som arbetar på kliniken. Där genomförs cirka 3 000 aborter per år. 8 000 totalt genomförs årligen i Louisiana.

Lagen som just debatterats inför HD i förra veckan handlar om huruvida abortläkare för att praktisera också ska behöva vara knutna till ett sjukhus i närheten. Det är så Louisianas lagstiftare vill ha det.

De säger att det handlar om patienternas säkerhet. Struntsnack, säger abortförespråkarna som pekar på att om något går snett vid en abort, så har patienten förstås rätt till vård på ett sjukhus i närheten, oavsett vilken läkare som tjänstgör där.

Och aborter är i regel säkra procedurer, utan komplikationer.

– Under de 23 år som vi haft Hope Clinic, år då vi haft 3 000 patienter per år, så har det hänt fyra gånger att en patient måste föras till sjukhus efteråt, noterar Pittman.

De abortläkare som finns i Louisiana är i dag i regel inte anslutna till något sjukhus. Många har ansökt om att få bli det, men fått avslag. Det finns bara två abortläkare som uppfyller lagförslaget krav.

En av dem arbetar på Hope Clinic men han orkar inte arbeta själv så kliniken kommer att slå igen om HD godkänner Louisianas lag.

Så sent som 2016 så rev HD upp en liknande lag som Texas försökt införa. Skillnaden nu mot då, är att HD i dag åter är fulltaligt och med två nya konservativa domare, Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh, så har HD en konservativ majoritet.

Abortförespråkare demonstrerar utanför HD i Washington. Domstolen debatterade i förra veckan ett viktigt abortmål från Louisiana.
Foto: BOB KORN/SHUTTERSTOCK / BOB KORN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Demokraternas senatsledare Chuck Schumer varnade de två vid en demonstration i Washington i veckan.

– Ni kommer att betala ett högt pris om detta går igenom.

Till Hope kliniken ringer mest varje dag numera kvinnor med samma fråga till Kathaleen Pittman.

– Är aborter fortfarande legala i Louisiana?

Det är de. Men i praktiken kanske det snart inte finns några kliniker som kan genomföra dem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.