Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Louises son fick cp-skada – efter läkarens misstag

Elliot tillsammans med sin mamma Louise. Foto: Privat
Elliot med storebror Charlie. Foto: Privat

När Louise Bysells son Elliot skulle födas uppstod svåra komplikationer – vilket resulterade i att han nu lever med en cp-skada.  

Nu bedömer IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att vårdpersonalen har brustit i sitt arbete. 

– De första veckorna i hans liv var ett rent helvete, ett mörker jag inte ens visste fanns, berättar säger Louise. 

Louise Bysell, 32, är på väg hem från ett sjukhusbesök med sonen Elliot, som snart är tjugo månader gammal.

– Han har haft två stora krampanfall, förklarar hon, och berättar att läkarbesök och rehabilitering numera är vardag för familjen: 

– Vårt liv har för alltid förändrats. Det är fruktansvärt svårt att komma över att Elliot kommer ha så mycket svårigheter i livet bara på grund av att läkarna tog fel beslut. 

Hösten 2016 var Louise höggravid med Elliott. Eftersom hon hade gått över tiden med två veckor – och på grund av en övervikt räknades som riskpatient – hade en tid bokats in för igångsättning på kvinnokliniken på universitetssjukhuset i Örebro. 

– Vi kom dit och de försökte få i gång förlossningen, men ingenting hände. Då fick jag värkstimulerande dropp, vilket räknas som ytterligare en riskfaktor, berättar hon. 

– När de fick ut fostervatten första gången var det honungsfärgat av bajs. Och sedan lät de tiden gå, vi fick inte veta någonting. 

Genomgick akut kejsarsnitt 

I Inspektionen för vård och omsorgs utredning, som Expressen har tagit del av, går det att läsa om händelseförloppet under natten för Louises förlossning. Där framgår det att barnmorskan bedömde CTG – fostrets puls i relationen till livmoderns sammandragningar – som sjukligt, och förlossningsläkaren kallades därför till salen. 

Men läkaren var upptagen med en annan operation – och ordinerade via telefon att i stället sänka dropptakten. 

– Därefter fick dosan som mätte Elliots puls slut på batteri, så de kunde inte längre mäta hur han mådde. De fick gå till en annan sal för att leta efter en ny dosa, berättar Louise. 

När förlossningsläkaren väl anlände bestämdes det att förlossningen skulle avslutas med hjälp av en sugklocka – då Elliot bedömdes hotas av syrebrist. 

I IVO:s utredning står det följande: "Det gick lång tid från första telefonkontakten med förlossningsläkaren till dess att han var på lats och sugklockan anlades."

Men försöken med sugklocka misslyckades – och Louise fick i stället genomgå ett urakut kejsarsnitt. Elliot visade sig ha svår syrebrist och fick kylbehandling.

Louise berättar att hon blev väckt några timmar efter kejsarsnittet. 

– Någon skakade mig och sa att "nu måste du vakna för att ta hand om Tommy", min sambo. De sa att jag hade fått en pojke, och att han inte mådde bra. Sedan såg jag Tommy över personens axel, han var helt trasig. Så vaknade jag. 

Har en cp-skada

Elliot är i dag 20 månader gammal och har diagnosticerats med en cp-skada. 

– De första veckorna i hans liv var ett rent helvete, ett mörker jag inte ens visste fanns. Vi fick höra att vår son kanske inte skulle överleva, och de orden ekar i mitt huvud varenda gång det händer något akut med Elliot, säger Louise. 

Lille Elliot – bara några veckor efter förlossningen. Foto: Privat

Hon berättar att är det främst är sonens motoriska förmåga som är kraftigt begränsad. 

– Han kan inte sitta, han kan inte gå, han kan inte krypa, han kan med andra ord inte komma någonstans. Han har svårt att äta, så han får hjälp med det. Och svalget kan han inte riktigt kontrollera, vilket gör att han kräks ganska mycket, och det mesta måste han äta som puré, säger hon. 

– I nuläget är det svårt att bedöma, men det ser ut som att Elliot följer med, och han reagerar som att han var medveten om sin omgivning. 

IVO: "Fanns brister"

I juni 2017 bokade Louise och hennes sambo in ett möte med sjukhuset, som sedan anmälde och utredde händelsen enligt lex Maria. 

I IVO:s utredning framkommer det nu att det bland annat att det fanns brister i riskbedömningen, vårdplaneringen och dokumentationen. 

Örebro Universitetssjukhus har efter händelsen reviderat sina riktlinjer och en utbildning har hållits för alla barnmorskor och läkare. 

Hanna Östling, som är medicinskt ansvarig läkare för förlossningsverksamheten på Örebro universitetssjukhus, hänvisar i ett mejl till Expressen till de kommentarer och åtgärder som finns redovisade i IVO:s beslut. 

"Vi måste leva med det"

Louise berättar att tiden efter förlossningen har varit väldigt tuff. 

– Ibland kanske det låter som att jag har svårt att acceptera att jag har en handikappad son, men det handlar inte om det, utan just sättet det har hänt på. Det är svårt att komma över. När han är tonåring och tycker att livet är jobbigt för att han inte kan göra det som alla hans vänner gör...

Rösten bryts. Hon pausar en kort stund, och fortsätter sedan:

– Då är det jag som måste förklara, och det är jag som kommer få stå för vad de har gjort. Det är vi som får leva med det, och främst Elliot. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!