Louise Carlsson. Foto: PrivatLouise Carlsson. Foto: Privat
Louise Carlsson.  Foto: Privat
Vargen följde efter dem. Foto: PrivatVargen följde efter dem. Foto: Privat
Vargen följde efter dem.  Foto: Privat

Louise tvingades fly från vargen: ”Obehaglig situation”

Publicerad

Louise Carlssons morgonpromenad tog plötsligt en dramatisk vändning.

Hon och hunden Inez fann sig öga mot öga med en varg – som tog upp jakten på duon.
– Det var som en katt när den får syn på en råtta, säger Louise.

Louise Carlsson från Österhaninge var ute och promenerade med sin hund Inez när hon såg det vilda djuret en bit bort.

– Det var väldigt nära där min syster bor, och ibland har hon sin hund ute på löplina så jag sprang upp till huset för att kolla att den inte var ute, säger Louise.

Men det var inte bara Louise och Inez som sprang till huset – vargen följde efter.

– Den stannade kanske tio meter bort och tittade på mig och min hund, då fotade jag den. Men sen började den närma sig oss, och jag backade.

Vargen stannade ett tiotal meter ifrån för att titta. Foto: Privat

Vargen följde efter Louise

Vargen var uppenbart intresserad av Louise och Inez, och sänkte kroppshållningen medan den gick mot dem.

– Det var som en katt när den får syn på en råtta, jag såg ju på blicken att den var väldigt intresserad.

Med mobilkameran i gång sprang Louise från vargen, och den dramatiska filmen visar hur hon försöker söka skydd i systerns bil när vargen följer efter.

När Louise insåg att bilen var låst sprang hon i stället till baksidan av systerns tomt.

– Jag letade efter ett tillhygge, och på kortsidan låg det massor lister eftersom de håller på att renovera. Vargen följde efter, den var kanske tre till fem meter bort.

”Vi stod öga mot öga ”

Louise, som själv är jägare, säger att hon främst var rädd att vargen skulle angripa hunden Inez.

– Vargens uppsåt kan jag ju omöjligen uttala mig om, men att den inte hade ett normalt beteende för ett vilt djur behöver man inte vara professor för att konstatera.

Efter en stund sprang vargen tillbaka, rundade huset, och kom i stället in på tomten från andra hållet.

Där fanns ett högt spaljéstaket som skilde djuret från Louise och Inez, och Louise säger att det fick henne att känna sig lite tryggare.

– Vi stod där öga mot öga. Jag är inte rädd för djur, men det här var en väldigt obehaglig situation.

Vargen kom sedan fram från ett annat håll.Foto: Privat

Gav sig av in i skogen

Till slut sinade vargens intresse. Det vilda djuret gav sig av tillbaka in bland träden, och lämnade Louise och Inez i fred.

– Så här i efterhand är jag tacksam för att jag inte hade min åttaåriga son med mig, det hade blivit fruktansvärt jobbigt. Hade han varit med när mamma letade tillhyggen och skrek på vargen att den skulle försvinna, då hade han aldrig vågat gå ut mer.

Polisen: ”Verkade inte rädd”

Polisen har tidigare varnat för vargen i Österhaninge, som synts av flera boende och besökande i området.

”Vargen verkade inte rädd utan stannade och tittade på anmälaren” skriver polisen på sin hemsida.

Tidigare i september attackerade en eller flera vargar får i samma område. Flera hundar har även blivit attackerade av varg i Brottby norr om Stockholm under sommaren.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag