Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louise Erixons plan för att stoppa nyanlända

Erixon och Åkesson om Sölvesborg, prideflaggan och familjen.
Louise Erixon, kommunalråd i Sölvesborg. Foto: JENS CHRISTIAN

I Sveriges radio Ekots lördagsintervju säger Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborg, att hon planerar att kunna införa slöjförbud i kommunal verksamhet – och neka nyanlända att bo i kommunen.

– Vi vill inte ha utvecklingen som man haft i andra kommuner med växande utanförskapsområden, säger hon.   

Louise Erixon är kommunalråd för Sverigedemokraterna i Sölvesborg och gift med partiledaren Jimmie Åkesson. 

Kommunens fyrpartikoalition har tagit fram ett gemensamt program på 220 punkter som bland annat innehåller att styret vill neka nyanlända att bosätta sig i kommunen, och att införa slöjförbud i kommunal verksamhet.

Louise Erixon sågar bosättningslagen: ”Tankevurpa”

Migrationsverket har tilldelat Sölvesborg 14 nyanlända under året och 16 under nästa år, detta med stöd av bosättningslagen från 2016. 

Nyanlända som kommunen inte vill ta emot.

– Vi vill få bosättningslagen, som tvingar kommuner att ta emot nyanlända, prövad. Vi vill se hur den står sig mot den kommunala självstyrelsen som faktiskt är grundlagsskyddad i dag. Vi anser den bör väga tyngre. Det här var en väldigt hastigt framkastad lagstiftning som man i princip tog fram i en paniksituation, säger Louise Erixon i Sveriges radio Ekots lördagsintervju. 

Hon kallar lagen en tankevurpa som inkräktar på den kommunala självstyrelsen i en fråga, migrationen, som påverkar hela välfärden. 

Tänker överklaga lag som inte kan överklagas

Lagrådet har bedömts att bosättningslagen inskränkning i det kommunala självstyret bedöms vara godtagbar. Lagen har även en nionde paragraf som slår fast att lagen inte får överklagas, genom ett överklagandeförbud. 

Men Louise Erixon tänker göra ett försök. Detta genom att hon hoppas få igenom en omröstning i kommunfullmäktige om att principen om kommunalt självstyre ska väga tyngre än bosättningslagen. Ett beslut som sedan kan överklagas till länsstyrelsen och prövas i högre instans. 

– Sedan är det möjligt att vi kan förlora en sådan prövning. Men vi har sagt att det också är ett viktigt besked för då får vi svart på vitt hur urvattnad och urholkad principen om den kommunala självstyrelsen är i en sådan här avgörande fråga i vår samtid. 

Kommunalrådet säger att kommunen tidigare år har tagit emot mellan 185 och 85 nyanlända per år och att en fjärdedel av dem som kom förra året var anhöriga till ensamkommande. 

Kommunen vill ta stöd från EU för att införa slöjförbud

Kommunstyret har även gett juristerna i uppdrag att utreda ett slöjförbud inom kommunal verksamhet. 

– Det finns väldigt små flickor i dag, i Sölvesborg och andra delar av landet, som bär slöja. Det är naturligtvis problematiskt, säger Louise Erixon i lördagsintervjun

För att införa förbudet vill den styrande majoriteten använda sig av en EU-dom. 

– Vi vill titta på den här EU-domen som kom för några år sedan. Det var ett företag som ville ha en klädpolicy för sina anställda och det gick ända upp till EU-instans, och det fick man lov att ha. En klädpolicy mot slöja till exempel. Man hade ett förbud mot andra religiösa symboler också. Så det är något vi satt juristerna i kommunen att titta på, hur kan vi tolka den här domen? säger Louise Erixon. 

Erixon: ”Då får man helt enkelt välja att inte bära slöja”

Enligt kommunalrådet innehåller domen en skrivelse med både religiösa och filosofiska motiveringar. 

– Kan man se ett skylande av flickor och småflickor endast för att de är flickor som något filosofiskt och inte bara religiöst. Och kan man i så fall särskilja den typen av förtryck så att flickor slipper det och den kommunala verksamheten kan vara en fristad från den typen av syn på flickor och kvinnor. 

Om det blir som Louise Erixon och de andra styrande vill så skulle en kvinna som vill bära slöja på jobbet kunna nekas anställning om hon söker jobb i Sölvesborgs kommun. 

– Då får man helt enkelt välja att inte bära slöja. Jag hoppas att man har möjlighet att göra det. Precis som man kan lämna andra attribut hemma när man är på jobbet. Det finns ju många människor i dag som har arbetskläder till exempel, där man lämnar kläder och personliga uttryck och plagg hemma. Och det bör man också kunna göra om man bär slöja, säger Louise Erixon i Ekots lördagsintervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.