Louise Erixon: ”Var ihop med fel person”

Sverigedemokraterna är Sveriges största parti enligt SVT/Novus februarimätning.
Louise Erixon är sedan senaste valet kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Louise Erixson kysser Jimmie Åkesson på SD:s valvaka 2010.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Hon är en av landets mäktigaste sverigedemokrater.

Under ett år har Sveriges Radio följt Louise Erixon – Jimmie Åkessons sambo – och resultatet har blivit P1-dokumentären ”Sölvesborg – när SD tar makten”.

I intervjun berättar hon om hur relationen har påverkat hennes möjligheter i partiet:

– Jag fick veta att jag inte fick sitta i riksdagen för att jag var ihop med fel person. 

Louise Erixon är sedan senaste valet kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Mycket uppmärksamhet har SD:s negativa ställningstagande bland annat visavi Prideflaggan och samtidskonsten väckt.

Hon är sambo med SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, och berättade i en intervju i SVT:s ”Morgonstudion” i januari att hon i framtiden inte är intresserad av att efterträda honom på den posten.

– Jag trivs väldigt bra som kommunpolitiker. Jag har precis påbörjat den här resan.

I P1-dokumentären ”Sölvesborg – när SD tar makten” får Louise Erixon frågan om det politiska program som lagts fram och som sticker i ögonen på en hel del.

– Jag tror inte att det tar en mandatperiod att förändra ett samhälle i grunden. Det gör man under väldigt lång tid, det kan ta decennier. Och samhället är ju inte bara den politiska makten, det är civilsamhället, kulturella etablissemanget, media och värderingar. Däremot så kan vi göra mycket i Sölvesborg under mandatperioden för att gå i den riktningen, och det har vi identifierat i vårt handlingsprogram. Demokrati och offentlig förvaltning tar tid, säger Louise Erixon.

Louise Erixon: ”Jag fick veta att jag var ihop med fel person”

Vidare berättar Louise Erixon om sin resa inom politiken, och om hur hennes relation med partiledaren Jimmie Åkesson har påverkat hennes möjligheter inom partiet:

–Jag fick veta att jag inte fick sitta i riksdagen för att jag var ihop med fel person och jag kan förstå det på ett intellektuellt plan att man inte ska sitta tillsammans under de förutsättningarna. Det var jättejobbigt för mig, jag har aldrig känt att jag haft några fördelar med den relation jag haft.

Om sitt och partiets politiska mål säger hon:

– Målet är att rädda Sverige från socialismens och liberalismens klor, rädda Sverige från globalismen och försöka få in vårt land i en mera konservativ riktning. Vi kan påverka debatten väldigt mycket, även från en liten kommun. Att påverka samhällsdebatten så att även rikspolitiken går åt det håll som vi vill se.

”Jag var nog med i coola gänget”

29-åringen har varit politiker i hela sitt vuxna liv, men hade en stökig uppväxt och en strulig tonårstid. Hon flyttade mellan Sandviken och Gävle – och mellan sina föräldrar och säger i dokumentären att hon var med i det ”coola gänget”. 

På väggarna i hennes tjänsterum hänger tavlor av olika hårdrockmusiker, och hon brukar spela ”Battle hymn” av Manowar i hörlurarna på väg till fullmäktige – ”för att pumpa upp lite feeling”, berättar hon.

”Speglar något som kan hända på riksplanet”

My Rohwedder har gjort P1-dokumentären. 

Varför ska man lyssna, tycker du?

–Därför att händelserna i Sölvesborg det senaste året speglar någonting som kan hända på riksplanet. Det är en kommun som tydligt vill profilera vad Sverigedemokratisk politik är i realiteten, eller som SD själva uttrycker det: Sölvesborg i dag – Sverige i morgon. Det här är mycket mer än bara ett kommunalt projekt.

Louise Erixon och Jimmie Åkesson i intervju med Niklas Svensson

Erixon och Åkesson om Sölvesborg, prideflaggan och familjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.