Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utnämnd till mäktigaste: ”Socialister får lätt panik”

Senaste nyheterna med Expressen TV
Louise Erixon (SD).Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Louise Erixon är kulturårets mäktigaste person, enligt Fokus årliga topplista.

Sverigedemokraten, som är sambo med partiledaren Jimmie Åkesson, utses till mäktigast för sitt lokalpolitiska arbete hemma i Sölvesborg där hon enligt tidningen förverkligar ”i det lilla formatet steg för steg den nationalistiskt färgade kulturpolitik som partiet strävar mot”.

– Socialister och marxister har länge haft kulturen som en egen liten ”mancave” och de får ju lätt panik när de blir ifrågasatta, för det här är uppenbarligen en helig ko, säger Erixon. 

Varje år listar tidningen Fokus de 75 mäktigaste personerna i Kultursverige. Högst upp på listan, som offentliggjordes på torsdagseftermiddagen, hittar man den här gången sverigedemokraten Louise Erixon, kommunalråd i Sölvesborg.

I sin motivering skriver Fokus bland annat: ”Hon sitter på kommunkassan i Sölvesborg, med makten att både ge och ta pengar ifrån kulturen. Och hon använder den. I hennes kommun ska skolbiblioteken inte behöva erbjuda böcker på alla elevers modersmål. Kommunen vill dessutom styra konsten bort från 'utmanande samtidskonst' genom att bara köpa in offentlig konst som är 'klassisk och tidlös'.”

Motiveringen fortsätter: ”Med Sölvesborg som experimentkammare, den första kommunen med en sverigedemokratisk koalitionsmajoritet, förverkligar hon i det lilla formatet steg för steg den nationalistiskt färgade kulturpolitik som partiet strävar mot.”

”Årets rankning av kulturmakt blev negativ”

Fokus kulturredaktör Nina van den Brink skriver att rankningen den här gången blev negativ.

”Det är svårt att inte se en sådan politik som kväsande, i betydelsen att den inte vill att konsten ska vara fri, utan vill styra dess syfte. Det är skälet till att årets rankning av kulturmakt blev negativ. Det är där makten smyger omkring i år, skriver hon i en krönika om listan.

Louise Erixon och SD:s partiledare Jimmie Åkesson.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

När Expressen ringer upp Louise Erixon och meddelar att hon har blivit utnämnd till kulturårets mäktigaste person, så hugger hon direkt på Fokus formuleringar. 

– Det är fel i motiveringen. Vi har inget sagt något om att man bara ska köpa in den typen av konst. Vi har sagt att om det står mellan att köpa lokal konst med lokal anknytning och provocerande samtidskonst, då ska det första väljas. Vi har inte sagt att man bara ska köpa in sådan konst, säger hon.

Louise Erixon utnämnd av Fokus

Erixon menar att tidningen Fokus beslut är ett tecken på ”slutenheten i kulturkretsarna”.

– Socialister och marxister har länge haft kulturen som en egen liten ”mancave” och de får ju lätt panik när de blir ifrågasatta, för det här är uppenbarligen en helig ko, säger hon.

Erixon säger att hon har erfarenhet från diskussionen om provocerande konst från sin hemstad Gävle. 

– Där pågår det en debatt om offentlig utsmyckning vid till exempel rondeller. Jag upplever en väldigt stor klyfta mellan vad kultureliten vill ha och vad vanligt folk vill ha. Och det är därför vi i samstyret har sådana här skrivelser, vi vill inte komma dit. Det ska vara folklig kultur främst, för det är folket som betalar för det.

Hur ska man definiera folklig kultur?

– Nu handlar det här om utsmyckning, konst i det offentliga rummet. Kultur är väldigt brett. Ibland är det lättare att säga vad man inte vill ha. Politiken ska inte gå in och detaljstyra när det gäller enskilda verk. Därför har vi skrivit en prioriteringsordning. När det står mellan klassisk och tidlös konst som manar till samhällsgemenskap och konst som provocerar och utmanar, då ska de förstnämnda väljas. Med det sagt så är det inte så att vi inte kommer att köpa in samtidskonst. 

Vad tror du att Fokus vill säga med att ge dig den här utnämningen? 

– Det får du fråga dem om. Men det i sig pekar på slutenheten som kulturkretsar haft fram till nu. 

Renck också med på listan

På topp fem hittar man också regissören Johan Renck, som gjort succé med Emmynominerade HBO-serien ”Chernobyl”, skådespelaren och komikern Mia Skäringer, Spotifys nordiska vd Jenny Hermansson samt musikproducenten Max Martin. 

Längre ned på listan återfinns bland andra Håkan Hellström (plats 13), Stellan Skarsgård med familj (plats 31), Zara Larsson (plats 35) och Camilla Läckberg (plats 75).

Foto: SKAPAT UTSKRIVET SKICKAT / Fokus

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.