Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louise, 22, skickades hem utan röntgen – dog ett dygn senare

Louise hade en termin kvar på sin utbildning, men dog innan hon hann fullfölja den.Foto: Kalla fakta
Mamman Ingrid Jonsson berättar om sin dotter och sin egen frustration på vården i ”Kalla fakta”.Foto: Kalla fakta
Aud Sjökvist, före detta generaldirektör på HSAN, är kritisk till att patienter och anhöriga har så svårt att få till en oberoende granskning.Foto: Kalla fakta
Elin Karlsson, styrelseledamot i Läkarförbundet, håller inte med om att patienter offras för läkares skull – och säger att ett misstag är det värsta som kan hända en läkare.Foto: Kalla fakta

Louise, 22, sökte vård för svåra smärtor i huvudet och nacken, men läkarna gjorde ingen röntgen.

Ett dygn senare var hon död.

”Kalla fakta” granskar nu den nya patientsäkerhetslagen som skulle göra vården säkrare – men som har stängt allt fler dörrar för patienterna.

Den 29 juli 2013 söker förskollärarstudenten Louise, 22, vård för svåra smärtor i nacke och huvud. Hon känner sig yr, kräks och svettas så mamman Ingrid Jonsson kör henne till akuten på Östersunds sjukhus.

Där får Louise också synbortfall och domningar i fingrarna. Men läkarna tror att problemen kan bero på en tidigare ridolycka – och beslutar att inte röntga henne.

Trots att mamman flera gånger ber om det.

Louise skrevs ut – dog samma dag

Dagen efter skickas Louise hem med smärtstillande medicin.

Väl hemma hos mamman märker Ingrid Jonsson än en gång att något inte stämmer. Hon beskriver hur dottern ”försvinner” när hon och sambon försöker lyfta henne. Ingrid Jonsson ringer ambulansen men Louise liv går inte att rädda.

 

LÄS MER: Larmsiffran: Det behövs 45 000 nya sjuksköterskor 

 

– Hennes liv rann ur kroppen när hon låg i mina armar, berättar mamman i TV4:s ”Kalla fakta”.

Senare står det klart att dödsfallet orsakats av syrebrist i hjärnans bakre del, som i sin tur kan bero på en stroke.

Mamman tog strid – anmälde till IVO

Först efter att Ingrid Jonsson tagit strid och skickat in en egen anmälan till Inspektionen för vård och omsorg fick sjukhuset och läkarna kritik. Hon ville att läkarna skulle granskas närmare men det är inte längre möjligt för enskilda att anmäla läkare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

– De jobbar kvar som om ingenting har hänt. Kritiken de har fått är bara på papper, säger Ingrid Jonsson i ”Kalla fakta”.

I måndagens program undersöks patientsäkerhetslagen, om den har gjort vården säkrare – och vem som tar ansvar när något går fel.

 

LÄS MER: 33 sjuksköterskor berättar: "Därför sa vi upp oss" 

 

Kritiken i Kalla fakta: ”Offrar patienten”

När den nya patientsäkerhetslagen infördes 2011 var syftet att minska antalet vårdskador och att hitta systemfel inom vården. Men enligt ”Kalla fakta” har vårdskadorna inte blivit färre.

Förra året skadades över 110 000 patienter på svenska sjukhus på grund av misstag och felbehandlingar. Runt 1 400 av dem dog – av skador som hade kunnat undvikas.

 

LÄS MER: Hanna, 25: Hur kunde så många missa pappas cancer? 

 

Samtidigt har dörr efter dörr stängts för anhöriga och patienter som vill klaga på vården. Förutom att enskilda inte längre kan vända sig till HSAN har disciplinpåföljderna varning och erinran tagits bort.

Något Aud Sjökvist, före detta generaldirektör på HSAN, är starkt kritisk till.

– Man offrar patienten för att yrkesutövare inom hälso- och sjukvården ska slippa vara rädda för att bli anmälda, säger hon i ”Kalla fakta”.

Läkarförbundet bemöter kritiken

Läkarförbundet håller dock inte med.

Elin Karlsson, styrelseledamot i Läkarförbundet, bemöter kritiken mot patientsäkerhetslagen i programmet. Hon säger att det är viktigare att titta på hela systemet och varför det blir fel än att hitta ”syndabockar”.

Förutom Louise i Östersund granskar ”Kalla fakta” även fallet med Nima Tavackoli som avled dagen efter en gastric bypass-operation på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

 

Programmet ”Läkare utan ansvar” sänds i TV4 klockan 21 måndagen den 28 maj, och i TV4 Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.