Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Louisa, 24, och Maren, 28, mördades – det här vet vi

Maren Ueland.
Foto: Privat
Louisa Vesterager Jespersen.
Foto: Privat

Vännerna Maren Ueland, 28, från Norge och Louisa Vesterager Jespersen, 24, från Danmark mördades under en resa till Marocko. 

Tre män är gripna för mordet – och polisen utreder terrorkoppling. De misstänka uppges ha svurit trohet till terrororganisationen IS.

Det här vet vi. 

Vilka var Louisa och Maren och vad gjorde de i Marocko? 

Maren Ueland från Norge och Louisa Vesterager Jespersen från Danmark studerade på universitetet i Bø i Telemark som ligger i sydöstra Norge. 

Den 9 december reste de till Marocko där de skulle resa runt över julhelgen. På måndagen hade kvinnorna tagit sig till foten av berget Toubkal – ett populärt resmål för bergsvandrare i Atlasbergen som ligger cirka tio mil från turiststaden Marrakech. 

Vad vet vi om morden? 

På måndagen meddelade det marockanska inrikesdepartementet att vännerna hittats mördade i ett isolerat bergsområde tio mil från Imlil som är en vanlig startpunkt för vandrare i Jbel Toubkal. Enligt initiala uppgifter visade kropparna tecken på att något slags skärvapen ska ha använts mot deras halsar. Det bekräftades också av inrikesdepartementet. 

– Det är ett brutalt och meningslöst angrepp på oskyldiga som vi möter med avsky och fördömelse, säger Norges statsminister Erna Solberg enligt NRK.

Vad vet vi om de gripna?

Tre män har gripits misstänkta för morden. Enligt AFP rör det sig om Ouziad Younes, Rachid Afatti och Ejjoud Abdessamad. De misstänkta har svurit trohet till terrororganisationen Islamiska staten, säger den marockanske åklagaren enligt AFP. 

Ejjoud Abdessamad.
Ouziad Younes.
Rachid Afatti.

Enligt källor till NRK ska en av männens ID-kort ha hittats vid brottsplatsen och marockansk tv har uppgett att alla tre fastnade på övervakningskameror i Imlil på måndagen. Männen greps i storstaden Marrakech på tisdagen i samband med att de gick på en buss som skulle till staden Agadir, enligt en talesperson för säkerhetsfrågor.

Polisen har beslagtagit tre långa machete-liknande knivar, ett kortare knivblad, slangbåge och flera mobiltelefoner, skriver The Guardian. 

En fjärde person greps på tisdagen och ska ha pekat ut de andra misstänkta som delaktiga i morden, skriver The Guardian. 

Enligt lokala medier campade de misstänkta gärningsmännen drygt sex kilometer ifrån där offren befann sig. 

Varför utreds det som ett terrorbrott? 

Marockanska myndigheter har meddelat att man utreder terrorkoppling till morden. Även den norska statsministern har uppgett att terrorbrott är ett av flera spår som utreds. 

Utredare håller, enligt marockanska myndigheter, på att ”verifiera terrormotiv, vilket stöds av bevis och fynd som gjorts i utredningen”, skriver The Guardian. 

En av de gripna ska även likna en man som på sociala medier förklarat sin trohet till terrororganisationen IS och även poserat med deras flagga. 

Danska statsministern, Lars Løkke, uppger i ett pressmeddelande att mycket tyder på att morden ”kan vara politiskt motiverade och därmed en terrorhandling”.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, säger att mycket tyder på att det är en terrorhandling.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Film sprids på nätet

En film som sägs visa mordet på en av kvinnorna sprids på nätet. Den danska underrättelsetjänsten har bekräftat att man känner till den video som påstås visa mordet, skriver BT. 

I ett uttalande uppger marockansk åklagare att man undersöker filmens autenticitet, skriver The Guardian. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.