Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lotass ombads ompröva sitt beslut att lämna Akademien

Redan i november 2015 lämnade Lotta Lotass sin plats i Svenska Akademien.
Foto: KARIN MALMHAV
Krisen i Svenska Akademien har gjort att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut i år, utan skjuts upp till nästa år.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Lotta Lotass begärde utträde som ledamot från Svenska Akademien.

Då ombads hon ompröva sitt beslut, rapporterar DN.

Redan i november 2015 lämnade Lotta Lotass, som sitter på stol nummer 1 i Akademien, sin plats och har inte deltagit i arbetet.

Nyigen ändrade kungen Akademiens stadgar så att ledamöter själva ska kunna lämna sin stol, vilket tidigare inte varit möjligt rent formellt. Lotta Lotass ansökte då om det.

”Det uttalades en önskan från Akademien att jag skulle ta mitt beslut under övervägande ännu en gång, vilket jag har gjort, men nu meddelat att jag står fast vid min begäran om utträde”, skriver Lotta Lotass i ett mejl till DN.

Flera har hoppat av

Nyligen meddelade även Sara Stridsberg, Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark att de lämnar arbetet i protest mot hur Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius behandlats då hon fick lämna sin stol.

Sara Stridsberg och Klas Östergren har även begärt formellt utträde ur Akademien.

Det innebär att Svenska Akademien i praktiken nu endast har tio av de ursprungliga arton ledamöterna kvar i arbetet.

Krisen har gjort att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut i år, utan skjuts upp till nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.