Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lotta Lotass begär utträde ur Akademien

Lotta Lotass ansöker om utträde ur Svenska Akademien.Foto: KARIN MALMHAV
Kungen meddelade i går att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna Akademien på egen begäran.Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lotta Lotass har i dag, torsdag, formellt ansökt om utträde ur Svenska Akademien, skriver Dagens Nyheter. 

”Kungen har gjort ett rådigt och klokt ingripande”, skriver hon till Dagens Nyheter i en kommentar.

Lotass, som valdes in på stol nummer 1 i Svenska Akademien 2009, har på torsdagen lagt sin utträdesansökan på brevlådan, uppger hon i en mejlintervju med DN.

Stolen har stått tom

I praktiken har Lotta Lotass inte deltagit i Akademien på två år. Nu väljer hon att lämna institutionen även formellt.

– Med de nya reglerna är jag nu i praktiken redan utträdd, men jag lägger begäran på lådan i dag i alla fall så att det blir helt formellt rätt, säger Lotass till DN.

Hon anser vidare att kung Carl Gustaf gjort "ett rådigt och klokt ingripande" beträffande Svenska Akademien och dess regelverk.

"Akademiens arbete oerhört viktigt"

– Min tro på Akademien som institution är orubbad. Arbetet som bedrivs är oerhört viktigt och jag hoppas att ledamöterna kan få arbetsro. Inte minst med tanke på alla små eller större uppläsningar, seminarier med mera, runtom i landet; möten kring språk och litteratur som i förlängningen äger rum tack vare Svenska Akademien, förklarar Lotass i DN.

Lotta Lotass förklarade 2017 i Borås Tidning sitt beslut att inte längre delta i Akademiens arbete med att hon mött missnöjda reaktioner mot sitt ledamotskap och sina personliga egenskaper, samt att hon själv kände att hon saknade den sociala bildning som krävdes.

Strömhopp från Akademiens stolar

Hon blir nu formellt ännu en i raden som ställer sin stol till förfogande. Ledamöter Klas Östergren meddelade nyligen att även han begär formellt utträde ur Akademien. 

Efter en intern omröstning avgick även Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.

När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig.

När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokatutredningen har majoriteten i sina avvägningar tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete.

Detta är för närvarande det enda uttalande jag har att göra.

Apropå beskedet från hovet den 18 april, om att förändra Svenska Akademiens stadgar i syfte att göra frivilligt utträde möjligt, vill jag säga följande:

Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut, som jag välkomnar med stor uppriktighet: redan under mina år som ständig sekreterare arbetade jag för en sådan förändring av praxis. I övrigt har jag för närvarande inga kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.