Lotta Gröning: Anders Borg är en ny typ av politiker - en modern sådan

Publicerad
Uppdaterad
Jag erkänner, jag gillar Anders Borg! Jag skrattade gott när Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv surt konstaterade att Anders Borg är den bästa finansminister Socialdemokraterna haft. Stefan Fölster har mycket att reta sig på. Borgs idoga försvar av kollektivavtalen till exempel. Det ger rysningar i den moderata själen! För att inte tala om ökande bidragen till kommunerna och satsningen på arbetsmarknadspolitiken. Personligen tycker jag det är ganska futtiga åtgärder men jag förstår att Svenskt Näringsliv nästan hamnar i chocktillstånd över den moderata regeringens närmanden till den tidigare så föraktade delen av socialdemokratisk politik.

Jag måste ändå göra avbön på ett område, jag tycker inte Anders Borgs och regeringens politik är så värst imponerande. Det är fenomenet Anders Borg som jag gillar. Han är en ny typ av politiker, en modern sådan som passar i dagens samhälle. Han har en lysande politisk utbildning genom att han läst ekonomi, statskunskap och inte minst filosofi! Det sistnämnda ämnet gillar jag mest eftersom det ger förmågan att förstå sammanhang och se helheten. Han har dessutom humor. Innan han blev finansminister brukade han skämtsamt fråga folk om de visste hur man snabbast tömmer ett rum med moderata riksdagsledamöter? - Jag går in i det, var svaret.
Dessutom är han ju fostrad sosse, uppväxt med Nancy Eriksson och Gunnar Sträng. Det blev ett hårt slag för en del av hans familj när han gick till Moderaterna. Är du inte klassförrädare har jag en gång frågat honom. Då svarade han att han förmodligen är det, men att han aldrig kunnat bli socialdemokrat eftersom han inte står ut med de toppstyrda strukturerna i det partiet. Nu sitter han själv på tronen i ett annat toppstyrt parti och det är lättare att hantera gamla stukturer när man som Borg bestämmer allt själv och kan köra över partifolk som inte håller med.

Men den skicklighet som Anders Borg besitter som politiker är att han har erövrat trovärdigheten när det gäller att styra landet. Oppositionen har hittills haft svårt att slå hål på honom. Dessutom är han den enda politiker just nu som på allvar tittar på välfärdsstatens brister. Han pekar ut områden där trygghetsförsäkringarna inte fungerar. Det är ett jobb som borde vara Socialdemokraternas. Sedan ska jag villigt erkänna att Anders Borg inte löser några problem utan helst övervältrar ansvaret på de sjuka och arbetslösa som är beroende av systemen. Där brister han i mina ögon. Den moderata människosynen om att du själv bäst är din egen lyckas slav framkommer tydligt.
Nyss fick jag reda på att Anders Borg också kör motorcykel. Det är bara för mycket - det gillar jag också.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag