Lotta Rudholm. Foto: Privat / PRIVATLotta Rudholm. Foto: Privat / PRIVAT
Lotta Rudholm. Foto: Privat / PRIVAT
Från vänster: Beatrice Unander Scharin, Maja Lundgren Roks, Morgan Johansson, Maria Hallenius Henrysson och Madeleine Leijonhufvud, Lex Expertgruppen. Foto: PrivatFrån vänster: Beatrice Unander Scharin, Maja Lundgren Roks, Morgan Johansson, Maria Hallenius Henrysson och Madeleine Leijonhufvud, Lex Expertgruppen. Foto: Privat
Från vänster: Beatrice Unander Scharin, Maja Lundgren Roks, Morgan Johansson, Maria Hallenius Henrysson och Madeleine Leijonhufvud, Lex Expertgruppen. Foto: Privat

"Lotta fick inte det skydd hon behövde"

Publicerad

Fallet Lotta Rudholm anmäls till justitiekanslern och överklagas till Europadomstolen.

– Lotta fick inte det skydd hon behövde, säger Maria Hallenius Henrysson, initiativtagare bakom lagförslaget lex Lotta.

Jan Södergren, advokat, anser att myndigheternas hantering av ärendet kan bryta mot Europakonventionen.

Kroppsbyggaren Martin Jonsson, 33, blev villkorligt frigiven trots att upprepade gånger betedde sig aggressivt och våldsamt under tiden han avtjänade ett straff för grov kvinnofridskränkning.

När han släpptes började han använda droger som kokain och ecstasy samt ta anabola steroider, har han själv sagt i förhör. En tid senare slog han ihjäl Lotta Rudholm, 41. Hovrätten dömde honom i december till fängelse i 18 år. I veckan blev det känt att Högsta domstolen inte prövar fallet.

Nytt lag förslag

Maria Hallenius Henrysson är ordförande för Socionomer utan gränser och initiativtagare bakom lex Lotta, ett lagförslag som tagits fram i samarbete med en specialistgrupp.

Det går bland annat går ut på att samordna polisens, åklagarmyndigheten och socialtjänstens arbete, i syfte att undvika att personer som Martin Jonsson slinker igenom systemet. Förslaget lämnades tidigare i veckan över till justitieminister Morgan Johansson, S.

Nu berättar Maria Hallenius Henrysson att fallet Lotta anmäls till JK och Europadomstolen. Det sker i samråd med Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) och Lottas familj.

Kroppsbyggaren Martin Jonsson, 33, blev villkorligt frigiven trots att upprepade gånger betedde sig aggressivt och våldsamt.Foto: / POLISEN

"Frågan är otroligt viktig"

– Vi ifrågasätter inte själva domen utan det handlar om praxis i lagstiftningen. Vi är oroliga vilken effekt det får att HD inte tar upp fallet. Vi vill komma vidare, säger Maria Hallenius Henrysson.

Hon fortsätter:

– Frågan är otroligt viktig för Lotta Rudholm men också för alla andra kvinnor i Sverige som kommer att mördas i nära relationer.

Advokat Jan Södergren hjälper att driva ärendet.

– Som jag bedömer nu kan det strida mot Europakonventionen att polis och myndighet inte agerat tidigare, säger han.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag