Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lotta bröt ryggen – nu har hon tvillingar

Lotta kunde gå, men varnades för att göra saker som var påfrestande för ryggen.
På Lottas blogg har hon skrivit mer om olyckan och livet efter.

Smällen från vågen gjorde ont, men Lotta Engman tänkte inte så mycket på vad smärtan innebar – tills hon fick beskedet att flera kotor förstörts och hon var en hårsmån från att hamna i rullstol. 

Hon valde att möta motgångarna med styrka och i dag är hon nybliven tvillingmamma, trots att en graviditet innebar en risk för ryggen.

– Det tog många år att kunna landa i allt och inse att jag inte är värdelös, säger hon. 

Lotta Engman var tillsammans med sina vänner på sin första stora resa. Året var 2008, hon var 22 år och de hade planerat den fem veckors långa semester i Thailand länge. Just den här dagen i paradiset skulle de åka ut med en båt för att snorkla. Vädret var inte ultimat, men efter lite osäkerhet från båtföraren bestämdes att de skulle åka ut ändå. 

Men halvvägs till den bästa snorklingsplatsen blev havet osäkert. En stor våg slog mot båten och Lotta Engman, som satt längst fram, kastades upp i luften – och ner igen, vilket Västerbottens-Kuriren var först med att berätta om. 

– Vi hade inte ett bekymmer i världen utan valde till och med att sitta längst fram för att det var finast. Men efter första vågen kom en till våg och jag slogs ner i båten hårt på ändan, berättar Lotta Engman som i dag är 33 år och bor i Flurkmark utanför Umeå. 

Blev inlagd direkt och fick inte gå

Då visste hon inte hur illa smällen faktiskt varit. Hon hade ont och blev körd till sjukhuset där hon fick lite smärtstillande. Sedan fortsatte semestern, men också smärtan. Efter en vecka blev den så illa att hon sökte sig till sjukhuset igen. 

– Jag var egentligen bara där för att be om fler tabletter. Men de ville göra röntgen och då blev det tydligt hur illa det faktiskt var, minns hon.

Lotta valde att möta motgångarna med styrka och i dag är hon nybliven tvillingmamma.Foto: Privat

Hon blev inlagd direkt och fick inte stå eller gå. En kota var knäckt i två delar och en annan var som hon själv beskriver det helt platt.  Det var bara musklerna som hållit ihop ryggen. Läkarna på plats sa att det var ett under att hon ens kunde gå. 

– Läkarna tyckte det var jättekonstigt att jag varit uppe och gått efter olyckan, enligt dem borde jag inte ens haft benen i behåll utan blivit förlamad. Jag själv hade svårt att se allvaret i början, jag hade ju bara fått ont, men när pappa var tvungen att komma för att hjälpa mig att komma hem kom det ikapp mig. 

Livet förändrades

Lotta kunde inte åka hem för vård utan fick stanna på sjukhuset i Thailand där de stelopererade fyra kotor. 

När hon kom hem till Umeå igen, tre veckor senare, var vardagen svår. De första åren bestod av mycket smärta och muskelkramper i ryggen som gjorde att hon lades in på sjukhus då och då. 

– Det var väldigt jobbigt, jag kunde ju inte göra allt jag kunde innan och var sjukskriven länge, säger hon och fortsätter:

– Jag hade problem att hitta mig själv efter olyckan, jag var inte densamma och jag såg mig själv som en sämre version av mig själv. Det tog många år att kunna landa i allt och inse att jag inte är värdelös. Jag har lärt mig att kunna leva som jag vill, men bara på ett annat sätt.

Barn inte en självklarhet

Hon kunde gå, men varnades för att göra saker som var påfrestande för ryggen. Att få barn var en av sakerna. 

– Det fanns en tid då jag tänkte att jag inte skulle utsätta mig för det. Det är en sak att vara gravid, vilket bara det är jobbigt för ryggen, men att sen också ha barn. Jag visste inte om det skulle gå så länge ryggen är dåligt, säger Lotta.  

I dag är de små, Alva och Wilma, två månader gamla och håller föräldrarna uppe en del på natten.Foto: Privat

Men för ett knappt år sedan var det dags att tänka om. Hon och hennes man väntade barn. I plural.

– Jag tog fem graviditetstest innan jag trodde på det. Det har bara varit lycka. Men oron fanns ju så klart, jag visste att det skulle bli kämpigt med ryggen och kanske extra jobbigt eftersom det var två. Men jag hade ordnat mycket, tränat och var förberedd. Istället var det andra komplikationer som löste av varandra under hela graviditeten, men ryggen skötte sig bra, säger Lotta Engman och skrattar. 

LÄS MER: Linda, 36, skaffade barn på egen hand 

I dag är de små, Alva och Wilma, två månader gamla och håller föräldrarna uppe en del på natten. Men det verkar inte vara så avskräckande.

– Det är helt fantastiskt att vi har barn, men så klart det är svårt också. De är ju så små så jag tror inte vi har inte förstått det än, men man landar väl i mammarollen tillslut. 

Har olyckan lärt dig någonting, känner du?

– Otroligt mycket. Jag brukar säga att det på ett sätt var det bästa som kunde hända, för jag har fått ut så mycket mer positivt än negativt efter olyckan. Det är när hemska saker händer som man märker vilka som bryr sig och faktiskt finns där. Sedan är jag lugnare, stör mig inte på småsaker länge, det löser sig alltid i slutändan. 

– När man gör illa sig kan man välja att se livet från den ljusa sidan och lära sig att leva med det, eller så tar man på sig offerkoftan och tycker allt är piss och pest. Jag har försökt hålla mig positiv till livet och det har hjälp mig jättemycket, och kommer säkert hjälpa mig i mammarollen också. 

Lottas blogg har hon skrivit mer om olyckan och livet efter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.