Foto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström

LO:s miss: Tusentals mejladresser läckta

Publicerad

Tusentals adresser till LO-medlemmar har läckt ut på nätet och ligger nu helt oskyddade.

Även mejl skickade till en adress för ett LO-anknutet medlemsbrev har hamnat på nätet och kan googlas fram.

Skälet:

En säkerhetsmiss.

– En sådan här tabbe vittnar om en bristande IT-säkerhetspolicy, säger säkerhetsexperten Johan Rydberg Möller på IT-bolaget Omegapoint.

Det var under måndagskvällen som uppgifterna om det LO-anknutna bolaget LO Mervärdes säkerhetsmiss läckte ut på internetforumet Flashback.

Säkerhetsexperten Johan Rydberg Möller på IT-bolaget Omegapoint förklarar:

– Det är en felkonfigurering av deras server som de använder för ett medlemsbrev som gör att adresserna ligger publikt på deras sajt. Den läcker på den adressen som är kopplad till deras Mervärdes-medlemmar.

Mejladresser ligger helt publikt

Runt 7000 mejladresser ligger alltså helt publikt på LO:s hemsida.

Personerna har skrivit upp sig för ett nyhetsbrev från LO-anknutna bolaget LO Mervärde som bland annat administrerar rabatter och erbjudanden till medlemmarna.

Men det slutar inte där.

– Även inkorgen för den här mejladressen är öppen och den finns indexerad på Google. Det är som vilken sajt som helst, säger Johan Rydberg Möller.

Enligt honom kan man alltså googla fram mejl skickade till adressen, som visserligen bara används för att skicka ut medlemsbrevet och därför troligtvis inte innehåller någon känslig information.

"Riktade bedrägeriförsök"

Men han pekar på att säkerhetsmissen kan vara ett tecken på att betydligt större - och allvarligare - säkerhetsluckor finns.

– Den stora risken för de här 7000 medlemmarna vars mejladresser nu har läckt är att någon laddar ner dem och använder dem för riktade bedrägeriförsök. Man utger sig för att vara LO och försöker sedan komma åt lösenord eftersom man vet att de här personerna är medlemmar, säger Johan Rydberg Möller.

Expressen.se var under måndagskvällen i kontakt med LO:s pressjour som då inte kände till uppgifterna.

Johan Rydberg Möller säger att det inte är någon komplicerad teknik att handskas med för en person med kunskap om e-postservrar.

– Det ska inte vara några problem att åtgärda för en person som jobbar med sådant här, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag