LO:s krav på Aftonbladet: Åtgärder mot sexismen

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Foto: OLLE SPORRONG

En stank av grabbigt omklädningsrum stiger upp från Aftonbladets redaktion.

Det framgår av vittnesmål från kvinnliga medarbetare, nuvarande och tidigare, som samstämmigt skildrar sexism och tystnadskultur på tidningen.

Nu kräver LO åtgärder medan Journalistförbundet vill uppmärksamma arbetsmiljöproblemen.

Den våldtäktsanklagade kolumnisten Fredrik Virtanen är bara ett av många uttryck för en kultur på Aftonbladet som tillåter en klick män att trakassera kvinnliga medarbetare. Detta enligt en rad kvinnor som vittnar om hur ledningen sett mellan fingrarna med dessa mäns beteende – som sägs ha pågått i åratal.

– Det finns en väldigt mansdominerad kultur på redaktionen. Jag skulle beskriva den som i ett grabbigt omklädningsrum, även om det blivit bättre. Den där manskulturen sitter i väggarna, säger en kvinnlig anställd på Aftonbladet.


LÄS MER: Hela berättelsen om Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen – drogerna, anklagelserna, nätverket och mediekritiken


"Alla har känt till det"

Liksom andra vittnen väljer hon att uttala sig anonymt om dessa känsliga frågor.

– Alla har känt till det här. Hur skulle ledningen ha kunnat missa det, när alla andra känner till det? Snacket har nått ned till nyaste vikarien, säger hon.

Dagens Nyheter publicerade på onsdagen en stor granskning av sexism och tystnadskultur på Aftonbladet där flera kvinnliga journalister vittnade om hur tidningens profiler trakasserat kolleger.

“Du är väl en sån där som åker till Afrika och knullar negrer”, ska en profilerad reporter ha sagt till en kvinnlig redaktör.

"I den här kulturen kramar man om alfahannarna"

Just kvinnliga vikarier har tvingats att vara särskilt på sin vakt. En tidigare chef berättar hur hon brukade varna unga kvinnor för vissa män på redaktionen.

– När jag var i arbetsledande position var jag som en hök över mina unga, kvinnliga reportervikarier. Jag såg till så att de aldrig hamnade bredvid vissa män. I den här kulturen kramar man om alfahannarna, säger hon.

Flera kvinnor menar att våldtäktsanklagelserna mot Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen är ett exempel på en kultur som råder på tidningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

För kvinnliga medarbetare var de första åren på tidningen "ett minfält" som de tvingades lära sig navigera, skriver Dagens Nyheter som talat med 16 kvinnor som arbetar eller har arbetat på Aftonbladet.

LO kräver åtgärder på Aftonbladet

Nu kräver LO – som äger 9 procent av Aftonbladet och enligt avtal har rätt att bestämma tidningens politiska inriktning – konkreta åtgärder mot den påstådda sexismen och tystnadskulturen.

– Vi vill försäkra oss om att Aftonbladet tar frågan på största allvar och har en strategi som fungerar. Vi har tagit kontakt med dem i dag för att ordna ett möte så snart som möjligt, säger Annika Nilsson, kanslichef på LO.

Svenska Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling tycker det är bra att sådana arbetsmiljöproblem uppmärksammas.

– Vi har klubbar på de flesta redaktioner och stöttar dessa när det gäller arbetet mot sexuella trakasserier, säger han.

Åsa Regnér: Aftonbladet är inte undantagna

Också jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, ser allvarligt på rapporterna om missförhållanden på Aftonbladet.

– Vi har faktiskt en väldigt tydlig lagstiftning och regler när det gäller sexuella trakasserier. Det gäller ju även mediebolag. De är inte undantagna på något sätt, säger hon i "Bara politik" i Expressen TV.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, kräver att alla ledare, både inom näringsliv och offentlighet, tar ansvar för sin arbetsmiljö.

– Jag tror att TV4 och hela kultursfären måste arbeta med en stor självrannsakan, har  hon sagt i Expressen TV.

Jan Helin: Kunde jag ha gjort mer?

Aftonbladets ledning är på defensiven och försvarar sig mot den kritik som flammat upp i samband med Virtanenaffären. Sofia Olsson Olsén, chefredaktör och vd, säger att hon har agerat när hon fått reda på anklagelser om sextrakasserier.

– Under mina drygt tio år på tidningen kan jag med rak rygg säga att jag har agerat på allt som kommit till min kännedom. Jag har varit chefredaktör i 18 månader. Vad som hände innan det kan jag inte uttala mig om, säger hon till Svenska Dagbladet.

Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén.
Foto: MAGNUS WENNMAN

Nu tar hon in en extern konsult för att granska arbetsmiljön på tidningen

Hennes företrädare som publisher, Jan Helin, säger till SVT att han inte känner igen bilden att ledningen skulle ha skyddat framträdande manliga journalister som kränkte och trakasserade kvinnor på arbetsplatsen. 

– När saker kommit till min kännedom har jag utrett det. Men man kan alltid ställa sig frågan; kunde jag ha gjort mer? Det finns skäl för mig att fråga mig varför vi inte lyckats skapa en kultur där folk vågade ta upp sådant här, säger Jan Helin, i dag programdirektör på SVT.

Facket: Känner inte igen beskrivningen

Aftonbladets fackklubb uttalar sitt förtroende för ledningen och dess sätt att hantera situationen.

– Jag känner inte igen beskrivningen av en utbredd grabbig kultur. Sofia Olsson Olsén har ett stort engagemang i de här frågorna, hon kommer att gå till botten med det här, säger Susanna Vidlund, ordförande i journalistklubben.

Ledningen hade i går ett stormöte för att informera personalen om krisen. Flera medarbetare riktade kritik och sade att tidningens nyhetsförmedling om Virtanenfallet inte hade varit journalistiskt bra.

– Sofia Olsson Olsén sa på mötet att det nu skulle komma en stor genomlysning av hela redaktionen och hela huset. Vilket är bra förstås. Om man rensar upp i det här träsket kan det bli ett nödvändigt lyft, säger en kvinna som arbetat länge på tidningen.


Vet du mer? Vill du dela med dig av din berättelse? Hör av dig till Expressen - du kan vara anonym och om du vill kan du tipsa via vår krypterade tjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.