Skogsbranden i närheten av Highway 101 norr om staden Ventura i Kalifornien som drabbats hårt av branden. Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅNSkogsbranden i närheten av Highway 101 norr om staden Ventura i Kalifornien som drabbats hårt av branden. Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Skogsbranden i närheten av Highway 101 norr om staden Ventura i Kalifornien som drabbats hårt av branden. Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kalifornienbor söker efter ägodelar i sina förstörda hem. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKalifornienbor söker efter ägodelar i sina förstörda hem. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kalifornienbor söker efter ägodelar i sina förstörda hem. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Myndigheterna har utfärdat en så kallad lila varningsnivå, något som aldrig tidigare har utfärdats. Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅNMyndigheterna har utfärdat en så kallad lila varningsnivå, något som aldrig tidigare har utfärdats. Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Myndigheterna har utfärdat en så kallad lila varningsnivå, något som aldrig tidigare har utfärdats. Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Los Angeles–borna flyr från jättebranden

Publicerad

Starka vindar gör att den stora skogsbranden i södra Kalifornien nu närmar sig Los Angeles.

Bland annat hotas flera exklusiva fastigheter i stadsdelen Bel-Air och enligt räddningstjänsten är brandfaran större än någonsin tidigare.

– Det här är dagar som krossar ens hjärta, men det är också dagar som visar motståndskraften i vår stad, säger Los Angeles borgmästare Eric Garcetti till NCB News.

Under onsdagen bekämpade räddningsstyrkor flera skogsbränder på kullarna precis norr om Los Angeles.  Bränderna har redan förstört delar av staden Ventura, strax nordväst om Los Angeles och starka vindar på upp till 36 meter per sekund gör att bränderna nu hotar USA:s näst största stad.

LÄS MER: Tiotusentals flyr kraftig skogsbrand i Kalifornien

Räddningstjänsten i Los Angeles tar varje dag emot en brandindexrapport som bedömer brandfaran i staden. Enligt CNN bedöms allt över 165 på skalan som "extremt" – och torsdagens siffra är 296 – den högsta siffran någonsin, enligt Ralph Terrazas, brandchef i Los Angeles. 

Rekordhög varningsnivå

Myndigheterna har även utfärdat en så kallad lila varningsnivå, något som aldrig tidigare har utfärdats.

Bild från Highway 101 norr om Ventura.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Tim Chavez, brandbeteendeanalytiker på Kaliforniens institution för skogsbruk och brandskydd förklarade på en presskonferens på onsdagen att torsdagen kan bli "väldigt kämpig", uppger CNN. 

– Det finns en stor risk för att det sprider sig.

Över 230 000 har flytt

Delar av väg 405, USA:s mest trafikerade motorväg har eldhärjats och vägen har under stora delar av det senaste dygnet varit avstängd in norrgående riktning. 

Bränderna har redan förstört delar av staden Ventura.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Över 230 000 människor har tvingats fly det brandinferno som fortsätter att rasa i Los Angeles-regionen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag