Live-published photos and videos via Shootitlive

Expressen kommer att finnas med under Lidingöloppet. Foto: Ann JonassonExpressen kommer att finnas med under Lidingöloppet. Foto: Ann Jonasson
Expressen kommer att finnas med under Lidingöloppet. Foto: Ann Jonasson
Malin Ewerlöf, 44, kom trea i Lidingöloppet i fjol och ska försöka ta en pallplats i år också. Hon har sprungit loppet 30 gånger eller så. Foto: Olle SporrongMalin Ewerlöf, 44, kom trea i Lidingöloppet i fjol och ska försöka ta en pallplats i år också. Hon har sprungit loppet 30 gånger eller så. Foto: Olle Sporrong
Malin Ewerlöf, 44, kom trea i Lidingöloppet i fjol och ska försöka ta en pallplats i år också. Hon har sprungit loppet 30 gånger eller så. Foto: Olle Sporrong

Löparfest! Din guide till Lidingöloppet

Publicerad

Tiotusentals människor samlas i helgen på Lidingö i Stockholm för att heja på eller springa det årliga Lidingöloppet.

Före detta elitlöparen Malin Ewerlöf har varit med sedan barnsben och i fjol tog hon hem tredjeplatsen i 30 kilometer.

– Det är helt ljuvligt att komma upp på det långa upploppet. Man får en kick och blir alltid snäppet bättre på tävling, säger Malin Ewerlöf, som har tränat hårt i år för att återigen kunnat knipa en pallplats.

Lidingöloppet har i år runt 40 000 anmälda deltagare och går av stapeln på fredagen. Malin Ewerlöf är en av alla deltagare som återkommer år efter år.

– Jag var med första gången som sjuåring och sedan dess har jag sprungit sammanlagt runt 30 Lidingölopp, säger Malin Ewerlöf.

Malin Ewerlöf tillhörde Europaeliten på medeldistans, terränglöpning och maraton under 90-talet och har sprungit hem sammanlagt 24 SM-guld. Tio gånger har Malin Ewerlöf sprungit det långa Lidingöloppet på 30 kilometer och tre gånger har hon tagit hem segern. I år hoppas hon återigen på att knipa en pallplats.

– Eftersom jag inte tränar på elitnivå längre så kändes det fantastiskt med fjolårets tredjeplats, med två betydligt yngre elittjejer framför mig. Målet i år är först och främst att komma in under två timmar, säger Malin Ewerlöf.

Laddar upp med intervaller

Malin Ewerlöf lämnade karriären som elitlöpare för 14 år sedan och jobbar till vardags som elitmotionär. Inför loppet i helgen har hon laddat upp med mycket intervallträning.

– Eftersom jag bor på Lidingö har jag tränat en hel del på banan som jag ska springa. Intervallträning i kuperade backar är min bästa förberedelse inför för ett sådant tufft lopp.

Enligt Malin Ewerlöf är det viktigaste man kan göra att träna varierat.

– En variation mellan intervallträning, långpass och styrketräning är det bästa. I intervallerna får man styrkan till flåset i backarna, långpass är bra när man ska springa så långt som 30 kilometer och även styrketräning i mage och rygg tjänar man på i löpning. Så har jag alltid tränat.

Ett vackert lopp

Lidingöloppet slingrar sig delvis utmed vattnet och det är just den vackra miljön som Malin Ewerlöf tycker är så unik.

– 30 kilometer är en plåga, så är det bara. Men om man hinner njuta av naturen är det ett otroligt vackert lopp med fantastisk stämning, säger hon.

6 frågor till Tomas Hoszek, vd Lidingöloppet

Varför ska man springa Lidingöloppet?

– Årets höjdpunkt i löpar-Sverige är Lidingöloppet. Eftersom det är på hösten har man chans att träna en hel säsong innan. Loppet går på terräng och är skonsamt för kroppen. Det är en otrolig folkfest med mycket folk och glädje.

Vem får delta?

– Alla. Vi inkluderar mer än vad vi exkluderar. Vi har lopp för alla åldrar, från nyfödda till 80+, funktionshindrade och sedan tre år tillbaka - ett rullstolslopp.

Hur tufft är Lidingöloppet?

– Om man är under sju år är 1,7 kilometer i terräng en stor utmaning. Sista milen som tjejerna springer i Rosa bandet-loppet är tuff, det är inget man gör rekordtider på. Flaggskeppet, loppet på 30 kilometer, har den mytomspunna sista milen med branta backar. Att klara av den är det gör Lidingöloppet så åtråvärt.

Vad är det värsta som kan hända?

– Det värsta vore förstås att någon får hjärtstopp. Om det är varmt blir det mycket utmattning och uttorkning, och är det kallt och blött är det stor risk för att ramla. Men det brukar inte vara så allvarliga saker och vi har sjukvårdsteam på plats.

Vilka kändisar springer i år?

Tomas Hoszek.

– Måns Zelmerlöw avslutar sin klassiker som han lovade efter Eurovision-segern. Även Markoolio avslutar sin klassiker. Mustafa Mohamed ska försöka vinna 30 kilometer i år och Charlotta Fougberg, som senast var med i OS i Rio, ska springa tjejloppet.

Vad är dina förväntningar inför helgens lopp?

– Det ser ut som att vädret kommer att hålla i sig. Vi hoppas på folkfest som alltid. Våra nya sponsorer kommer få det att se proffsigare ut. Sedan hoppas vi på mycket pengar till Cancerfonden i Rosa Bandet-loppet.

Malin Ewerlöfs bästa tips till dig som ska springa loppet

– Hitta ett lagom tempo som du är tränad för.

– Gå inte på för hårt - då kan hela loppet bli en mardröm. Det är lätt hänt att man trycker på lite extra när alla står och hejar på.

– Planera ditt lopp och spara krafter till slutet.

– Njut av stämningen, omgivningen och ha kul!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag