Lööfs vittring – spelet om makten i regeringen

”Partiet får så mycket inflytande som möjligt om man är med i regeringen – ännu mer om man är regeringschef”, menar Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Centerledaren har en helt central position i svensk politik just nu. 

Annie Lööf säger att hon vill se en lösning där alliansen samarbetar med Miljöpartiet, men statsvetaren Jenny Madestam tror hon egentligen själv vill bli statsminister. 

– Jag tror att det är hennes mål, säger Madestam. 

Efter onsdagens omröstning där Centerpartiet och Liberalerna röstade nej till Moderatledaren Ulf Kristersson som ny statsminister verkar det som att alliansprojektet har nått vägs ände. 

– Det är den allvarligaste kris jag varit med om under de år jag varit i politiken, sa Ulf Kristersson efteråt. 

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund har dock, både innan och efter statsministeromröstningen, hävdat att det man egentligen säger nej till är att Sverigedemokraterna får inflytande över regeringsmakten. 

Centerledaren vädjade till allianskollegerna att de skulle hitta tillbaka till varandra.

– När denna votering är genomförd är min önskan att vi fyra allianspartier kan hitta tillbaka till varandra och hitta blocköverskridande lösningar där alliansen kan hålla ihop, sa Annie Lööf.

Ebba Busch Thor menar att ett ”tungt ansvar” vilar på C och L.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

”Ska inte stänga fler dörrar”

Kristdemokraternas ledare Ebba Bush Thor sa efter omröstningen att det vilar ”ett tungt ansvar på Centern och Liberalerna att visa på hur det finns förutsättningar för en alliansregering att tillträda”. 

I tisdagskvällens ”Aktuellt” i SVT sa Annie Lööf en sak som säkerligen fick många M- och KD-sympatisörer att studsa till i tv-sofforna. 

Efter att ha blivit hårt pressad av programledaren Anders Holmberg om Centerpartiet kan tänka sig att släppa fram Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven som statsminister eller inte svarade Annie Lööf till slut:  

– Vi ska inte stänga fler dörrar. För min del nu handlar det om att jag har fokus på att bilda en alliansregering och söka stöd över blockgränsen. 

Samtidigt håller C-ledaren fast vid beskedet att hon vill hålla ihop alliansen och samarbeta med Miljöparitet – en lösning som både M och KD säger nej till.  

”Blir ett spel för gallerierna”

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola och Expressens politiska expert, tolkar Annie Lööfs uttalanden om ett samarbete mellan allianspartierna och MP som ett sätt ”presentera ett alternativ”, när man nu klart och tydligt stoppat en M+KD-regering. 

– Jag tror att hon mycket väl vet att den lösning hon pratar om – som M och KD säger nej till – är mycket svår att få till. Men jag tror inte att hon kan säga ”jag kan också tänka mig att det finns andra lösningar”, till exempel en liten mittenregering med L och C eller ett L+C+S+MP-samarbete. Det går inte att säga i detta nu, säger Jenny Madestam och fortsätter: 

 – Det blir ett spel för gallerierna, för alla vet ju vad de andra partierna säger.

Lööf ville inte stänga dörren för Löfven som statsminister i ”Aktuellt”.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Regeringsmakten är alltid viktigast 

Att Annie Lööf i ”Aktuellt” inte ville stänga dörren för Stefan Löfven som statsminister tror Jenny Madestam till stor del handlar om att C-ledaren inte vill framstå som en ”nej-sägare” hela tiden. 

– Man måste ändå försöka argumentera för sin sak och framstå som ett ansvarstagande parti. Alla vill anspela på att man tar ansvar för Sverige. Därför blir svaret ”vi ska inte stänga fler dörrar nu”. Det handlar om att flörta med väljarna och säga ”jag är en person som ni kan tänka med, jag kommer göra mitt yttersta för att lösa situationen”, säger Jenny Madestam och fortsätter:  

– Sedan måste man alltid ha i beaktande att partierna till syvende och sist ytterst vill nå regeringsmakten. Det har alltid prio. Därför vill jag säga att det vi nu har sett utspela sig och förspelet – det är ett uttryck för att blod är tjockare än vatten, även i politik. Det är viktigare att se om sitt eget parti än, i det här fallet, alliansen. 

Madestam: Annie Lööf vill själv bli statsminister

Jenny Madestam säger att hon tror att Annie Lööf har ”fått vittring” på att hon själv kan bli statsminister till slut.  

– Det tror jag definitivt. Men hennes mål är att få igenom Centerpartiets politik och att se till att partiet får så mycket inflytande som möjligt. Och partiet får så mycket inflytande som möjligt om man är med i regeringen – ännu mer om man är regeringschef. Jag tror att det är hennes mål, säger Jenny Madestam.  

Hon tror också att Annie Lööf kommer att få sonderingsuppdraget av talmannen. 

– Det tror jag, eftersom det varit tydligt att Stefan Löfven inte vill gå upp till omröstning, säger Jenny Madestam. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.