Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor rusar – efter Löfvens uppgörelse

Ebba Bush Thor (KD).Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Stefan Löfven (S).Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.
Annie Lööf (C) tappar mest i förtroende.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Ulf Kristersson (M).Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Annie Lööf (C).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C och Jan Björklund (L) på valnatten.Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

Förtroendet för partiledarna har minskat kraftigt efter den långa regeringsbildningen, enligt en mätning från SVT/Novus.  

SVT:s Mats Knutson skriver att läget är värst för Annie Lööf – hon har rasat från 33 procent i augusti till 21 procent i dag. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor går mot strömmen och ökar kraftigt.

Mätningen från SVT/Novus visar att väljarnas dom efter den rekordlånga regeringsbildningen är hård. 

Bara två av de åtta partiledarna har ökat sitt förtroende bland väljarna sedan augusti, innan regeringsbildningen startade. 

Enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson är raset störst för Centerledaren Annie Lööf. 

I augusti låg hon på andra plats i företroendemätningen från Novus med 33 procent. I november låg hon på 26 procent – och i januaris förtroendemätning på 21 procent. 

Moderatledaren Ulf Kristersson har också tappat i mätningen. I augusti hade 35 procent av väljarna ganska eller mycket stort förtroende för honom. I dag är siffran nere på 26 procent, enligt SVT. 

Också Jan Björklund (L) har tappat stort, från 24 procent i augusti till 15 procent i januari. 

Av samtliga partiledare är förtroendet bara lägre för Miljöpartiets språkrör. 

Förtroendet för Isabella Lövin och Gustav Fridolin har inte förändrats särskilt under regeringsprocessen. De ligger i januari på tolv respektive elva procent. 

Stefan Löfven och Ebba Busch Thor ökar 

Jämfört med mätningen i augusti är det bara två partiledare som ökat sitt förtroende – Stefan Löfven (S) och Ebba Busch Thor (KD). 

Statsminister Löfven har ökat med tre procentenheter från 31 procent till 34 procent i januari. För KD-ledaren Ebba Busch Thor är ökningen desto större – från 20 procent i augusti till 31 procent i januari.  

Förtroendet för Ebba Busch Thor har ökat kraftigt. Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

 

Både Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) har tappat i mätningen. 26 procent har förtroende för Jonas Sjöstedt i januari, jämför med 29 procent i augusti. Jimmie Åkesson har tappat från 29 procent till 23 procent. 

SVT:s Mats Knutson skriver i sin analys att det kan finnas flera förklaringar till att tappet är så stort för just Annie Lööf och Jan Björklund. 

”En förklaring kan vara att de upplevts som huvudansvariga för att flera försök att bilda regering har misslyckats. Deras närmande till Socialdemokraterna har också lett till att förtroendet för dem bland borgerliga väljare har minskat”, skriver han.